Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за пресата

Комисар Георгиева обещава подкрепа за африканските правителства, за да се прекъсне порочният кръг на сушата и глада

Брюксел, 25 август 2011 г. — За да се овладее кризата с глада, сушата и бежанците в Африканския рог, от основно значение е да се действа бързо, да се дарява щедро и да се работи съвместно. Африканските държави трябва обаче да предприемат и дългосрочни мерки с подкрепата на международната общност, за да попречат на сушата да доведе отново до глад.

Това бяха основните послания, отправени от Кристалина Георгиева, европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, на свиканата днес в Адис Абеба от Африканския съюз международна конференция на донорите за ситуацията на суша и глад в Африканския рог. Кристалина Георгиева представляваше Европейския съюз, който е най-големият донор на хуманитарна помощ за тази криза.

„Поздравявам Африканския съюз за това, че се заема с преодоляването на кризата. Не е възможно да избегнем сушата, но можем да предотвратим глада и затова е от основно значение незабавните мерки да се съчетаят с дългосрочна подкрепа за устойчив поминък“, заяви комисар Георгиева.

Конференцията на Африканския съюз обедини африкански правителства и международни донори, с цел „да се предостави африкански отговор на африканските проблеми“. Комисар Георгиева бе сред основните оратори на събитието и трябваше да проведе двустранни срещи с председателя на АС Жан Пинг, с премиера на Етиопия Мелес Зенауи и с премиера на Сомалия Мохамед Абдулахи Мохамед.

КОНТЕКСТ:

Европейският съюз отпусна почти 600 млн. EUR, за да помогне на страдащите хора в Етиопия, Кения, Джибути и Сомалия. Изменението на климата, десетилетията на гражданска война и слабото развитие на региона допринесоха за това ООН да обяви първото състояние на глад от 1984 г. насам, когато почти милион етиопци умряха от недохранване. Кризата се задълбочава, защото се очаква през следващите седмици гладът да обхване и други части на Сомалия.

До следващата година не се предвижда възстановяване поради вероятността реколтата да закъснее и да е под средното равнище, поради намаляването на пасбищата и водата и повишените цени на основни зърнени култури, като царевицата (чиято цена се увеличи с 240 %), на водата и на горивата.

В повечето области, засегнати от сушата, равнищата на недохранване надхвърлят 30 %, което е над два пъти повече от международно признатия праг за обявяване на спешна ситуация на глад.

Съчетанието от суша и конфликти взе най-много жертви в Сомалия, откъдето тази година избягаха над 135 000 души. Всяка седмица хиляди хора заливат бежанските лагери в северна Кения и южна Етиопия. Дадааб в Кения сега е най-големият такъв лагер в света с население от 400 000 души, което продължава да расте.

За да отговори на спешната ситуация в Африканския рог, Комисията отпусна за региона хуманитарна помощ на стойност 97,47 млн. EUR и ще положи още по-големи усилия, като увеличи хуманитарната подкрепа за засегнатото население до 158 млн. EUR тази година. Средствата на ЕС служат за набавяне на жизненоважната хранителна помощ, особено за тежко недохранените деца, на здравни грижи и на чиста вода, на санитарни съоръжения и оборудване.

От жизненоважно значение е да се увеличи мащабът на глобалната реакция на тази спешна ситуация, за да се посрещнат растящите хуманитарни нужди и да се предотврати влошаване на положението.

За допълнителна информация:

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/hot_topics/horn_africa_bg.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Лица за контакт:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar