Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 27 Σεπτεμβρίου 2012

«Νύχτα των ερευνητών»: εκδηλώσεις σε 350 πόλεις για τα κορίτσια και τα αγόρια του γαλαξία

Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε 75 χρόνια για να δείτε τον κομήτη του Halley, γνωρίζατε όμως ότι μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας έναν κομήτη μέσα σε λίγα μόνο λεπτά; Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μείγμα από ξηρό πάγο που έχετε από την προηγούμενη μέρα, νερό, λάσπη και μερικά ακόμα υλικά, και θα έχετε στα χέρια σας έναν κομήτη όλο δικό σας. Υπεργαλαξιακή ευκαιρία, έτσι δεν είναι; Μαθήματα παρασκευής κομητών με διαστημικούς επιστήμονες στο Λονδίνο, δημιουργία σύννεφου με μετεωρολόγους στο Μπολτσάνο της Ιταλίας και εξερεύνηση του ηφαιστείου του Σαν Αντόνιο με γεωλόγους στα Κανάρια Νησιά· όλα αυτά είναι μόνο μια μικρή γεύση από τις εκδηλώσεις της 7ης «Νύχτας των ερευνητών», που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορους χώρους σε όλη την Ευρώπη αύριο το βράδυ (28 Σεπτεμβρίου).

Περίπου 350 πόλεις, από το Ακουρέιρι (Ισλανδία) έως τη Λευκωσία (Κύπρος), θα πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία αυτή με σκοπό να ανακαλύψουν την επιστήμη με διασκεδαστικό τρόπο και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον για μια επαγγελματική καριέρα στην επιστημονική έρευνα. Το κοινό θα μπορέσει να πάρει μέσος σε πειράματα, να συμμετάσχει σε διαδραστικές επιστημονικές εκδηλώσεις, να επισκεφτεί ερευνητικά εργαστήρια που συνήθως δεν είναι ανοιχτά για το κοινό και να χειριστεί περίπλοκο εξοπλισμό.

«Είναι μια ευκαιρία να γίνει ο καθένας μας επιστήμονας για μια νύχτα» δήλωσε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας. «Η πρωτοβουλία "Νύχτα των ερευνητών" που διοργανώνεται κάθε χρόνο εκτός από εκπαιδευτική και διασκεδαστική, είναι και ένας τρόπος να κινήσουμε το ενδιαφέρον των νέων κοριτσιών και αγοριών να ακολουθήσουν μια καριέρα στην επιστημονική έρευνα.

»Ένα νεαρό παιδί που μαθαίνει σήμερα στην τάξη του πώς να φτιάχνει αόρατο μελάνι μπορεί αύριο να γίνει επιστήμονας και να καταφέρει να αντιμετωπίσει τα πιο κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης» πρόσθεσε η επίτροπος.

Κατά τη διάρκεια της «Νύχτας των ερευνητών», επιστήμονες από όλους τους κλάδους θα βρίσκονται σε δημόσιους χώρους —εμπορικά κέντρα, πλατείες, ιστορικά μνημεία, πάρκα και μουσεία— για να δείξουν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας πώς επηρεάζει το έργο τους την καθημερινή μας ζωή.

Εκατοντάδες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 32 χώρες συνολικά, χώρες της ΕΕ και γειτονικές χώρες (δείτε παρακάτω τον κατάλογο). Ρίξτε μια ματιά στις εκδηλώσεις της κάθε πόλης στο προσάρτημα ή μπορείτε να βρείτε και εκδηλώσεις στην πόλη σας.

Ιστορικό

Τι είναι η «Νύχτα των ερευνητών»;

Η «Νύχτα των ερευνητών» διοργανώνεται κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη την τέταρτη Παρασκευή του Σεπτέμβρη. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε 24 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στα Νησιά Φερόες, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στην Ισλανδία, στο Ισραήλ, στη Σερβία και στην Τουρκία. Τα τρία κράτη μέλη που δεν παίρνουν μέρος αυτή τη χρονιά είναι η Αυστρία, η Δανία και το Λουξεμβούργο.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει αναπτυχθεί σημαντικά, και ενώ το 2006 συμμετείχαν 92 πόλεις, φέτος συμμετέχουν περισσότερες από 350. Το 2011 προσέλκυσε περίπου 800.000 επισκέπτες και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος.

Γιατί επενδύει η ΕΕ σε αυτή τη διοργάνωση;

Η «Νύχτα των ερευνητών» αποτελεί μέρος των «Δράσεων Μαρία Κιουρί» που χρηματοδοτούνται από την EE, οι οποίες προωθούν τις διεθνείς ερευνητικές καριέρες στην Ευρώπη. Μέσω της άμεσης επαφής των ερευνητών με το κοινό, η πρωτοβουλία έχει στόχο να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η έρευνα στην κοινωνία. Έχει ζωτική σημασία για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρώπης να ενθαρρύνονται περισσότεροι νέοι για να επιλέξουν μια καριέρα στην έρευνα, μια και η Ευρώπη ολοένα και περισσότερο στηρίζεται σε καινοτομίες στα προϊόντα, στις υπηρεσίες και στα επιχειρηματικά πρότυπα.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί λίγο παραπάνω από το μισό του συνολικού κόστους της «Νύχτας των ερευνητών»: 4 εκατομμύρια ευρώ από τα σχεδόν 7,5 εκατομμύρια του φετινού συνολικού κόστους. Οι δραστηριότητες και οι διοργανωτές της όλης πρωτοβουλίας έχουν επιλεγεί μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας μετά από πρόσκληση για υποβολή προτάσεων.

