Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Közúti közlekedésbiztonság: szigorúbb uniós fellépés a külföldön szabálytalankodó gépjárművezetőkkel szemben

Brüsszel, 2011. július 6. – A gépjárművezetőket meg fogják büntetni a külföldön elkövetett közlekedési szabálytalanságokért, így a közúti halálesetek 75%-át okozó négy „leggyilkosabb” szabálytalanságért, azaz a gyorshajtásért, a tilos jelzésen való áthaladásért, a biztonsági öv használatának mellőzéséért és az ittas vezetésért.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas a következőképpen nyilatkozott: A legtöbb halálos balesetet előidéző négy szabálytalanság, köztük a gyorshajtás és az ittas vezetés, még mindig ezrek értelmetlen halálát okozza Európa közútjain, és minden egyes haláleset egy család életét zúzza szét. Tudjuk, hogy a külföldi gépjárművezetők esetében a helyi sofőrökhöz képest háromszor nagyobb a szabálytalanság elkövetésének valószínűsége. Az új szabályoknak elrettentő hatással kell bírniuk és formálniuk kell a magatartást. Úgy tűnik, még mindig sokan vannak abban a hiszemben, hogy külföldön nem vonatkoznak rájuk a szabályok. Azt üzenem nekik, hogy a szabályok igenis vonatkoznak rájuk, és mostantól be is tartatjuk velük ezeket.”

Az uniós statisztikák azt mutatják, hogy a külföldi gépjárművezetők csupán 5%-át alkotják a közlekedésben részt vevőknek, ugyanakkor a gyorshajtás eseteinek mintegy 15%-áért ők felelősek. Többségük megússza büntetés nélkül, mivel hazatértük után az érintett országok nem tudják felelősségre vonni őket.

A javaslatok

A közúti közlekedésbiztonságra vonatkozó szabályok határokon átnyúló végrehajtásának elősegítéséről szóló irányelvjavaslat a helyzet megoldására törekszik. A miniszterek megállapodásra jutottak a szövegtervezetről, amely intézkedéseket helyez kilátásba az alább felsorolt, a közúti közlekedésbiztonságot súlyosan veszélyeztető közlekedési szabálytalanságokkal, köztük a halálesetek 75%-át okozó négy leggyilkosabb szabálytalansággal szemben:

  • gyorshajtás

  • tilos jelzésen való áthaladás

  • a biztonsági öv használatának mellőzése

  • ittas vezetés

továbbá:

  • kábítószer hatása alatt történő járművezetés

  • bukósisak használatának mellőzése

  • a leállósáv szabálytalan használata

  • mobiltelefon szabálytalan használata vezetés közben

Hogyan működik majd mindez a gyakorlatban?

A javaslatok alapján az európai uniós járművezetőket be lehetne azonosítani és ily módon eljárást lehetne indítani velük szemben azon szabálytalanságokért is, amelyeket nem abban a tagállamban követnek el, ahol a járművük regisztrálva van. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az új szabályok alapján egy elektronikus adatcserére szolgáló hálózat jöhet létre, amelyen keresztül azon ország hatóságai, ahol a szabálysértését elkövették adatokat cserélhetnek azon ország hatóságaival, ahol a jármű regisztrálva van. Amint sikerül beazonosítani a gépjármű-tulajdonost és lakcímét, a irányelvjavaslatban szereplő mintának megfelelő értesítést küldenek számára.

A szabálysértés elkövetésének országa (ahol a szabálysértést elkövették) dönt a közlekedési szabálysértés utókövetéséről. Az irányelv nem harmonizálja sem a szabálysértések besorolását, sem az azokért kiszabható büntetéseket. Tehát továbbra is a szabálysértés elkövetésének helye szerinti ország nemzeti jogának megfelelő nemzeti szabályai lesznek alkalmazandók mind a szabálysértések minősítése, mind a kiszabható büntetések tekintetében.

A következő lépések

A jogalkotási javaslatok csak azt követően nyerhetnek kötelező erőt, hogy a tagállamok kormányai végleges jóváhagyásukat adták ehhez – amire várhatóan az elkövetkező hetekben sor kerül. A tagállamoknak innentől két év áll rendelkezésükre az uniós szabályozás átültetésére, mielőtt az hatályba lépne, előreláthatólag 2013-ban.

A külföldön elkövetett közlekedési kihágásokkal kapcsolatban gyakran ismételt kérdésekről lásd a MEMO/11/483 háttéranyagot.

Az országokra lebontott közúti halálozási statisztikákkal kapcsolatban lásd a nemrég megjelent IP/11/830 sajtóközleményt.

Előzmények

A 2011–2020 közötti időszakra vonatkozó európai uniós közúti közlekedésbiztonsági cselekvési program célja, hogy a közúti baleseti elhalálozások száma 2020-ra megfeleződjön. A program részleteiről, továbbá az országokra lebontott közúti halálozási statisztikákkal kapcsolatban lásd az IP/10/970 és a MEMO/10/343 anyagokat.

http://ec.europa.eu/transport/roadsafety/index_hu.htm

MEMO/10/642

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar