Navigation path

Left navigation

Additional tools

EUROPA-KOMMISSIONEN

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 27. september 2012

Den europæiske forskernat: arrangementer i 350 byer for kosmisk interesserede unge

Du kan vente 75 år for på at få et glimt af Halleys komet, men vidste du, at du selv kan lave en på nogle få minutter? Alt, hvad du har brug for, er en blanding af frisk tøris, vand, mudder og nogle få andre komponenter - og så har du din helt egen komet. Det er da kosmisk, ikke? At lære, hvordan man laver en komet med rumeksperter i London, at lave en sky med metrologer i Bolzano i Italien og at udforske vulkanen San Antonio med geologer på De Kanariske Øer er kun nogle få af højdepunkterne i den syvende Forskernat, der afholdes på en lang række steder i hele Europa i morgen aften (28. september).

Ca. 350 byer, fra Akureyri (Island) til Nicosia (Cypern), deltager i arrangementet, og målet er at få os til at se naturvidenskab som noget sjovt og øge interessen for en forskerkarriere. Publikum vil få mulighed for at deltage i eksperimenter, være med til interaktive naturvidenskabelige show, besøge forskningslaboratorier, hvor der normalt ikke er adgang, og at prøve kompliceret udstyr.

"Dette giver alle mulighed for at blive videnskabsmand én nat," udtalte Androulla Vassiliou, EU-kommissær for Uddannelse, Kultur, Flersprogethed og Ungdom. "Den årlige europæiske forskernat er både pædagogisk og sjov, men også en fantastisk måde til at få unge interesseret i et arbejde med forskning."

"De unge, der i skolen eksperimenterer med usynligt blæk, kan meget vel blive nogle af de videnskabsmænd, som beskæftiger sig med Europas mest presserende samfundsmæssige og økonomiske udfordringer i morgen," tilføjede EU-kommissæren.

I den europæiske forskernat indtager videnskabsmænd fra alle fagområder det offentlige rum – indkøbscentre, pladser, historiske monomenter, parker og museer – for at vise folk i alle aldre, hvorledes videnskabsmændenes arbejde påvirker folks daglige liv.

Der afholdes flere hundrede arrangementer i 32 EU-lande og nabolande (jf. nedenstående liste). Se på listen over nogle af højdepunkterne i bilaget eller find et arrangement i nærheden af, hvor du bor.

Baggrund

Hvad er forskernatten?

Den europæiske forskernat bliver afholdt hvert år i hele Europa på den fjerde fredag i september. Arrangementerne afholdes i 24 EU-medlemsstater og også i Bosnien-Herzegovina, Færøerne, Den tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, Island, Israel, Montenegro, Serbien og Tyrkiet. De tre medlemsstater, som ikke deltager i år, er Østrig, Danmark og Luxembourg.

Arrangementet er vokset fra 92 deltagende byer i 2006 til mere end 350 byer i år. Hen ved 800 000 besøgende deltog i 2011, og antallet af besøgende forventes at stige i år.

Hvorfor investerer EU i arrangementet?

Den europæiske forskernat udgør en del af de EU-støttede Marie Curie aktioner, der skal fremme internationale forskningskarrierer i Europa. Ved at etablere en direkte kontakt mellem forskere og offentligheden ønsker man med arrangementet at vise, hvilken vigtig rolle forskning spiller i samfundet. At tilskynde flere mennesker til at vælge en karriere som forsker er af afgørende betydning for Europas fremtidige vækst, som i stigende grad afhænger af innovative produkter, tjenester og forretningsmodeller.

EU finansierer lidt mere end halvdelen af de generelle omkostninger ved den europæiske forskernat: 4 mio. EUR ud af hen ved 7, 5 mio. EUR i indeværende år. Aktiviteterne og organisatorerne i arrangementet er blevet udvalgt gennem en udvælgelsesproces efter indkaldelse af forslag.

I alt støttes Marie Curie aktioner med ca. 4,7 mia. EUR i EU-finansiering. De administreres næsten udelukkende af Europa-Kommissionens forvaltningsorgan for forskning som en del af det syvende rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling (FP7), EU's vigtigste pakke for forskningsstøtte i tidsrummet 2007-2013 med et samlet beløb på 50 mia. EUR.

Marie Curie aktioner udgør en del af Horizon 2020, EU's forslag til et nyt program for forskning og innovation. Horizon 2020 vil blive gennemført fra 2014 til 2020, og med et foreslået budget på 80 mia. EUR indgår den i indsatsen for at skabe ny vækst og job i Europa.

Yderligere oplysninger:

Europa-Kommissionen: Uddannelse

Androulla Vassilious websted

Følg Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

http://ec.europa.eu/researchersnight/Researchers' Night 2012 (Den Europæiske Forskernat 2012)

Marie Curie Actions og FP7

Innovation Union og strategien Europe 2020

Research Executive Agency (Forvaltningsorganet for Forskning)

Højdepunkter i forskellige byer

London (UK)

Natural History Museum vil være vært for en workshop til bygning af kometer. Den formel, der findes for kometers bane i solsystemet, vil blive anvendt på komponenter fundet på jorden, såsom vand og mudder. Publikum vil også få lejlighed til at få snavs på fingrene ved at bruge trækul til at genskabe hulekunst med antropologer. En kæmpe skulptur lavet af tusinder af babytænder skænket af offentligheden vil blive opført på Whitechapel campus på University of London (Queen Mary).

Bolzano (Italien)

Søger du spænding, har du mulighed for at afprøve overlevelsesmetoder under ekstreme forhold i et koldt rum og i en simuleret snestorm på European Academy, Bolzano. Deltagerne vil få feedback om deres krops reaktion efter testen. Vejrentusiaster vil få lejlighed til at lave skyer ved at bruge vand, luft og tryg i det meteorologiske kontor.

Fuencaliente (De kanariske Øer, Spanien)

Sammen med videnskabsmænd og professionelle guider vil eventyrlystne få mulighed for at udforske vulkanen San Antonio, som er hjemsted for en enestående flora, klippeformationer og farvede lavastrukturer. Lokale producenter og geologer vil vise, hvorledes vulkanen forbedrer kvaliteten af de regionale vine.

Krakow (Polen)

Videnskabsshow på 17 mødesteder vil omfatte en demonstration af, hvorledes "motion-capture teknologi" anvendt i videospil kan hjælpe til at stille diagnoser og behandle sygdomme. Instituttet for nuklear fysik vil vise partikelacceleratorer, der anvendes til behandling af kraft i øjet eller til afsløring af sammensætningen af ukendte stoffer, hvilket kan hjælpe til nye opdagelser inden for konservering af kunst, medicin og geologi.

Angers, Besançon, Toulouse (Frankrig)

Tidsrejsefans i franske byer vil skabe et fremtidssamfund baseret på forskning og innovation. Publikum og videnskabsmændene vil forestille sig Angers i 2025, Besançon i 2084 og Toulouse i anden halvdel af århundredet på grundlag af den potentielle udvikling inden for uddannelse, transport, miljø, energi og andre samfundsaspekter.

Nicosia (Cypern)

Spillet "Sig mig dr. Turing, kan maskiner tænke?" vil udfordre deltagerne til at skelne rigtige menneskers stemme fra computerstemmer i en samtale. Det bygger på en test, der blev udarbejdet i 1950'erne for at vurdere en computers evne til at vise intelligent adfærd og svare på samme måde, som et menneske ville have gjort det.

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar