Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia Europeană ajută întreprinderile să recupereze creanțe transfrontaliere în valoare suplimentară de 600 de milioane de euro

Bruxelles, 25 iulie 2011 – O mică societate italiană producătoare de brânză furnizează mozzarella unui fabricant de pizza congelată din Franța. După ce societatea franceză nu și-a onorat plățile, firma italiană a încetat livrările, dar a rămas cu facturi neplătite în valoare de mii de euro. Cum își va recupera datoria societatea italiană? Astăzi, nu există un răspuns ușor la această întrebare. Autorii fraudelor pot transfera cu ușurință bani dintr-un stat membru în altul, acumulând fonduri în diferite conturi din mai multe țări. Și cetățenii sunt prejudiciați atunci când produsele cumpărate on-line nu sunt livrate niciodată sau atunci când un părinte aflat în străinătate nu plătește pensia alimentară. În prezent, legislația națională reglementează situația în care banca plătește datoria către un creditor din contul bancar al unui client. Situația actuală în cele 27 de state membre este complicată din punct de vedere juridic, necesită timp și este costisitoare. Aproximativ 1 milion de întreprinderi mici au probleme cu creanțele transfrontaliere și în fiecare an se anulează în mod inutil datorii în valoare de până la 600 de milioane de euro, din cauză că este prea descurajator pentru întreprinderi să fie implicate în litigii judecate în străinătate, care pot fi costisitoare și generatoare de confuzii. Comisia Europeană propune astăzi o nou ordonanță asiguratorie de indisponibilizare a conturilor bancare la nivel european pentru facilitarea recuperării creanțelor transfrontaliere, deopotrivă pentru cetățeni și întreprinderi.

„Doresc ca recuperarea creanțelor transfrontaliere să fie la fel de ușoară ca recuperarea creanțelor pe plan intern”, a declarat dna Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție. „Societățile pierd aproximativ 2,6 % din cifra lor anuală de afaceri din cauza creanțelor incerte. Aceasta este o deficiență a pieței noastre unice pe care trebuie să o remediem rapid și energic! Întreprinderile au nevoie de o soluție simplă – o ordonanță asiguratorie de indisponibilizare a conturilor bancare aplicabilă la nivel european - astfel încât banii să rămână acolo unde se află până când o instanță va lua o hotărâre privind rambursarea fondurilor. În acest context economic dificil, societățile au nevoie de răspunsuri rapide. Fiecare euro contează, în special pentru întreprinderile mici”.

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) reprezintă 99 % din întreprinderile existente în UE. Aproximativ 1 milion dintre acestea au probleme cu creanțele transfrontaliere. Procedurile pentru recuperarea creanțelor aflate sub jurisdicția altei țări sunt complexe, multiplicând costurile suportate de întreprinderile care doresc să își vândă produsele pe teritoriul UE. Problemele tipice variază de la diferențe între legislațiile naționale, până la costurile aferente angajării unui avocat suplimentar și traducerii documentelor. Cetățenii se confruntă cu dificultăți similare atunci când încearcă să își recupereze banii de la comercianți care încalcă legea sau să determine un părinte aflat în altă țară membră a UE să își respecte obligația de a plăti pensia alimentară.

Inițiativa legislativă de astăzi vizează facilitarea acestor cereri transfrontaliere și oferă creditorilor o mai mare siguranță cu privire la recuperarea creanțelor lor, sporind astfel încrederea în tranzacțiile comerciale efectuate în cadrul pieței unice a UE. Aceasta face parte din programul „Justiție pentru creștere” al Comisiei, care are drept obiectiv să valorifice potențialul spațiului comun de justiție al UE în favoarea comerțului și a creșterii.

Context

Regulamentul va institui o nouă ordonanță asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare, ce va permite creditorilor să blocheze suma datorată în contul bancar al debitorului. Această ordonanță poate avea o importanță crucială în cadrul procedurilor de recuperare a creanțelor, deoarece îi împiedică pe debitori să își retragă sau să își lichideze activele pe durata necesară obținerii și executării unei hotărâri cu privire la fondul cauzei respective. Acest instrument va crește șansele de a recupera cu succes creanțele transfrontaliere.

Noua ordonanță europeană va permite creditorilor să blocheze fondurile în conturi bancare în aceleași condiții în toate statele membre ale UE. Un element important este acela că nu se vor efectua modificări ale sistemelor naționale de indisponibilizare a fondurilor. Comisia adaugă doar o procedură europeană pe care creditorii pot opta să o utilizeze pentru recuperarea creanțelor în străinătate, în alte țări membre ale UE. Noua procedură este o procedură interimară de protecție. Pentru a intra efectiv în posesia banilor, creditorul va trebui să obțină o hotărâre finală în cauza respectivă, în conformitate cu legislația națională sau utilizând una dintre procedurile europene simplificate, cum ar fi procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă.

Ordonanța asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare se va afla la dispoziția creditorului ca o alternativă la instrumentele existente în temeiul legislației naționale. Aceasta va avea un caracter protector, ceea ce înseamnă că se va limita la blocarea contului debitorului, dar nu va permite efectuarea plăților către creditor. Instrumentul va fi aplicabil doar în cauze transfrontaliere. Ordonanța asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare va fi emisă în cadrul unei proceduri ex parte, ceea ce înseamnă că va fi emisă fără ca debitorul să aibă cunoștință de aceasta, permițând astfel obținerea unui „efect surpriză”. Instrumentul prevede norme comune referitoare la jurisdicție, condițiile și procedura de emitere a unei ordonanțe; un ordin de divulgare privind conturile bancare; modul în care acesta ar trebui să fie executat de instanțele și autoritățile naționale, precum și căi de atac pentru debitor și alte elemente de apărare a persoanei chemate în judecată.

Propunerea de regulament privind ordonanța asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare va fi acum transmisă Parlamentului European și Consiliului UE pentru a fi adoptată în cadrul procedurii legislative ordinare și cu majoritate calificată.

Pentru informații suplimentare

Comisia Europeană - Sala de presă online pe teme de justiție:

http://ec.europa.eu/justice/newsroom

Comisia Europeană – justiție civilă:

http://ec.europa.eu/justice/civil

Pagina de întâmpinare a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding

Memo/11/540

Persoane de contact :

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)


Side Bar