Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Az LMVH Moët Hennessy Louis Vuitton teljesíteni kívánja az EU nemekre vonatkozó esélyegyenlőségi célkitűzését

Brüsszel, 2011. július 12. – Az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton a mai napon aláírta a nők vezetőtestületbeni arányának növelésére irányuló szándéknyilatkozatot, és önkéntes kötelezettségvállalást tett arra, hogy vezetőtestületében 2015-ig 30%-ra, 2020-ig pedig 40%-ra emeli a nők arányát. Ezzel egyidejűleg három görög és egy belga vállalkozás (a G. Kallimanis SA, a G. Leoussis SA és a Trofodotiki Aigaiou SA, illetve a Schellter Strategy Consulting) példát mutatva szintén aláírta a szándéknyilatkozatot.

Az LVMH szándéknyilatkozatával kapcsolatban Reding uniós jogérvényesülési biztos a következőket nyilatkozta: „Nagy örömömre szolgál, hogy az LVMH jó példát mutat a vállalatok vezetőségében a nemek kiegyensúlyozottabb arányára irányuló uniós célkitűzések vállalásával. Az LVMH ezzel magas mércének kíván megfelelni és komoly tanúbizonyságot tesz a nemek közötti egyenlőség mellett. E példa követésére bátorítom a többi tőzsdén jegyzett vállalkozást is. Mind a vállalkozás, mind pedig a gazdaság számára előnyös, ha magasabb a női vezetők aránya. Eljött az ideje annak, hogy a vállalkozások mindezt felismerjék, illetve levonják a megfelelő következtetéseket. 2012 márciusában értékelni fogom a helyzetet, és amennyiben a vállalatok körében nem valósulnak meg hiteles önszabályozási intézkedések, készen állok majd arra, hogy uniós szinten meghozzam a szükséges jogalkotási intézkedéseket.”

Chantal Gaemperle az LVMH humánerőforrás-ügyi ügyvezető alelnöke elmondta: „Az LVMH vállalati kultúrájának alapvető eleme a sokféleség, és a nők a vállalkozás minden szintjén képviseltetve vannak. A szándéknyilatkozat tükrözi az LVHM azon kötelezettségvállalását, hogy valamennyi tevékenységünkben a legmagasabb mércéknek kívánunk megfelelni. Vállalatcsoportunk az európai kulturális és kreatív ágazatokban a növekedés és az innováció egyik fő előmozdítója, így magától értetődő lépésnek tekintjük az uniós szándéknyilatkozat aláírását. Határozottan támogatjuk Reding biztosnak a nemek közötti egyenlőség önszabályozó intézkedésekkel való elősegítését szorgalmazó megközelítését, és örülünk, hogy a mai napon kötelezettségvállalásunkkal ezt ki is tudjuk nyilvánítani.”

Előzmények

Mivel Európa népessége idősödik, kiemelt szerep jut a nőknek az Európa 2020 stratégiában kitűzött 75%-os foglalkoztatási cél elérésében (ld. IP/10/225). A jelenlegi helyzeten csak a kormányok, a szociális partnerek és az üzleti élet képviselői közös erőfeszítése révén lehet javítani.

Európa legnagyobb vállalatainak vezetőtestületeiben a tagoknak csak 12%-a nő, a vezetőknek pedig a 97%-a férfi. Az elmúlt évek során igen kevés előrelépés történt: az elmúlt hét év alatt a női igazgatósági tagok aránya mindössze évi alig több mint fél százalékponttal emelkedett az EU-ban. Ilyen ütemű változás esetén – határozott fellépés híján – még 50 év kellene ahhoz, hogy a nemek között elfogadható egyensúly (azaz mindkét nem esetében legalább 40%-os arány) alakuljon ki a vezetőtestületekben. Eközben a tőzsdén jegyzett uniós vállalkozások nem kamatoztatják kellőképpen a nők tehetségét.

Reding uniós jogérvényesülési biztos március 1-jén a tőzsdén jegyzett vállalkozások ügyvezető igazgatóival és igazgatótanácsi elnökeivel megbeszélést folytatott a nők vezetőtestületbeni alacsony arányáról. Felhívást intézett a tőzsdén jegyzett összes európai vállalathoz, hogy írják alá a nők vezetőtestületbeni arányának növelésére irányuló szándéknyilatkozatot, és tegyenek önkéntes kötelezettségvállalást arra, hogy a vezetőtestületekben 2015-ig 30%-ra, 2020-ig pedig 40%-ra emelik a női részvételt (ld. IP/11/242 és MEMO/11/124).

A nők vezetőtestületbeni arányának növelésére irányuló szándéknyilatkozat Vivane Reding honlapján is elérhető. Ennek segítségével jobban nyomon követhetjük majd, milyen erőfeszítéseket tesznek a vállalatok annak érdekében, hogy több nő juthasson vezető álláshoz. A tőzsdén jegyzett vállalatok bármelyike csatlakozhat a kezdeményezéshez, jó példával járva elöl. 2012 márciusában a Bizottság újból értékelni fogja a helyzetet, és határoz a további lépésekről.

A változás érdekében az EU-tagállamok és a vállalkozások különféle lépéseket tettek, pl. a vállalatirányítási kódexeket és chartákat létrehozó nem kötelező erejű intézkedésektől egészen a nemek szerinti kvótákat bevezető jogi eszközökig (Norvégia, Izland, Spanyolország, Franciaország és nemrég Hollandia, Olaszország és Belgium).

A szándéknyilatkozat aláírói

Az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, röviden LVHM egy franciaországi székhelyű, 1987-ben létrehozott holdingtársaság. A nagyvállalkozás irányítása alatt áll egy nemzetközi vállalatcsoport, amely elsősorban márkás luxustermékek – borok, szeszes italok, kozmetikai termékek, órák, parfümök, ékszerek gyártásával és divatcikkek – értékesítésével foglalkozik. Az LVMH emellett a pénzügyi, zenei, művészeti, kiadói és kereskedelmi ágazatban is jelen van.

A nők aránya az LVMH-nál:

  • a csoport és annak leányvállalatai vezetői közül 61% nő,

  • a 2010-ben előléptetett alkalmazottak 73%-a nő,

  • a csoporthoz tartozó vállalatok ügyvezető-bizottsági tagjainak 30%-a nő,

  • e vállalatok közül nyolcnak van női vezetője (Krug, Loewe, Dior Watches, Kenzo Perfumes, Acqua di Parma, Pucci, Givenchy Couture, Fendi & Pucci Perfumes).

A Kallimanis a tengeri élelmiszerek piacán 50 éves tapasztalattal rendelkező vállalatcsoport. Az 1978-ban alapított G.Leoussis SA exporttal foglalkozó, illetve Görögországban és Cipruson orvosi készülékek és gyógyszerek kizárólagos képviseletét ellátó vállalkozás. A Trofodotiki Aigaiou SA (Attiki közigazgatási terület) szupermarketekben árusított termékek helyi képviseletét és nagykereskedelmét végzi. A Schellter Strategy Consulting pedig egy Belgiumban bejegyzett, vezetői tanácsadással foglalkozó vállalkozás.

További információ:

A nők vezetőtestületbeni arányának növelésére irányuló szándéknyilatkozat:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/womenpledge/index_en.htm

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Az Európai Bizottságnak a döntéshozatali pozícióban levő nők és férfiak arányát vizsgáló adatbázisa:

http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/gender-decision-making/database/index_en.htm

LVMH:

http://www.lvmh.fr/lvmhetvous/pg_lvmhetvous.asp?contentid=EllesVMH&rub=15&srub=5

MELLÉKLET

Kapcsolattartók :

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)


Side Bar