Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Küzdelem a termékhamisítás ellen: a vámszervek fokozott fellépése javítja a szellemitulajdon-jogok védelmét

Brüsszel, 2011. július 14. – Az uniós vámszervek 2010-ben az EU külső határainál több mint 103 millió feltehetően szellemitulajdon-jogot sértő árucikket foglaltak le. A szellemitulajdon-jogoknak az uniós vámszervek általi érvényesítéséről szóló éves jelentés szerint a vámszervek által megállított szállítmányok száma közel megkétszereződött az előző évhez képest: a 2009-es 43 500-ról csaknem 80 000-re nőtt 2010-ben. A Bizottság által ma közzétett jelentés statisztikákat közöl a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő, az Unió külső határain feltartóztatott termékek típusairól, származási helyéről és szállítási módjáról. A jelentés első alkalommal közöl tájékoztatást a lefoglalt áruk hozzávetőleges értékéről, amely több mint 1 milliárd EUR-t tesz ki. A vámszervek által lefoglalt áruk között első helyen szerepelnek a cigaretták (34%), az irodai eszközök (16%), az egyéb dohányipari termékek (8%), a címkék, jelzők és emblémák (8%), a ruházati cikkek (7%) és a játékok (7%). Az összes lefoglalt áru 14,5%-át olyan háztartási cikkek tették ki, mint a samponok, szappanok, gyógyszerek vagy háztartási készülékek (hajszárítók, borotvák, számítógép-alkatrészek), amelyek akár egészségi és biztonsági kockázatokat is jelenthetnek a fogyasztók számára. Az idei év egyik meghatározó tendenciája a lefoglalt postai küldemények növekvő száma.

Algirdas Šemeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint a csalás elleni küzdelemért és az auditért felelős biztos elmondta: „Látványos növekedést tapasztalhattunk az elmúlt évben a postai küldemények lefoglalása tekintetében: az esetek száma háromszorosára, 15 000-ről 48 000 fölé növekedett, a lefoglalt áruk között pedig jelentős mennyiségben találhatók gyógyszerek és testápoló cikkek. A növekvő tendencia az online vásárlások emelkedő számát tükrözi.” Hozzátette továbbá: „A hamisítványok elleni küzdelem erősítése érdekében májusban új szabályokra tettem javaslatot. Az európai fogyasztók – csakúgy, mint a szellemitulajdon-jogok jogosultjai – elvárják, hogy az árukat alaposan átvizsgálják és azok biztonságosak legyenek. A jogszerűen működő vállalkozások és a fogyasztók érdekében a nemzetközi partnereinkkel együttműködve tovább fogjuk fokozni a szellemitulajdon-jogok maximális védelmének biztosítására irányuló európai uniós erőfeszítéseket.”

A származási országokat tekintve továbbra is Kína az elsődleges forrása a szellemitulajdon-jogot sértő áruknak: az összes ilyen árucikk 85%-a származik innen. Bizonyos árucsoportok tekintetében Törökország (élelmiszerek), Thaiföld (nem alkoholos italok), Hong Kong (memóriakártyák) és India (gyógyszerek) számítottak elsődleges forrásnak. A határokon feltartóztatott áruk 90%-át megsemmisítették, vagy a jogsértés megállapítása érdekében bírósági eljárást kezdeményeztek ezekkel kapcsolatban.

Előzmények

Az Európa 2020 stratégia kiemeli, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelme az EU gazdaságának egyik sarokköve és jövőbeli növekedésének meghatározó tényezője például a kutatás, az innováció és a foglalkoztatás területén. A szellemitulajdon-jogok hatékony érvényesítése amiatt is fontos, mert bizonyos, nem az előírások szerint előállított hamisított termékek (így például élelmiszerek, testápolási cikkek és gyermekeknek szánt termékek) komoly veszélyt jelenthetnek az uniós polgárok egészségének és biztonságának védelme szempontjából.

Az EU vámszervei kulcsszerepet játszanak abban, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő termékek ne juthassanak be az európai belső piacra. A Bizottság számos intézkedéssel támogatja a vámszerveket a hamisított termékek kereskedelme elleni küzdelemben. A szellemitulajdon-jogokkal kapcsolatos intézkedéseket tartalmazó átfogó csomag részeként 2011. május 24-én a Bizottság elfogadta a szellemitulajdon-jogok vámhatósági érvényesítéséről szóló új rendeletre vonatkozó javaslatot (IP/11/630, MEMO/11/327).

A nemzetközi kereskedelmi partnerekkel való sikeres együttműködés is jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő termékeket ne lehessen behozni az EU-ba. Az EU 2009-ben cselekvési tervet írt alá Kínával, amely kifejezetten a szellemitulajdon-jogok vámhatósági érvényesítésére összpontosít (IP/09/193). 2010-ben ezt a cselekvési tervet 2012 végéig meghosszabbították (IP/10/1079). Az iparral való együttműködés amiatt is rendkívül fontos, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő termékeket megfelelően azonosítani lehessen. A vállalkozások kérhetik a vámszervek közreműködését, ha azt gyanítják, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogaik sérültek, és a vállalkozások által szolgáltatott információk alapján a vámszervek célzottabban végezhetik ellenőrzéseiket. A Bizottság a jogosultak számára kézikönyvet állított össze, amely segítséget nyújt az ellenőrzések iránti kérelmek benyújtásához, emellett továbbra is szoros kapcsolatot tart fenn a magánszektorral, hogy tájékozódjon arról, miként lehetne még hatékonyabbá tenni az ellenőrzéseket.

A teljes jelentés a következő címen érhető el:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm

Lásd még: MEMO/11/506

Lefoglalt árukról készült felvételek láthatók az EbS alábbi oldalán:

http://ec.europa.eu/avservices/video/videoplayer.cfm?ref=I070427&sitelang=en

Kapcsolattartók:

David Boublil (+32 2 296 55 73)

Maud Scelo (+32 2 298 15 21)


Side Bar