Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Europæiske børn lægger navn til en konstellation af Galileo-satellitter

Bruxelles, den 1. september 2011: Det barn, der laver den bedste tegning om rummet og rumfart i hver enkelt medlemsstat, vil få en satellit i Galileo-programmet opkaldt efter sig. De første to satellitter sendes op den 20. oktober og er navngivet efter de vindende børn fra Belgien (Thijs) og Bulgarien (Natalia), hvor konkurrencen allerede fandt sted tidligere i år1. I dag har Europa-Kommissionen udvidet konkurrencen om at navngive de satellitter, der sendes op indtil 2019, til at omfatte de øvrige 25 medlemsstater. Børn i alderen 9–11 kan deltage i konkurrencen.

Europa-Kommissionens næstformand Antonio Tajani, der er kommissær med ansvar for erhvervspolitik, udtalte: "Med satellitbaseret navigation, rumforskning og rumobservation får rumforskning stadig større betydning for borgerne og for vores økonomiske fremtid. Vi ønsker at fremme kreativiteten hos børn og skabe en interesse for rummet og dets muligheder i en tidlig alder. Vi belønner denne kreativitet med en enestående mulighed – vi giver 27 børn mulighed for at få en satellit opkaldt efter sig."

Fra 1. september til 15. november opfordres børn i EU, som er født i 2000, 2001 og 2002 – perioden hvor Galileo-programmet startede - til at lave en tegning om rummet og rumfart, scanne den eller tage et digitalt foto af den og uploade den til konkurrencens websted. I hvert land udvælger en national jury den bedste tegning, og det vindende barn lægger navn til en af de satellitter, der indgår i Galileo-konstellationen. Satellitterne opsendes regelmæssigt fra 2012, indtil konstellationen (som skal omfattet 30 satellitter) er afsluttet. Børnene lægger navn til satellitterne i samme rækkefølge, som medlemsstaternes alfabetiske rækkefølge på det nationale sprog.

Konkurrencen offentliggøres i de enkelte medlemsstater gennem pressemeddelelser og pressekonferencer, breve til skoler, lærerforeninger og på uddannelsesportaler. Dette skal også bidrage til at skabe interesse og give lærerne materialer til at undervise om rumfart og satellitnavigation. Konkurrencen findes på http://www.galileocontest.eu/da/competition

Baggrund:

Galileo-programmet er EU 's program for satellitbaseret navigation. Det omfatter et globalt satellitnavigationssystem svarende til GPS. Med den stadigt voksende betydning af satellitnavigationsapplikationer både for virksomheder og borgere, skal Galileo sikre Europa uafhængighed på dette vigtige område ved at gøre disse applikationer tilgængelige.

Galileo forventes at indbringe den europæiske økonomi 90 mia. EUR over en periode på 20 år i form af ekstra indtægter for industrien og offentlige og sociale fordele; heri er fordelene ved uafhængighed på området ikke medregnet.

Galileo vil på basis af den indledende konstellation bestående af mindst 24 satellitter stille de tre første tjenester til rådighed i 2014/2016: en indledende åben tjeneste (2014), en indledende statsreguleret tjeneste (2016) og en indledende eftersøgnings- og redningstjeneste (2014). Yderligere tjenester, der vil følge senere, vil omfatte en kommerciel tjeneste, der kombinerer to krypterede signaler med henblik på højere datakapacitet og nøjagtighedsbekræftede data.

Yderligere oplysninger:

Yderligere oplysninger om Galileo:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo

Kontaktpersoner :

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Andrea Maresi (+32 2 299 04 03)

1 :

Konkurrencen i Belgien

Konkurrencen i Bulgarien


Side Bar