Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton podpisal izjavo o uravnoteženi zastopanosti obeh spolov na vodilnih položajih

Bruselj, 12. julija 2011 – Družba LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton je danes podpisala „izjavo o večji zastopanosti žensk v upravah evropskih podjetij“ in se z njo prostovoljno zavezala, da bo delež žensk v upravi do leta 2015 povečala na 30 %, do leta 2020 pa na 40 %. Zgled so dala tudi tri grška podjetja (G. Kallimanis SA, G. Leoussis SA in Trofodotiki Aigaiou SA) in eno belgijsko (Schellter Strategy Consulting), ki so prav tako podpisala izjavo o večji zastopanosti žensk.

Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je o podpisu izjave LVMH povedala: „Zelo me veseli, da je podjetje LVMH dalo dober zgled, ko je podpisalo evropsko izjavo o zagotavljanju bolj uravnotežene zastopanosti spolov v upravah. Podjetje LVMH ima visoke standarde in je trdno zavezano uravnoteženosti spolov. Preostala podjetja, ki kotirajo na borzi, pa odločno pozivam, naj sledijo njihovemu zgledu. Večje število žensk v upravah ima za poslovanje izreden pomen in je dobro za gospodarstvo. Čas je, da se vsa podjetja tega zavejo in ustrezno ukrepajo. Marca 2012 bom ocenila stanje. Če ne bo zanesljivih samoregulativnih ukrepov, bom sprejela potrebne zakonodajne ukrepe na ravni EU.

Chantal Gaemperle, izvršna podpredsednica LVMH in odgovorna za človeške vire je dejala: „Raznolikost je del DNA podjetja LVMH, ženske pa so prisotne na prav vseh ravneh njegovega delovanja. Podpis izjave priča o zavezanosti podjetja LVMH k prizadevanju za visoke standarde pri vseh svojih dejavnostih. Podpis izjave EU je v razvoju skupine naraven mejnik, saj je skupina gonilna sila rasti in inovacij na področju kulturne in ustvarjalne industrije v Evropi. Odločno podpiramo mnenje komisarke Viviane Reding glede samoregulacije na področju enakosti spolov in smo zelo veseli, da smo danes s podpisom izjave to tudi potrdili.“

Ozadje

Zaradi staranja evropskega prebivalstva so ženske odločilne pri uresničevanju cilja 75 % zaposlenosti iz Evrope 2020 (glej IP/10/225). Za izboljšanje stanja so potrebna skupna prizadevanja vlad, socialnih partnerjev in podjetij.

V upravnih odborih največjih evropskih podjetij je le 12 % žensk in kar 97 % upravam predsedujejo moški. V zadnjih letih je bil na tem področju napredek zelo počasen: delež žensk med člani uprave podjetij v EU se je v zadnjih sedmih letih povečal za malo več kot pol odstotne točke na leto. Brez ukrepanja bo ob tako počasni rasti potrebnih še nadaljnjih 50 let, da bo v nadzornih svetih podjetij doseženo primerno ravnotežje med spoloma (najmanj 40 % vsakega spola). Medtem pa evropska podjetja, ki kotirajo na borzi, še naprej ne bodo izkoriščala potenciala sposobnih žensk.

Komisarka za pravosodje Viviane Reding se je 1. marca srečala z generalnimi direktorji in predsedniki uprav podjetij, ki kotirajo na borzi, da bi razpravljali o premajhni zastopanosti žensk v upravnih odborih. Vsa evropska podjetja, ki kotirajo na borzi, je pozvala, naj podpišejo „izjavo o večji zastopanosti žensk v upravah evropskih podjetij“ in se prostovoljno obvežejo, da bodo do leta 2015 delež žensk v upravnih odborih zvišali na 30 %, do leta 2020 pa na 40 % (glej IP/11/242 in MEMO/11/124).

Izjava o večji zastopanosti žensk v upravah je na voljo na spletni strani podpredsednice Evropske komisije Viviane Reding. S pomočjo izjave bomo lažje spremljali, kakšne ukrepe bodo uvedla podjetja, da bi bilo na vodilnih položajih več žensk. Vsako podjetje, ki kotira na borzi, lahko podpiše izjavo in tako da zgled drugim. Evropska komisija bo marca 2012 ponovno ocenila stanje in se odločila, kako naprej.

Države EU in podjetja so sprejeli različne ukrepe za izboljšanje stanja, od „mehkih ukrepov“, kot so kodeksi upravljanja podjetij in različne listine, do zakonodajnih ukrepov, kot so kvote zastopanosti po spolu (Norveška, Islandija, Španija, Francija ter pred kratkim Nizozemska, Italija in Belgija).

O novih podpisnikih izjave za o večji zastopanosti žensk

Podjetje LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, znano kot LVMH, je holdinška družba s sedežem v Franciji, ki nadzira mednarodno skupino podjetij, ki se ukvarjajo zlasti s proizvodnjo in prodajo zaščitenih znamk luksuznega vina, alkoholnih pijač, kozmetike, ur, parfumov, nakita in modnih izdelkov. LVMH deluje tudi na področju financ, glasbe, umetnosti, založništva in trgovskih poslov.

Ključne številke v zvezi z enakostjo spolov v podjetju LVMH:

  • 61 % generalnih direktorjev v skupini in njenih vejah je žensk,

  • 73 % zaposlenih, ki so napredovali leta 2010, je žensk,

  • 30 % članov izvršnih odborov hiš je žensk (Comités de Direction des Maisons),

  • 8 hišam skupine predsedujejo ženske (Krug, Loewe, Dior Watches, Kenzo Perfumes, Acqua di Parma, Pucci, Givenchy Couture, Fendi & Pucci Perfumes).

Skupina podjetij Kallimanis Group je grška znamka, ki že 50 let deluje na trgu z morskimi sadeži. Leta 1978 ustanovljeno podjetje G. Leoussis SA je izvozno podjetje in ekskluzivni zastopnik za zdravstvene pripomočke in zdravila v Grčiji in na Cipru. Podjetje Trofodotiki Aigaiou SA (upravna regija Attiki) je lokalni zastopnik za proizvode za supermarkete in se ukvarja z veleprodajo teh proizvodov. Podjetje Schellter Strategy Consulting s sedežem v Belgiji nudi poslovno svetovanje.

Dodatne informacije:

Izjava o večji zastopanosti žensk v upravah:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/womenpledge/index_en.htm

Spletna stran podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke za pravosodje Viviane Reding:

http://ec.europa.eu/reding

Evropska komisija, Zbirka podatkov o ženskah in moških na vodilnih položajih:

http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/gender-decision-making/database/index_en.htm

LVMH:

http://www.lvmh.fr/lvmhetvous/pg_lvmhetvous.asp?contentid=EllesVMH&rub=15&srub=5

PRILOGA

Kontakti:

Matthew Newman (+32 22962406)

Mina Andreeva (+32 22991382)


Side Bar