Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia Europeană intenționează să consolideze normele privind combaterea noilor droguri sintetice periculoase

Bruxelles, 11 iulie 2011 – Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat astăzi, este necesar să se adopte măsuri mai stricte în Uniunea Europeană pentru a soluționa problema din ce în ce mai serioasă pe care o reprezintă intrarea pe piață a unor noi droguri sintetice. În 2010, UE a identificat un număr record de 41 de substanțe psihoactive de acest tip care imită efectele unor droguri precum ecstasy sau cocaina și sunt vândute legal, față de 24 identificate în anul anterior. Drogurile, care pot fi la fel de periculoase ca substanțele interzise, sunt vândute adesea pe internet și în magazine specializate. Raportul evaluează normele actuale ale UE privind combaterea noilor droguri psihoactive. Comisia intenționează să consolideze aceste norme pentru a preveni comercializarea liberă a unor astfel de substanțe periculoase.

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru publicat astăzi, noile substanțe care imită efectele unor droguri ilegale sunt tot mai populare, 5 % dintre tinerii europeni declarând că au consumat asemenea substanțe. Procentul cel mai mare se înregistrează în Irlanda (16 %), urmată de Polonia (9 %), Letonia (9 %), Regatul Unit (8 %) și Luxemburg (7 %). Sondajul Eurobarometru arată că, în toate cele 27 de state membre ale UE, marea majoritate a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani sunt pentru interzicerea acestor substanțe.

„Noile droguri sintetice devin disponibile pe scară largă într-un ritm fără precedent în Europa. Acestea pot fi toxice, pot provoca dependență și pot produce efecte adverse pe termen lung”, a declarat doamna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție. Trebuie să acționăm la nivelul UE și să-i protejăm pe copiii noștri. Actualul sistem de depistare a noilor droguri nu ne permite să facem față creșterii semnificative a numărului acestor substanțe pe piață. De aceea, aceste norme trebuie consolidate pentru a ne asigura că tinerii nu cad în capcana consumului unor astfel de droguri periculoase. Trebuie să ne asigurăm că avem un cadru legislativ solid și eficient pentru combaterea acestor substanțe.”

Raport de evaluare: combaterea noilor substanțe psihoactive

Raportul de astăzi evaluează mecanismul UE de abordare a noilor substanțe psihoactive care intră pe piața europeană. Mecanismul, creat în 2005, prevede un sistem de formulare de alerte timpurii între statele membre ale UE cu privire la noile substanțe, evaluarea riscului și posibilitatea unor măsuri de control la nivel european.

Raportul constată că sistemul de alerte timpurii funcționează bine, însă mecanismul general a reușit cu greu să facă față numărului mare de noi substanțe care intră pe piață. De exemplu, este ușor să se ocolească actualele măsuri de control și să se creeze noi droguri care pot fi legale, dar pot avea efecte foarte dăunătoare. De asemenea, sistemul actual nu dispune de mai multe opțiuni eficiente pentru măsurile de control.

Comisia are în vedere mai multe modalități pentru a crește eficiența normelor UE, precum opțiuni alternative la sancțiunile penale, noi modalități de monitorizare a substanțelor care constituie o sursă de îngrijorare și alinierea măsurilor de control al drogurilor la măsurile pentru siguranța alimentelor și a produselor. Comisia va prezenta în toamnă o serie de opțiuni în această privință.

Raportul a constatat că noile substanțe psihoactive devin disponibile pe scară largă în Europa într-un ritm fără precedent. S-au raportat 115 substanțe de acest tip din 2005. În 2010, s-a raportat un număr record de 41 de droguri noi, față de 24 în 2009 și 13 în 2008. Acestea includeau o substanță pe bază de plante, derivați sintetici ai unor droguri clasice și așa-numitele „droguri sintetice” („designer drugs”).

Noile substanțe psihoactive reprezintă din ce în ce mai mult o problemă la nivel mondial. În vreme ce consumul de „droguri tradiționale” precum cocaina, heroina și ecstasy este „în general stabil”, noile droguri aprovizionează piața drogurilor ilegale, comercianții profitând de substanțele chimice nereglementate la nivel internațional, potrivit „Raportului mondial privind drogurile 2011" publicat de către Oficiul Organizației Națiunilor Unite pentru droguri și criminalitate.

Sondaj Eurobarometru: consumul de droguri în rândul tinerilor

Sondajul Eurobarometru publicat astăzi arată că, pentru 5 % dintre respondenții care au recunoscut că au utilizat droguri sintetice, sursele principale prin intermediul cărora și-au procurat drogurile au fost prietenii (54 %), contactele pe care și le-au făcut la petreceri sau în cluburi (37 %), magazinele specializate (33 %) sau internetul (7 %).

De asemenea, sondajul Eurobarometru arată că unul din trei tineri (32 %) a recunoscut că a utilizat canabis cel puțin o dată de-a lungul vieții, comparativ cu o tânără din cinci (20 %). Europenii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fac o deosebire clară între canabis și alte droguri ilegale – atât din punct de vedere al disponibilității, cât și din punct de vedere al efectelor acestora asupra sănătății. În general, pentru mult mai mulți tineri cocaina (95 %) și ecstasy (92 %) implică riscuri mari pentru sănătatea consumatorilor obișnuiți decât canabisul (67 %) și alcoolul (57 % ). 75 % dintre tinerii care nu au consumat niciodată canabis și 36 % dintre tinerii care l-au consumat în anii trecuți consideră că un consum regulat al acestuia ar implica un risc mare. 57 % dintre respondenți sunt de părere că pot obține cu ușurință canabis în termen de 24 de ore, în vreme ce doar 22 % au afirmat același lucru cu privire la ecstasy sau cocaină.

Context

Combaterea consumului de droguri necesită o abordare pe termen lung, echilibrată, care să se ocupe în egală măsură de prevenire, de reducerea riscurilor, de tratamentul pentru consumul de droguri și de traficul de droguri. Strategia UE privind combaterea drogurilor pentru 2005-2012 și cele două planuri de acțiune de punere în aplicare a acesteia (2005-2008 și 2009-2012) prezintă abordarea coerentă și echilibrată adoptată de UE în vederea reducerii cererii consumatorilor și a ofertei de droguri.

Comisia ocupă un loc central în coordonarea măsurilor de reducere a consumului de droguri ilegale și în combaterea traficului de droguri. În temeiul Deciziei 2005/387/JAI, Comisia are responsabilitatea de a propune statelor membre punerea sub control a noilor droguri. Decizia a instituit un mecanism destinat unui schimb rapid de informații cu privire la noile droguri, pentru evaluarea riscurilor asociate acestora și punerea lor sub control în întreaga UE. Raportul de astăzi evaluează funcționarea acestui mecanism.

Pentru informații suplimentare

Politica antidrog a Comisiei Europene:

http://ec.europa.eu/justice/anti-drugs

Sondajul Eurobarometru referitor la atitudinile tinerilor privind drogurile:

http://ec.europa.eu/public_opinion/whatsnew2011_en.htm

Pagina de întâmpinare a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding

Persoane de contact:

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)


Side Bar