Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Evropski otroci bodo poimenovali konstelacijo satelitov Galileo

Bruselj, 1. september 2011: Otrok iz vsake države članice, ki bo narisal najboljšo sliko na temo vesolje in vesoljska plovila, bo za nagrado svoje ime dal satelitu progama Galileo. Prva dva satelita, ki bosta izstreljena 20. oktobra, bosta poimenovana po dečku iz Belgije (Thijs) in deklici iz Bolgarije (Natalia), ki sta na letošnjem natečaju1 prispevala zmagovalni sliki. Danes je Evropska komisija tudi v preostalih 25 državah članicah predstavila natečaj za poimenovanje satelitov, ki bodo izstreljeni do leta 2019. Sodelujejo lahko otroci, stari od 9 do 11 let.

Evropski komisar za podjetništvo in industrijo ter podpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani je povedal: „S satelitsko navigacijo ter raziskovanjem in opazovanjem vesolja postaja tema vesolja vse pomembnejša za državljane in našo gospodarsko prihodnost. Spodbuditi želimo ustvarjalnost otrok ter jih že v zgodnjih letih navdušiti nad vesoljem in priložnostmi, ki nam jih ponuja. Ustvarjalnost bomo nagradili z edinstveno priložnostjo za 27 otrok, ki bodo svoje ime lahko podelili satelitu.“

Od 1. septembra do 15. novembra lahko otroci, ki živijo v EU in so bili rojeni leta 2000, 2001 in 2002 – to so tudi leta začetka programa Galileo – narišejo sliko v zvezi z vesoljem in vesoljskimi plovili, jo poskenirajo ali fotografirajo z digitalnim fotoaparatom ter jo naložijo na spletno stran natečaja. Žirija bo v vsaki državi izbrala najboljšo sliko, otrok z zmagovalno sliko pa bo svoje ime podelil enemu od satelitov v konstelaciji Galileo. Redno izstreljevanje satelitov se bo začelo leta 2012 in bo potekalo, dokler konstelacija (tj. 30 satelitov) ne bo popolna. Poimenovanje satelitov z imeni zmagovalcev bo potekalo po abecednem vrstnem redu držav članic, zapisanih v maternem jeziku.

Natečaj bo v vsaki državi članici objavljen s sporočili za javnost in na tiskovnih konferencah, o njem pa bodo obveščene tudi šole, združenja učiteljev in izobraževalni portali. S tem bi morali zbuditi zanimanje in učiteljem priskrbeti gradivo, da v razredu predelajo snov o vesolju in vesoljskih plovilih.

Natečaj je na voljo na spletni strani http://www.galileocontest.eu/sl/competition.

Ozadje

Evropa je s programom Galileo vstopila na področje satelitske navigacije. S tem vzpostavlja globalni satelitski navigacijski sistem, podoben GPS. Ker storitve satelitske navigacije postajajo vse pomembnejše za podjetja in državljane, bo Galileo zagotovil neodvisnost Evrope na tem pomembnem področju ter dostopnost navedenih storitev.

Pričakuje se, da bo Galileo v dvajsetih letih evropskemu gospodarstvu poleg neodvisnosti prinesel tudi 90 milijard evrov v obliki dodatnih prihodkov za industrijo ter javne in družbene koristi.

Galileo bo v letih 2014 in 2016 z začetno konstelacijo najmanj 24 satelitov zagotavljal prve tri storitve: odprto storitev (2014), regulirano javno storitev (2016) ter storitev iskanja in reševanja (2014). Storitve, ki bodo sledile, bodo vključevale komercialno storitev, ki bo s kombinacijo dveh šifriranih signalov zagotavljala višjo stopnjo prenosa podatkov in večjo natančnost preverjenih podatkov.

Več informacij:

Več informacij o programu Galileo:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo

Kontakti:

Carlo Corazza (+32 22951752)

Andrea Maresi (+32 22990403)

1 :

Natečaj za Belgijo

Natečaj za Bolgarijo


Side Bar