Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. szeptember 24.

Eurobarométer felmérés: az európaiak 71%-a támogatja, hogy fokozódjon a verseny az országos és regionális vasút esetében

Az európai polgárok 71%-a támogatja, hogy az országos és regionális vasút megnyíljon a verseny előtt. A támogatás két tagállam (Hollandia és Luxemburg) kivételével mindenütt 60% fölötti. Az emberek 78%-a szerint az utasoknak csak előnye származna a verseny élénküléséből.

Az Eurobarométer által készített felmérésből kiderül, hogy az európaiak kevesebb mint fele (46%) elégedett hazája vasúthálózatával, noha az elégedettek aránya nőtt 1997 óta (akkor 41% volt). Az elégedettek aránya Finnországban a legmagasabb (67%), és Bulgáriában a legalacsonyabb (18%). Az elégedettség általában véve alacsony Közép- és Délkelet-Európa tagállamaiban (a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Szlovéniában, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és Görögországban).

Az európaiak többsége szerint a piac megnyitása számos kedvező hatással járna: 72% szerint csökkennének a jegyárak, 71% szerint javulna az utasok részére a vonatokon nyújtott szolgáltatások színvonala, 70% szerint a vonatok kényelmesebbek és tisztábbak lennének, 68% szerint sűrűbbek lennének a járatok, 66% szerint pontosabbak lennének a vonatok, 63% szerint javulna a vasúttársaságok irányítása, 62% szerint pedig több állomást és szakaszt lehetne kiszolgálni.

Abszolút többségben vannak azok, akik úgy vélik, a verseny fokozása a vasúti ágazatban előnyös lenne az egyes érdekeltek számára. A megkérdezettek 78%-a szerint az utasok, 68%-a szerint a magán vasúttársaságok, 55%-a szerint pedig a vasúti alkalmazottak is előnyöket élveznének.

Végül az EU-s polgárok 70%-a reméli, hogy a verseny nyomán a fapados légitársaságok mintájára a vasúti ágazatban is megjelennek a kifejezetten olcsó szolgáltatások, 43%-a pedig abban bízik, hogy a vonatok prémium szolgáltatásokat (étkezés, filmek, újságok stb.) kínálnak majd. Az európaiak csaknem kétharmada (65%-a) továbbá azt szeretné, ha többféle jegyvásárlási mód közül választhatna (pl. internetes és telefonos vásárlás, vagy a vonaton való jegyváltás).

A következő lépések

Az Európai Bizottság az elkövetkezendő hónapokban el kívánja fogadni az úgynevezett negyedik vasúti csomagot: az abban szereplő intézkedések célja a belföldi vasúti személyszállítási piac megnyitása a verseny előtt, (az Európai Vasúti Ügynökség szerepének megerősítése révén) az újonnan kifejlesztett gördülőállomány piacra jutásának felgyorsítása, valamint a vasúti infrastruktúra irányításának javítása (és ezáltal a vasúti műveletek hatékonyabbá tétele és a verseny fokozása).

Háttérinformációk

Az európai polgárok több mint fele (55%) veszi igénybe az országos és regionális vasutat: 6% legalább hetente, 4% havonta többször, 19% évente többször, 26% pedig évente legfeljebb egyszer. Az európai polgárok 45%-a azonban még soha nem vette igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Az európaiak 41%-a szokott elővárosi vonattal utazni: 7% legalább hetente, 5% havonta többször, 13% évente többször, 15% pedig évente legfeljebb egyszer. Az európai polgárok 59%-azonban még soha nem vette igénybe ezt a közlekedési módot.

Az emberek 70%-a szabadidős céllal veszi igénybe az országos és regionális vasutat, és csak alacsony (10%–10%) az aránya azoknak, akik munkába vagy iskolába járnak így, illetve üzleti célból utaznak.

Azokat, akik soha vagy évente legfeljebb egyszer utaznak vonattal, arról is megkérdezték, mire volna szükség ahhoz, hogy igénybe vegyék ezt a közlekedési módot. A válaszadók legnagyobb része (43%) az árak csökkenését említette, míg egyéb okokra sokkal kisebb arányban hivatkoztak a válaszadók. 20% szerint javítani kellene a hálózatokat, azaz több szakaszra és állomásra volna szükség, 17% szerint növelni kellene a vonatok sebességét, 16% szerint megbízhatóbbá kellene tenni a szolgáltatást, 16% kényelmesebb és tisztább vonatokat, 14% pedig a sűrűbb járatokat szeretne. Tízből csaknem három válaszadó (28%) azonban a válaszlehetőségek ismerete nélkül eleve úgy nyilatkozott, hogy nincs olyan körülmény, ami miatt szívesebben utazna vonattal.

Az európaiak csaknem fele (46%) elégedett hazája jelenlegi országos és regionális vasúthálózatával, azonban nem elhanyagolható (36%) az elégedetlenek aránya sem.

Az európaiak többsége (71%-a) támogatja, hogy az országos és regionális vasút megnyíljon a verseny számára, azonban elvárják, hogy az összes üzemben tartó azonos biztonsági előírásoknak feleljen meg.

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_399_380_en.htm#388

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar