Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Siguranța rutieră: UE ia măsuri de sancționare a conducătorilor auto care comit infracțiuni rutiere în străinătate

Bruxelles, 6 iulie 2011 – În urma votului de astăzi din Parlamentul European, conducătorii auto vor fi sancționați pentru infracțiunile rutiere comise în străinătate, printre care se numără cele patru cauze principale care stau la originea a 75 % dintre decesele de pe șosele – excesul de viteză, nerespectarea culorii roșii a semaforului, neutilizarea centurilor de siguranță și conducerea automobilelor sub influența alcoolului.

Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene și totodată comisarul responsabil cu transporturile, a declarat: „Cele patru cauze principale ale deceselor de pe șosele, printre care se numără excesul de viteză și conducerea automobilelor sub influența alcoolului, rămân la originea pierderii a mii de vieți omenești pe șoselele Europei, fiecare dintre aceste tragedii inutile distrugând viața unei întregi familii. Suntem conștienți că probabilitatea de a comite o infracțiune este de trei ori mai mare în cazul unui conducător autor străin decât în cazul unui șofer din țara respectivă. Aceste noi dispoziții sunt menite să aibă un puternic efect disuasiv și să ducă la modificări de comportament. Se pare că numeroase persoane încă mai cred, atunci când călătoresc în străinătate, regulile nu li se mai aplică. Mesajul pe care doresc să îl transmit este că aceste reguli sunt aplicabile și că de acum înainte intenționăm să le aplicăm.”

Cifrele referitoare la situația din UE indică faptul că șoferii care conduc în străinătate reprezintă 5 % din trafic, aceștia fiind însă responsabili pentru aproximativ 15 % din numărul de infracțiuni legate de excesul de viteză. Cei mai mulți rămân nepedepsiți, deoarece este imposibilă urmărirea lor după întoarcerea în țara de origine.

Propunerile

Propunerea de directivă privind aplicarea transfrontalieră a legislației în domeniul siguranței rutiere are ca scop remedierea acestei situații. Miniștrii de resort au ajuns la un acord asupra textului care vizează infracțiunile rutiere cu un impact major asupra siguranței rutiere, printre care se numără cele patru cauze principale care stau la originea a 75 % din decese:

  • excesul de viteză

  • nerespectarea culorii roșii a semaforului

  • neutilizarea centurilor de siguranță

  • conducerea automobilelor sub influența alcoolului,

precum și

  • conducerea automobilelor sub influența drogurilor

  • neutilizarea căștilor de protecție

  • utilizarea ilegală a benzii de urgență

  • utilizarea ilegală a telefonului mobil în timpul condusului.

Cum se va proceda?

Propunerile vor permite identificarea conducătorilor auto din UE și sancționarea acestora pentru infracțiunile comise în alt stat membru decât statul de înmatriculare a automobilelor. Practic, noile dispoziții vor permite înființarea unei rețele electronice pentru schimbul de date, care să dea posibilitatea transmiterii datelor necesare între țara în care s-a comis infracțiunea și cea în care este înmatriculat automobilul. După identificarea numelui și a adresei proprietarului, acestuia i se va trimite o scrisoare de înștiințare, conform modelului prevăzut în propunerea de directivă.

Este de competența statului membru în care a avut loc infracțiunea să decidă modalitatea de acțiune după comiterea infracțiunii. Directiva nu armonizează nici caracterul infracțiunii, nici sancțiunile aplicabile. Prin urmare, legislația națională a statului membru în care s-a comis infracțiunea este cea care va continua să se aplice atât în ceea ce privește caracterul infracțiunii, cât și sancțiunile.

Care sunt următoarele etape?

Propunerile legislative trebuie aprobate de guvernele statelor membre înainte de a deveni texte legislative – acest lucru trebuie să aibă loc în săptămânile care urmează. Ulterior, statele membre au la dispoziție o perioadă de doi ani pentru a transpune legislația UE înainte ca aceasta să intre în vigoare, posibil până în 2013.

A se vedea MEMO/11/483 pentru o serie de întrebări frecvente privind infracțiunile rutiere transfrontaliere.

A se vedea, de asemenea, recentul comunicat de presă IP/11/830 privind statisticile din 2010 referitoare la decesele în urma accidentelor rutiere pe fiecare stat membru în parte

Context:

Programul de acțiune pentru siguranța rutieră 2011-2020 al Uniunii Europene, lansat în iulie 2010, își propune să reducă la jumătate numărul deceselor rutiere până în 2020. Pentru detalii suplimentare cu privire la program și la statisticile pe țări referitoare la decesele rutiere, a se consulta (IP/10/970 și MEMO/10/343).

http://ec.europa.eu/transport/roadsafety/index_ro.htm

MEMO/10/642

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar