Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persmededeling

Internationale dag van de humanitaire hulp: mensen eren die mensen helpen

Brussel, 18 augustus 2011 – 19 augustus is de Internationale dag van de humanitaire hulp en zoals elk jaar sinds 2008 zal de Europese Commissie morgen eer betonen aan de mensen die zich wijden aan het redden en helpen van mensen die steun nodig hebben om te overleven.

"Humanitaire hulpverleners zijn bescheiden, maar hun verwezenlijkingen zijn dat niet: elk van hen kan een essentiële bijdrage leveren voor honderden mensen en daarmee het verschil maken tussen leven of dood, honger en ontbering of toekomstverwachting en zelfvoorziening,” aldus Kristalina Georgieva, Europees commissaris voor Internationale Samenwerking, Humanitaire Hulp en Crisisrespons.

In haar geheel is de EU 's werelds grootste donor van humanitaire hulp; sedert begin dit jaar komt 37% van de mondiale humanitaire steun voor rekening van de Unie. De Commissie zorgt er actief voor dat de leidende rol van Europa op humanitair vlak concrete resultaten oplevert. Het directoraat-generaal humanitaire hulp en civiele bescherming (ECHO) heeft meer dan 400 mensen aan het werk in 47 plaatselijke bureaus overal ter wereld waar humanitaire hulp nodig is.

De Commissie werkt samen met meer dan 200 hulporganisaties. Haar humanitaire partners omvatten 14 agentschappen van de Verenigde Naties, 191 niet-gouvernementele organisaties en drie internationale organisaties (het internationale comité van het Rode Kruis/de Rode Halve Maan, de internationale federatie van het Rode Kruis/de Rode Halve Maan en de Internationale Organisatie voor Migratie).

In 2010 verleende de Commissie voor 1,115 miljard euro steun aan de meest doeltreffende humanitaire steunverleners ter wereld. Deze steun wordt omgezet in noodhulp en biedt hoop aan 151 miljoen noodlijdende mensen in 80 landen.

Dit is de vierde keer dat de Internationale dag van de humanitaire hulp wereldwijd gehouden wordt, om eer te bewijzen aan humanitaire hulpverleners die zijn omgekomen, en de bewustwording inzake humanitaire hulp wereldwijd te vergroten. Voor de campagne van dit jaar werd door de VN het motto "mensen helpen mensen" gekozen. De Internationale dag van de humanitaire hulp werd in 2008 door de algemene vergadering van de VN ingesteld. 19 augustus werd gekozen tot aandenken aan de 22 humanitaire medewerkers van de VN die op 19 augustus 2003 bij een bomexplosie in het VN-bureau in Bagdad (Irak) om het leven waren gekomen. Een van hen was de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN, Sergio Vieira de Mello.

"De Internationale dag van de humanitaire hulp is een moment van herdenking en verdriet – maar ook van vastberadenheid om de steun aan hulpbehoevenden voort te zetten ondanks de vele gevaren," verklaarde commissaris Georgieva.

Humanitaire hulpverleners betalen een hoge prijs voor hun engagement. Gijzelingen, schietpartijen en doodsbedreigingen zijn een courant risico in Afghanistan en Somalië, Darfur, Sri Lanka en op vele andere plaatsen. Volgens de VN is het de afgelopen tien jaar steeds gevaarlijker geworden voor hulpverleners om hulp te verlenen aan wie daar behoefte aan heeft. De aanvallen op humanitaire steunposten zijn verdrievoudigd, met ongeveer 100 doden per jaar. In 2010 zijn er 129 veiligheidsincidenten geweest met als doelwit humanitaire hulpverleners; daarbij werden er 69 gedood, 86 gewond en 87 gekidnapt.

De EU is vastbesloten om de humanitaire hulpverleners verder te blijven steunen in hun strijd tegen armoede en haar eigen engagement voor het respect van de humanitaire beginselen verder hoog te houden.

EUROPA'S HUMANITAIRE STAAT VAN DIENST

Europa heeft een lange en eervolle traditie van humanitaire dienstverlening en staat aan de wieg van vele zeer grote en doeltreffende hulporganisaties in de wereld.

In de loop der jaren hebben de EU-lidstaten zich actief ingezet en genereus gedoneerd voor slachtoffers van talrijke humanitaire noodsituaties.

De Europese Unie verleent ook zelf al meer dan veertig jaar actief humanitaire hulp. In 1992 richtte de Unie het Europees bureau voor humanitaire hulp (ECHO) op om snellere en meer doeltreffende hulp mogelijk te maken. In februari 2010, toen de huidige Europese Commissie haar werkzaamheden aanvatte, werd ECHO omgevormd tot een volwaardig directoraat-generaal voor humanitaire hulp en civiele bescherming. Dit geschiedde overeenkomstig het Verdrag van Lissabon, waarin humanitaire hulp en civiele bescherming gezamenlijk een meer prominente rol toebedeeld kregen. Als eerste commissaris voor Internationale Samenwerking, Humanitaire Hulp en Crisisrespons werd Kristalina Georgieva aangesteld.

De Commissie heeft humanitaire bijstand verstrekt in meer dan 100 landen in de hele wereld. In de loop der jaren waren de voornaamste begunstigden van humanitaire financiering van de EU: Kroatië en Bosnië en Herzegovina (tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië), Sudan, de Democratische Republiek Congo, Afghanistan, het bezette Palestijnse gebied, Pakistan, Rusland en Burundi.

Belangrijke crisissituaties waar de solidariteit van de EU van wezenlijk belang is geweest, waren de tsunami in Zuid-Azië in 2004 en de aardbeving in Haïti en de overstromingen in Pakistan in 2010. Een belangrijk aspect van de humanitaire inspanningen van de Commissie is de aandacht gericht te houden op "vergeten crises", humanitaire crisissituaties waarover de pers niet uitvoerig bericht en waarvoor de Commissie vaak de enige verstrekker van humanitaire hulp is.

Vandaag is de Europese Unie de grootste verstrekker van humanitaire hulp. Tot de twintig grootste institutionele donoren ter wereld behoren de Europese Commissie en elf EU-lidstaten (Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Finland, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Ierland, België en Italië).

Voor verdere informatie:

Website van commissaris Georgieva:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

De humanitaire hulp van de Europese Commissie:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Contactpersonen:

David Sharrock +32 2 296 89 09

Irina Novakova +32 2 295 75 17


Side Bar