Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за пресата

Комисар Георгиева обявява нова хуманитарна помощ за жертвите на сушата и глада

Брюксел, 23 юли 2011 г. — Кристалина Георгиева, европейският комисар по хуманитарната помощ, ще обяви днес, на първия ден от посещението си в Кения, предоставянето на нова финансова помощ за жертвите на сушата и глада.

В отговор на влошаването на хуманитарната ситуация в района на Африканския рог Комисията отпуска незабавно 27,8 млн. EUR в допълнение на сумата от 70 млн. EUR, вече предоставена на региона тази година.

Кристалина Георгиева ще посети бежанския лагер в Дадааб, където ще се срещне със семейства, избягали от Сомалия заради глада, причинен от продължаващите десетилетия конфликти и от най-голямата суша от 60 години насам.

Сушата и масовото изселване на населението в района на Африканския рог, в допълнение към високите цени на храните и намаляващите ресурси, причиниха най-голямата хуманитарна криза в света. Около 11 млн. души уязвимо население са вече засегнати.

„Тази безпрецедентна криза в Африканския рог изисква безпрецедентна реакция“, заяви комисарят в изказване преди посещението. „Ето защо, в допълнение на оповестеното днес решение за ново финансиране в размер на 27,8 млн. EUR, започнах да работя по мобилизирането на още 60 млн. EUR за облекчаването на страданието на този огромен брой хора. С това предоставената от нас помощ ще достигне почти 158 млн. EUR.“ Тя добави: „Европейците отговориха щедро на настоящата криза, но положението се влошава все повече, особено в Сомалия. В Дадааб над 400 000 души живеят в бежански лагери, предназначени за 90 000 човека. Всеки ден повече от 3000 сомалийци бягат зад граница, за да търсят храна и сигурност в Етиопия и Кения.

Затова трябва всички да положим повече усилия, за да се подпомогнат не само семействата, които са били принудени по независими от тях причини да станат бежанци, но също и тези жертви, които все още страдат в Сомалия.“

Новият пакет от мерки за помощ ще осигури прехрана на най-уязвимите домакинства. Помощ ще бъде предоставена и за защита на здравето на животните и запазване на добитъка в Кения, Етиопия, Сомалия и Джибути.

Комисар Георгиева ще се срещне с кенийските власти, ще посети финансирани от ЕС проекти за борба със сушата и проекти за намаляване на риска от бедствия.

Контекст

Районът на Африканския рог е подложен на продължително засушаване, което заедно с конфликтите и насилието, високите цени на храните и намаляващите ресурси, доведе до най-тежката хуманитарна криза в света, от която днес са засегнати единадесет милиона души.

Африканският рог е изправен пред две извънредни ситуации — сушата и изселването на хора: 800 000 души са понастоящем бежанци, като половината от тях са съсредоточени в Дадааб. 1,5 млн. души са вътрешно разселени.

Преди днешното съобщение Комисията бе заделила почти 70 млн. EUR за района на Африканския рог за тази година. С новото финансиране, предвидено от комисар Георгиева, общият размер на средствата от ЕС за хуманитарна помощ в региона ще достигне 157,47 млн. EUR.

За повече информация

MEMO/11/536

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)


Side Bar