Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen – Pressmeddelande

Barn i EU ger namn åt Galileosatelliter

Bryssel den 1 september 2011: Det barn som i varje medlemsland gör den bästa teckningen på temat rymden kommer att få en satellit inom Galileo-programmet uppkallad efter sig. De två första satelliterna som skjuts upp den 20 oktober kommer att ha samma namn som de vinnande barnen från Belgien (Thijs) och Bulgarien (Natalia), där teckningstävlingen redan avgjorts tidigare i år1. Idag lanserar EU-kommissionen tävlingen i de 25 övriga medlemsländerna. Vinnarnas namn ges till satelliter som kommer att skjutas upp fram t.o.m. 2019. Tävlingen är öppen för barn mellan 9 och 11 år.

EU-kommissionens vice ordförande, Antonio Tajani, som ansvarar för näringsliv och företagande, kommenterar tävlingen: – Rymden har i dag allt större betydelse för medborgarna och för vår ekonomiska framtid tack vare satellitnavigering, utforskningen av rymden och rymdobservation. EU-kommissionen vill uppmuntra barns kreativitet och få dem att redan från unga år intressera sig för rymden och de möjligheter som den erbjuder. Som belöning för sin kreativitet får 27 barn möjlighet att få en satellit uppkallad efter sig.

Mellan den 1 september och den 15 november kan barn som bor i EU och som är födda 2000, 2001 eller 2002 (när Galileo-programmet lanserades) rita en bild på temat rymden, skanna in den eller ta ett digitalt foto av den och ladda upp den på tävlingens webbplats. I varje EU-land kommer sen en nationell jury att utse den bästa bilden och det barn som vinner får sedan en av Galileosatelliterna uppkallad efter sig. Från 2012 kommer satelliterna regelbundet att skjutas upp, tills konstellationen (som ska omfatta omkring 30 satelliter) är komplett. Ordningen i vilken de vinnande barnen får namnge satelliterna bestäms efter den alfabetiska uppräkningsordningen av länderna på de nationella språken.

Information om tävlingen i varje medlemsland kommer att ges via pressmeddelanden och presskonferenser samt brev till skolor, lärare, organisationer och utbildningsportaler. Detta kommer också att öka intresset för tävlingen och ge lärarna material om rymden och satellitnavigering som de kan använda i undervisningen.

Mer information om tävlingen hittar du här: http://www.galileocontest.eu/sv/competition (Sverige)

http://www.galileocontest.eu/fiSv/competition (Finland)

Bakgrund

Programmet Galileo är EU:s program för satellitnavigering som ska förse Europa med ett globalt satellitnavigeringssystem, liknande GPS. Satellitnavigeringssystem blir allt viktigare både för företagen och för människors vardagsliv och Galileo kommer att garantera Europas oberoende inom denna viktiga sektor genom att göra dessa tillämpningar tillgängliga.

Galileo förväntas tillföra 90 miljarder euro till den europeiska ekonomin under en period om 20 år i form av merintäkter för näringslivet och ökad samhällsnytta, och detta utan att fördelarna med rymdtekniskt oberoende räknas med.

Galileo ska i ett inledningsskede 2014/2016 tillhandahålla tre tjänster genom en första konstellation på minst 24 satelliter: den öppna tjänsten (2014), den offentliga reglerade tjänsten (2016) samt lokaliserings- och räddningstjänsten (2014). Ytterligare tjänster kommer att lanseras senare och omfatta en kommersiell tjänst där två krypterade signaler kombineras för ökad överföringshastighet och autentiserade data med högre noggrannhet.

Mer information:

Läs mer om Galileo:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo

Kontaktpersoner:

Carlo Corazza (+32 22951752)

Andrea Maresi (+32 22990403)

1 :

Tävlingen i Belgien

Tävlingen i Bulgarien


Side Bar