Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Lupta împotriva produselor contrafăcute: intensificarea intervențiilor vamale sporește protecția drepturilor de proprietate intelectuală

Bruxelles, 14 iulie 2011 – În 2010, autoritățile vamale din UE au confiscat la frontierele externe ale UE peste 103 milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI). În conformitate cu raportul anual al Comisiei privind asigurarea de către autoritățile vamale din UE a respectării DPI, publicat astăzi, numărul coletelor oprite în vamă aproape că s-a dublat față de anul trecut, crescând de la 43 500 în 2009, la aproape 80 000 în 2010. Raportul publicat astăzi furnizează date statistice privind tipul, originea și metoda de transport ale produselor care încalcă DPI oprite la frontierele externe ale UE. Pentru prima dată, raportul indică și valoarea bunurilor reținute, estimată la peste 1 miliard EUR. Principalele categorii de articole oprite în vamă au fost: țigarete (34%), consumabile de birou (9%), alte produse din tutun (8%), etichete și logouri (8%), îmbrăcăminte (7%) și jucării (7%). Un procent de 14,5% din totalitatea articolelor reținute a fost alcătuit din produse de uz casnic precum șampoane, săpunuri, medicamente sau aparate de uz casnic (uscătoare de păr, aparate de ras, componente de calculatoare), care ar putea avea consecințe asupra sănătății și siguranței consumatorilor. Una dintre tendințele majore în acest an o reprezintă numărul tot mai mare de rețineri de colete poștale.

Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă, a declarat: „Am înregistrat o creștere spectaculoasă de rețineri în cazul traficului poștal față de anul trecut: numărul cazurilor s-a triplat de la 15 000 la peste 48 000, printre mărfurile confiscate numărându-se în principal medicamente și produse de întreținere corporală. Această tendință ascendentă reflectă un număr din ce în ce mai mare de achiziții online.” Comisarul a adăugat: „În luna mai, am propus noi reguli de accelerare a luptei împotriva produselor contrafăcute. Consumatorii europeni – precum și deținătorii de drepturi – se așteaptă ca bunurile să fie verificate amănunțit și să fie sigure. Ne vom intensifica eforturile depuse la nivelul UE și al colaborării cu partenerii noștri internaționali, pentru a asigura un nivel maxim de protecție a DPI atât pentru întreprinderile care funcționează în condiții de legitimitate, cât și pentru consumatori.”

În ceea ce privește țările de proveniență, China rămâne în continuare principala sursă de produse care încalcă DPI, însumând 85% din totalul acestor articole. Alte țări, precum Turcia, Thailanda, Hong Kong sau India, figurează printre principalii producători de anumite categorii de produse (respectiv produse alimentare, băuturi, altele decât băuturile alcoolice, carduri de memorie și medicamente). 90% din totalul produselor oprite în vamă fie au fost distruse, fie au făcut obiectul unor acțiuni în justiție pentru identificarea încălcării.

Context

Astfel cum se subliniază în Strategia UE 2020, protecția DPI reprezintă una dintre pietrele de temelie ale economiei UE și un factor determinant pentru creșterea sa viitoare în domenii precum cercetarea, inovarea și ocuparea locurilor de muncă. Asigurarea respectării efective a DPI este de asemenea esențială, deoarece anumite produse contrafăcute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru întreținere corporală și articolele pentru copii), care sunt fabricate într-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenințare serioasă la adresa sănătății și siguranței cetățenilor UE.

Autoritățile vamale ale UE joacă un rol extrem de important în stoparea intrării pe piața internă europeană a produselor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Comisia desfășoară o serie de acțiuni de consolidare a competențelor autorităților vamale, în vederea combaterii unor astfel de schimburi comerciale. La 24 mai 2011, Comisia a adoptat o propunere pentru un nou regulament privind asigurarea de către autoritățile vamale a respectării DPI, ca parte a unui amplu pachet de măsuri în materie de drepturi de proprietate intelectuală (a se vedea IP/11/630, MEMO/11/327).

Totodată, buna cooperare cu partenerii comerciali internaționali poate contribui în mod semnificativ la detectarea mărfurilor care încalcă DPI și la împiedicarea exportului acestora către Uniunea Europeană. În 2009, UE și China au semnat un plan de acțiune care vizează în mod specific consolidarea cooperării în ceea ce privește asigurarea de către autoritățile vamale a respectării DPI (IP/09/193). În 2010, acest plan de acțiune a fost extins până la sfârșitul anului 2012 (IP/10/1079). Cooperarea cu industria este de asemenea foarte importantă pentru garantarea detectării corespunzătoare a mărfurilor care încalcă DPI. Întreprinderile pot solicita luarea de măsuri specifice de către autoritățile vamale, în cazul în care acestea suspectează că le sunt încălcate drepturile de proprietate intelectuală, iar informațiile furnizate de industrie pot ajuta autoritățile vamale să efectueze controale cu obiective mai clare. Comisia a întocmit un manual pentru deținătorii de drepturi, cu scopul de a facilita depunerea de către aceștia a solicitărilor respective, și rămâne în strânsă legătură cu sectorul privat pentru a găsi eventuale soluții de optimizare în viitor a controalelor.

Pentru raportul complet, a se vedea:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm

A se vedea de asemenea MEMO/11/506

Bănci de imagini sunt disponibile pe EbS:

http://ec.europa.eu/avservices/video/videoplayer.cfm?ref=I070427&sitelang=en

Contact:

David Boublil (+32 2 296 55 73)

Maud Scelo (+32 2 298 15 21)


Side Bar