Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

A Bizottság új programja javítja az egyiptomi életkörülményeket és munkahelyteremtést

Brüsszel, 2011. augusztus 17. – Az Európai Bizottság ma jóváhagyott egy 100 millió eurós programot, amelynek célja a kairói szegények életkörülményeinek javítása, új munkahelyek teremtése és a fenntartható energiaellátás elérhetőségének bővítése. Az új támogatás a hulladékgyűjtésre, a szilárd hulladék hasznosítására, a kórházak napenergia-rendszerekkel való ellátására és a szennyvízelvezetésre irányuló kezdeményezések finanszírozása révén javítani fogja a környezet állapotát is. Emellett civil társadalmi csoportosulások bevonásával növeli a lakosság környezetvédelmi kihívásokkal kapcsolatos tudatosságát, és előmozdítja a helyi népesség – főként a nők és a fiatalok – részvételét lakóhelyük fejlesztésében. A program 1 millió egyiptomi lakos életében hoz kedvező változásokat.

„Programunk ott segít, ahol a legnagyobb szükség van rá – javítja a szegények életkörülményeit, munkahelyeket teremt és olcsó energiát biztosít. Egyiptom-szerte valódi javulást eredményez a lakosság életében” – nyilatkozta Štefan Füle, a bővítésért és az európai szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.

Jelenleg a kairói lakosok 60%-a nyomornegyedekben él, nélkülözve az olyan alapvető szolgáltatásokat, mint az ivóvízellátás, a szennyvízelvezetés és a hulladékszállítás. Lakóépületeiket gyakran engedély vagy közműcsatlakozás nélkül építik fel.

A Bizottság programja a kereskedelem területén képzésekkel, jogi tanácsadással és a megfelelő szabályozási környezet kialakításához nyújtott segítséggel az exportlehetőségeket kívánja javítani. Az export színvonalának emelése mellett ezek az intézkedések végső soron a munkahelyteremtéshez is hozzájárulnak és csökkentik a lakosságot terhelő élelmiszerárakat.

Az energiaügy területén a program a megújulóenergia-források használatára és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére ösztönöz, olyan intézkedések révén, mint a napkollektorok fokozott használata, a középületek és a közvilágítás energiatakarékossági programjának kidolgozása, valamint az energiaárak átláthatóbbá és érthetőbbé tétele.

Az éves cselekvési terv részét képező támogatás segítségével Egyiptom képes lehet megválaszolni a demokratikusabb és szolidárisabb társadalmi berendezkedés felé vezető út legfontosabb és legsürgősebb kihívásait.

Az Európai Unió által nyújtott pénzügyi támogatás, összhangban az egyiptomi prioritásokkal, valamint az Európai Bizottságnak és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének két közös közleményével („Partnerség a demokráciáért és a közös jólétért a dél-mediterrán térséggel” 1 és „Az átalakuló szomszédság új megközelítése” 2), különösen az alábbi területekre összpontosít:

  • a kairói nagyrégió ellátatlan területein élő szegény lakosság életkörülményeinek javítása (20 millió EUR);

  • kereskedelmi és belső piaci reformok végrehajtása, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés fokozásának céljával (20 millió EUR);

  • a megújulóenergia-használat és az energiahatékonyság előmozdítása, illetve az energiaágazat pénzügyi átláthatóságának fokozása révén fenntartható energiaellátás biztosítása a teljes lakosság részére (60 millió EUR).

További információk

EU–Egyiptom kapcsolatok:

http://ec.europa.eu/europeaid/where/neighbourhood/country-cooperation/egypt/egypt_en.htm

Európai szomszédságpolitika:

http://ec.europa.eu/world/enp/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Michael Mann (+32 2 299 97 80)

Anca Paduraru (+32 2 296 64 30)

1 :

COM(2011)200, 2011. március 8.

2 :

COM(2011)303, 2011. május 25.


Side Bar