Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Új európai támogatás a kulturális örökség és a közlekedési ágazat javára Algériában

Brüsszel, 2011. augusztus 17. – Az Európai Bizottság ma elfogadta az Algériára vonatkozó 2011. évi cselekvési programot, amelynek összege 34,5 millió euró. A programot alkotó két projekt lehetővé teszi az Európai Unió és Algéria közötti partnerség megerősítését. A program első projektjének célja, hogy fokozza az algériai kulturális örökség védelmét és hasznosítását. Ez különösen olyan kiemelt fellépések támogatását jelenti, amelyek a kulturális örökség meghatározására és megismerésére (felmérés), védelmére (védelmi eszközök) és kiaknázására (igazgatási eszközök és kísérleti projektek) irányulnak módszertani eszközök, felszerelések és képzések biztosítása révén. E megközelítés segítségével a projekt bővíti a szakképzettséggel nem rendelkező fiatalok munkavállalási lehetőségeit, például azáltal, hogy szakmai gyakorlatot és a helyszínen folytatott képzéseket biztosít.

A második projekt Algéria új közlekedési stratégiájának végrehajtására irányul, amely magában foglalja a Közlekedési Minisztérium korszerűsítését, a jogszabályok és a szabályozási keret aktualizálásának elősegítését, a közlekedésbiztonságért felelős intézményeknek nyújtott támogatást, valamint a közlekedési ágazatban foglalkoztatottak szakmai továbbképzését.

Štefan Füle, a bővítésért és az európai szomszédságpolitikáért felelős biztos kijelentette: „Az Európai Bizottság e projektek révén támogatja Algéria elkötelezettségét amellett, hogy fejlessze a kulturális örökség és a közlekedési ágazat területét. Algéria számtalan értékes történelmi emlékhellyel rendelkezik, amelyek megóvását e támogatás elősegíti. A kulturális örökség és a közlekedési ágazat javára egyaránt nyújtott támogatásunk kiemeli a képzés és a fiatalok munkavállalási lehetőségeinek fontosságát.”

A 2011. évi cselekvési program keretében később további 23,5 millió eurót fordítanak majd arra, hogy kezeljék a fiatalok foglalkoztatásával, valamint társadalmi szerepvállalásával kapcsolatos kihívásokat.

A Bizottság a következő két fellépést fogadta el:

  • Az algériai kulturális örökség védelmére és hasznosítására irányuló támogatási program (21,5 millió euró)

E program célja, hogy az algériai kulturális örökséget számításba vegyék az ország gazdasági és emberi fejlődésének eszközeként. Olyan megközelítést követ majd, amely az algériai kulturális örökség által érintett valamennyi szereplőt és ágazatot magában foglalja, akik részt vesznek a kulturális örökség meghatározásában, védelmében, kezelésében és hasznosításában. A kísérleti helyszíneken képzéseket tartanak majd.

  • A közlekedési ágazat támogatási programja II. (13 millió euró)

Az Európai Bizottság 2006 óta támogatja a közlekedési ágazatot. A közlekedési program II. továbbra is támogatja az ország ágazati stratégiáját, a biztonság és a szabályozás terén az uniós vívmányok átvételét, valamint a meteorológiai szolgálat légi és tengeri közlekedést szolgáló kapacitásainak kibővítését.

Az EU-val 2005-ben aláírt társulási megállapodás értelmében Algéria a 2011–2013-as időszakra összesen 172 millió euró támogatásban részesül, amelyet az Európai Szomszédsági és Partnerségi Támogatási Eszközön keresztül finanszíroznak.

További tájékoztatás:

EU–Algéria:

http://ec.europa.eu/europeaid/where/neighbourhood/country-cooperation/algeria/algeria_en.htm.

Európai szomszédságpolitika:

http://ec.europa.eu/world/enp/index_en.htm

Kapcsolattartók :

Michael Mann (+32 2 299 97 80)

Anca Paduraru (+32 2 296 64 30)


Side Bar