Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Segítség Szomáliának a talpraálláshoz és a fejlődéshez: az Európai Bizottság további 175 millió eurót fektet be a kormányzás, az oktatás és az élelmezésbiztonság területén

Brüsszel, 2011. augusztus 5. – Andris Piebalgs, az EU fejlesztési biztosa a mai napon bejelentette: döntés született arról, hogy Európa további 175 millió euróval növeli a Szomáliának nyújtott fejlesztési segélyekre vonatkozó hosszú távú kötelezettségvállalását. A források Szomáliföldre, Puntföldre és más olyan régiókba irányulnak, ahol már sikerült élhető biztonsági körülményeket kialakítani, és megteremtették a kormányzás minimális szintjét, valamint Közép-Szomáliába, ahol egyre stabilabb a helyzet, és biztosítottak a feltételek ahhoz, hogy a fejlesztési segélyekkel eredményeket lehessen elérni.

Piebalgs biztos nem egészen egy hónapja utazott Szomáliföldre, ennek kapcsán ismét hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy a fejlesztési segélyek fenntartható megoldásokat kínálnak, mivel az elhúzódó válság kiváltó okait kezelik. A biztos így nyilatkozott: „Szomália súlyos humanitárius válságot él át. Ennek közvetlen oka a szárazság, de a problémák gyökerét e törékeny állam mélyebb strukturális problémái jelentik. Az új források segítségével hozzájárulunk majd az intézmények megerősítéséhez, és a jobb infrastruktúrába, az élelmezésbiztonságba és az oktatásba fogunk beruházni. Bízunk benne, hogy hosszú távú kötelezettségvállalásunk segít Szomáliának elindulni az inkluzív és fenntartható gazdasági fejlődés és a stabilitás útján. Szomália régóta szenvedő népe már nagyon megérdemelné ezt.”

A mai segélycsomag a Szomáliának elkülönített 212 millió EUR értékű ötéves (2008–2013) támogatási kerethez adódik hozzá; így a 10. Európai Fejlesztési Alapból összesen 387 millió EUR áll az ország rendelkezésére.

Folytatás következik…

További információk:

Az EU Szomáliába irányuló fejlesztési segélyei elsősorban a következő területekre összpontosulnak:

  • Gazdaságfejlesztés/ élelmezésbiztonság, ideértve a kapcsolódó infrastruktúrát is. Az EU mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, magánszektor-fejlesztéssel és gazdasági infrastruktúrával kapcsolatos projekteket finanszíroz. A pótlólagos támogatás megerősíti ezeket a projekteket, valamint infrastrukturális támogatást nyújt kiválasztott önkormányzatok részére a víz- és energiaellátás, a hulladékkezelés, valamint az egészségügyi szolgáltatások javításához.

  • Oktatás: Szomália még mindig a világ azon országai közé tartozik, amelyekben a legalacsonyabb az oktatásban való részvétel aránya. A pótlólagos uniós forrásoknak köszönhetően tovább nő majd az írni-olvasni tudók aránya azáltal, hogy az alapvető oktatási szolgáltatások új földrajzi területekre is kiterjednek majd, továbbá lehetőség nyílik a vidéki népesség és a hátrányos helyzetű csoportok oktatási szükségleteinek kezelésére. A szakképzésbe való célzott beruházásokkal az EU folytatja az olyan kulcsfontosságú területek kritikus szükségleteinek kielégítését, mint az üzleti szféra, a vállalkozások, a halászat és az állattenyésztés. A felsőoktatási intézmények célzott támogatása hozzájárul majd az emberi erőforrások fejlesztésével kapcsolatos kritikus szükségletek kielégítéséhez ebben a sérülékeny környezetben.

  • Kormányzás: Az EU máris a legfontosabb donor a szomáliai közszférát, rendőrséget, bíróságokat, demokratikus intézményeket, választási folyamatokat és civil társadalmat segítő legfontosabb programokban. Az ebbe az ágazatba irányuló beruházások célját továbbra is a nemzeti, regionális és helyi szintű hatékony kormányzás erősítése, a bűnüldözés, a biztonság és a jogállamiság; a megbékélés és az alkotmányozási folyamat, ezen belül a nyilvános konzultáció és a nyilvánosság bevonásának előtérbe helyezése; valamint a szomáliföldi, puntföldi és esetleg a föderális szintű választási folyamatok segítése képezi majd.

Humanitárius segélyek Szomália számára

Az Európai Unió az erőszak, valamint az országot és a régiót (Etiópia, Kenya, Dzsibuti) sújtó éhezés által érintett szomálik millióinak javát szolgáló humanitárius segélyek tekintetében is az egyik legfontosabb donornak számít.

2010-ben az Európai Bizottság 35 millió EUR összegű humanitárius segélyt különített el Szomália részére. 2011-ben eddig 30 millió EUR-t allokáltak, további 28 millió EUR allokálása pedig folyamatban van. Ezek a források az élelmezésbiztonság, az egészségügy, a táplálkozás, a menedékek, a szennyvízelvezetés, a higiénia fejlesztése, a megélhetés támogatása, valamint a segélyek védelme és koordinációja területén támogatnak intézkedéseket.

A Szomáliának nyújtott humanitárius segítség növelése egy nagyobb csomag részét képezi, amely az Afrika szarván a szárazság és az éhezés miatt kialakult súlyos válság kezelését célozza. 2011-ben az Afrika szarván elhelyezkedő országok számára eddig 97,47 millió EUR-t különítettek el. A Bizottság elindította az eljárást további 60 millió EUR gyors mozgósításához, hogy oly sok ember szenvedését enyhíthesse. Így a teljes válaszlépés közel 158 millió EUR összegű lesz.

További információk:

MEMO/11/549

IP/11/837 Piebalgs biztos szomáliföldi látogatásáról

ECHO adatlap

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

A EuropeAid Fejlesztési és Együttműködési Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_hu.htm.

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm.

Kapcsolattartók:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)


Side Bar