Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Satellieten van Galileo-constellatie krijgen naam van Europese kinderen

Brussel, 1 september 2011: In elke lidstaat mag het kind met de mooiste tekening over de ruimte of ruimtevaart zijn of haar naam aan een satelliet van het Galileo-programma geven. De eerste twee satellieten, waarvan de lancering voor 20 oktober is gepland, zullen de namen dragen van de prijswinnaars uit België (Thijs) en Bulgarije (Natalia), waar de wedstrijd al eerder dit jaar is georganiseerd1. Vandaag heeft de Europese Commissie het startsein gegeven voor de wedstrijd in de overige 25 lidstaten, om namen te vinden voor de satellieten die tot 2019 zullen worden gelanceerd. Kinderen tussen 9 en 11 kunnen aan de wedstrijd deelnemen.

Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Ondernemingen en industrie, zei: “Door satellietnavigatie, ruimteverkenning en ‑observatie wordt het onderwerp ruimte steeds belangrijker voor de burgers en voor onze economische toekomst. We willen de creativiteit van kinderen stimuleren en hen van jongs af aan enthousiast maken over de ruimte en haar mogelijkheden. We belonen die creativiteit met een unieke prijs: 27 kinderen krijgen de kans om een satelliet hun naam te geven.”

Van 1 september tot 15 november krijgen kinderen uit de EU die geboren zijn in 2000, 2001 of 2002 – toen het Galileo-programma van start ging – de kans om een tekening over de ruimte en ruimtevaart te maken, die in te scannen of er een digitale foto van te maken en die dan op de wedstrijdwebsite te uploaden. Een nationale jury zal in elk land de mooiste tekening uitkiezen en een van de satellieten van de Galileo-constellatie zal naar de winnaar genoemd worden. De satellieten worden vanaf 2012 op regelmatige basis gelanceerd totdat alle satellieten van de constellatie (uiteindelijk 30 stuks) om de aarde draaien. De volgorde waarin de namen van de kinderen aan de satellieten gegeven zullen worden, wordt bepaald door de alfabetische volgorde van de namen van de lidstaten in de nationale taal/talen.

In elke lidstaat wordt de wedstrijd aangekondigd via persberichten en persconferenties, mailings naar scholen en lerarenverenigingen alsmede op onderwijsportalen. Hiermee moet ook belangstelling worden gewekt en moet leerkrachten materiaal in handen worden gegeven om het onderwerp ruimte en satellietnavigatie in hun les te bespreken.

Voor meer informatie over de wedstrijd zie http://www.galileocontest.eu/nl/competition.

Achtergrond

Het Galileo-programma is het Europese project op het gebied van satellietnavigatie. Het heeft tot doel een globaal satellietnavigatiesysteem, vergelijkbaar met GPS, te ontwikkelen. Nu satellietnavigatietoepassingen steeds belangrijker worden voor zowel ondernemingen als burgers, stelt Galileo de onafhankelijkheid van Europa op dit belangrijke gebied veilig door de beschikbaarheid van deze toepassingen te garanderen.

Galileo zal de Europese economie over een periode van 20 jaar naar verwachting 90 miljard euro opleveren, gemeten naar de extra inkomsten voor de industrie en de publieke en sociale voordelen, waarbij de voordelen van onafhankelijkheid nog buiten beschouwing worden gelaten.

Galileo zal vanaf 2014/2016 drie initiële diensten aanbieden op basis van een aanvankelijke constellatie van ten minste 24 satellieten: een initiële open dienst (2014), een initiële publiek gereguleerde dienst (2016) en een initiële opsporings- en reddingsdienst (2014). In een later stadium volgt nog een commerciële dienst, waarbij twee gecodeerde signalen worden gecombineerd om een hogere gegevensverwerkingscapaciteit en nauwkeurigere geauthenticeerde gegevens mogelijk te maken.

Voor meer informatie:

Nadere informatie over Galileo vindt u op de volgende site:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo

Contact:

Carlo Corazza (+32 22951752)

Andrea Maresi (+32 22990403)

1 :

Wedstrijd voor België

Wedstrijd voor Bulgarije


Side Bar