Συνολικά, οι «Δράσεις Μαρί Κιουρί» χρηματοδοτούνται με 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ. Η διαχείρισή τους γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του 7ου προγράμματος πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (ΠΠ7), που αποτελεί το κύριο πακέτο χρηματοδότησης της έρευνας για την περίοδο 2007-2013 και ανέρχεται στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι «Δράσεις Μαρί Κιουρί» αποτελούν μέρος του «Ορίζοντα 2020», του νέου προγράμματος που προτείνει η ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» θα λειτουργήσει από το 2014 έως το 2020 και με προτεινόμενο προϋπολογισμό 80 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος του κινήτρου για τη δημιουργία νέας ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκπαίδευση και κατάρτιση

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την Ανδρούλλα Βασιλείου στο Τwitter @VassiliouEU

Νύχτα των Ερευνητών 2012

«Δράσεις Μαρί Κιουρί» και ΠΠ7

Ένωση καινοτομίας και στρατηγική «Ευρώπη 2020»

Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας

Σημαντικές εκδηλώσεις σε πόλεις

Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο)

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου θα φιλοξενήσει εργαστήριο δημιουργίας κομητών. Θα εφαρμοστεί ο χημικός τύπος από τη θεωρία της προέλευσης των κομητών που βρίσκονται σε τροχιά στο ηλιακό σύστημα σε υλικά γήινης προέλευσης, όπως νερό και λάσπη. Το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα χρησιμοποιήσει κάρβουνο ώστε να αναβιώσει την τέχνη των σπηλαίων με τη βοήθεια ανθρωπολόγων. Στο κάμπους Γουαϊτσάπελ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Κουίν Μέρι) θα αναγερθεί γιγάντιο γλυπτό φτιαγμένο από χιλιάδες παιδικά δόντια (νεογιλά) που έχουν δωρίσει τα ίδια τα παιδιά.

Μπολτσάνο (Ιταλία)

Όσοι αναζητούν τις έντονες εμπειρίες θα μπορέσουν να δοκιμάσουν διάφορες μεθόδους επιβίωσης στις ακραίες συνθήκες ενός ψυχρού θαλάμου και σε προσομοίωση χιονοθύελλας στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Μπολτσάνο. Μετά τη δοκιμή θα τους δοθεί ανάλυση για την αντίδραση του σώματός τους. Οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν σύννεφα χρησιμοποιώντας νερό, αέρα και πίεση στη μετεωρολογική υπηρεσία.

Φουενκαλιέντε (Κανάρια Νησιά, Ισπανία)

Οι εραστές της περιπέτειας θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το ηφαίστειο του Σαν Αντόνιο, που διαθέτει μοναδική χλωρίδα, σχηματισμούς πετρωμάτων και χρωματιστούς σχηματισμούς από λάβα. Οι τοπικοί παραγωγοί και οι γεωλόγοι θα δείξουν πώς το ηφαίστειο βελτιώνει την ποιότητα των κρασιών της περιοχής.

Κρακοβία (Πολωνία)

Επιστημονικές εκδηλώσεις σε 17 χώρους καθώς και μια επίδειξη για το πώς η τεχνολογία καταγραφής της κίνησης που χρησιμοποιείται για τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής θα παρουσιάσει επιταχυντές σωματιδίων που χρησιμοποιούνται για θεραπείες καρκίνου του ματιού ή για να ανιχνεύσουν τη σύνθεση άγνωστων ουσιών, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τις ανακαλύψεις στη συντήρηση έργων τέχνης, στην ιατρική και στη γεωλογία.

Ανζέρ, Μπεζανσόν, Τουλούζη (Γαλλία)

Όσοι αγαπούν τα ταξίδια στο χρόνο και βρίσκονται στη Γαλλία θα δημιουργήσουν μια μελλοντική κοινωνία που θα βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία. Κοινό και επιστήμονες θα οραματιστούν την Ανζέρ του 2025, την Μπεζανσόν του 2084 και την Τουλούζη του δεύτερου μισού του αιώνα μας, με βάση τις πιθανές εξελίξεις στην εκπαίδευση, τις μεταφορές, το περιβάλλον, την ενέργεια και άλλες πτυχές της κοινωνίας.

Λευκωσία (Κύπρος)

Με το παιχνίδι «Πείτε μου, κύριε Τούρινγκ, υπάρχουν έξυπνες μηχανές;» οι παίκτες θα προσπαθήσουν να διακρίνουν την ανθρώπινη φωνή ανάμεσα σε ήχους που προέρχονται από υπολογιστή κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Το παιχνίδι βασίζεται σε μια δοκιμή που έγινε τη δεκαετία του 1950 για να αξιολογηθεί η ικανότητα των υπολογιστών να επιδεικνύουν έξυπνη συμπεριφορά και να αντιδρούν όπως ένας άνθρωπος.

Επικοινωνία :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar