Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio – Lehdistötiedote

LVMH-yritysryhmä sitoutuu EU:n tavoitteeseen sukupuolten tasa-arvosta

Bryssel 12. heinäkuuta 2011 - LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton allekirjoitti tänään sitoumuksen naisten osuuden lisäämisestä eurooppalaisten yritysten johtokunnissa. Sitoumuksen allekirjoittaneet yritykset sitoutuvat vapaaehtoisesti lisäämään naisten osuuden johtokunnassaan 30 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä ja 40 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Samalla myös kolme kreikkalaista yritystä (G. Kallimanis SA, G. Leoussis SA ja Trofodotiki Aigaiou SA) ja yksi belgialainen yritys (Schellter Strategy Consulting) allekirjoittivat tämän sitoumuksen.

EU:n oikeusasioista vastaava komissaari Viviane Reding kommentoi asiaa seuraavasti: ”Olen todella tyytyväinen, että LVMH näytti esimerkkiä sitoutumalla EU:n tavoitteeseen lisätä naisten osuutta yritysten johtokunnissa. LVMH osoittaa voimakasta sitoutumista asiaan, ja suosittelen muillekin yrityksille, että ne tekisivät samoin. Naisten määrän lisääminen johtokunnassa on liiketoiminnallisesti tärkeää ja taloudellisesti kannattavaa. Arvioin tilannetta uudelleen maaliskuussa 2012, ja jos se ei ole itsesääntelytoimin kohentunut, olen valmis ryhtymään EU:n tason lainsäädäntötoimiin.”

LVMH:n henkilöstöhallinnosta vastaavan varatoimitusjohtajan Chantal Gaemperlen mukaan ”monimuotoisuus on sisäänrakennettu yritykseemme, ja naiset ovat läsnä yrityksen kaikilla tasoilla. Koska yritysryhmämme on keskeinen kasvua ja innovaatiota lisäävä kulttuuriteollisuuden toimija Euroopassa, sitoumuksen allekirjoittaminen on meille luonnollinen edistysaskel. Kannatamme voimakkaasti komissaari Redingin ajatusta sukupuolten tasa-arvon parantamisesta itsesääntelyllä.

Tausta

Euroopan väestön ikääntyessä naiset ovat keskeisessä asemassa Eurooppa 2020 -strategian 75 prosentin työllisyystavoitteen saavuttamisessa (katso IP/10/225). Nykytilanteen parantamiseen tarvitaan hallitusten, työmarkkinaosapuolten ja yritysten yhteistyötä.

Vain 12 prosenttia Euroopan suurimpien yritysten johtokunnan jäsenistä on naisia, ja 97 prosentissa tapauksista johtokunnan puheenjohtajana on mies. Edistys on viime vuosina ollut erittäin hidasta: viimeisen seitsemän vuoden aikana naispuolisten johtokunnan jäsenten määrä on vuosittain kasvanut vain puolella prosenttiyksiköllä. Jollei ryhdytä toimiin, tätä vauhtia kestäisi vielä 50 vuotta ennen kuin johtokunnissa saavutetaan kohtuullinen tasa-arvo (kummankin sukupuolen edustus vähintään 40 prosenttia). Nykytilanteessa EU:n pörssiyhtiöiltä jää naisten lahjakkuus hyödyntämättä.

EU:n oikeusasioista vastaava komissaari Reding tapasi 1. maaliskuuta pörssiyhtiöiden toimitusjohtajia ja johtokuntien puheenjohtajia keskustellakseen naisten aliedustuksesta yritysten johtokunnissa. Hän kehotti Euroopan kaikki pörssinoteerattuja yrityksiä allekirjoittamaan asiaa koskevan sitoumuksen ja lisäämään vapaaehtoisesti naisten osuuden johtokunnissa 30 prosenttiin vuoteen 2015 ja 40 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä (katso IP/11/242 ja MEMO/11/124).

Sitoumus naisten osuuden lisäämisestä eurooppalaisten yritysten johtokunnissa on luettavissa varapuheenjohtaja Redingin verkkosivustolla. Tämän sitoumuksen avulla on helpompi seurata yritysten pyrkimyksiä saada enemmän naisia huippuvirkoihin. Kaikki pörssinoteeratut yritykset voivat näyttää esimerkkinä allekirjoittamalla sitoumuksen. Euroopan komissio arvioi tilannetta uudelleen maaliskuussa 2012 ja päättää seuraavista askeleista.

EU-maat ja yritykset ovat etsineet erilaisia ratkaisuja tilanteeseen. Keinot ovat vaihdelleet ”pehmeistä keinoista”, kuten hyvää hallintotapaa koskevista säännöistä ja peruskirjoista, lainsäädäntötoimiin, kuten sukupuolikiintiöihin (esim. Norjassa, Islannissa, Espanjassa, Ranskassa ja viime aikoina myös Alankomaissa, Italiassa ja Belgiassa).

Tietoa sitoumuksen uusista allekirjoittajista

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, tunnettu nimellä LVMH, on päätoimipaikkaansa Ranskassa pitävä suuri holdingyhtiö, joka perustettiin vuonna 1987. Sen alaisuudessa toimii ryhmä kansainvälisiä yrityksiä, joiden toimialaa ovat pääasiassa viinien, väkevien alkoholijuomien, kosmetiikan, kellojen, parfyymien, korujen ja muotituotteiden valmistaminen ja myyminen ylellisinä merkkituotteina. LVMH toimii myös rahoituksen, musiikin, taiteen, kustantamisen ja kaupan aloilla.

LVMH:n tasa-arvopolitiikkaa koskevia lukuja:

  • 61 prosenttia yritysryhmän ja sen yritysten päälliköistä on naisia

  • 73 prosenttia vuonna 2010 ylennetyistä työntekijöistä oli naisia

  • 30 prosenttia yritysten johtokuntien (Comités de Direction des Maisons) jäsenistä oli naisia

  • 8:ssa konsernin yrityksistä on naisjohtaja (Krug, Loewe, Dior Watches, Kenzo Perfumes, Acqua di Parma, Pucci, Givenchy Couture ja Fendi & Pucci Perfumes)

Kallimanis Group on kala- ja äyriäistuotemarkkinoilla jo 50 vuoden ajan toiminut kreikkalainen yritysryhmä. Vuonna 1978 perustettu G. Leoussis SA on lääketuotteiden ja lääkinnällisten laitteiden alalla Kreikassa ja Kyproksessa toimiva vientiyritys. Trofodotiki Aigaiou SA on valintamyymälöissä myytävien tuotteiden paikallisedustaja ja tukkumyyjä (Attikin hallintoalueella). Schellter Strategy Consulting on Belgiassa päämajaansa pitävä liikkeenjohdon konsultointiyritys.

Lisätietoja

Sitoumus naisten osuuden lisäämisestä eurooppalaisten yritysten johtokunnissa:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/womenpledge/index_en.htm

Oikeusasioista vastaavan komissaarin, varapuheenjohtaja Viviane Redingin kotisivu:

http://ec.europa.eu/reding

Euroopan komission tietokanta sukupuolten edustuksesta päätöksenteossa:

http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/gender-decision-making/database/index_en.htm

LVMH:

http://www.lvmh.fr/lvmhetvous/pg_lvmhetvous.asp?contentid=EllesVMH&rub=15&srub=5

LIITE

Yhteyshenkilöt:

Matthew Newman +32 2 296 24 06

Mina Andreeva +32 2 299 13 82


Side Bar