Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – sajtóközlemény

Az EU lezárja a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalásokat

Brüsszel, 2011. június 30. – Az EU tagállamai ma úgy határoztak, hogy lezárják a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalásokat, ami lehetővé teszi, hogy a csatlakozási szerződést még az év vége előtt aláírják. Az összes tagállamban és Horvátországban végrehajtandó megerősítési eljárást követően a csatlakozás várható időpontja 2013. július 1.

„Horvát barátainkkal együtt ünnepeljük ezt a történelmi eseményt: a független köztársaságként eltelt húsz évben Horvátország rendkívül sokat változott. Figyelemre méltó haladást tett az EU tagsági kritériumainak teljesítésében. Ennek az erőfeszítésnek értett be mára a gyümölcse”, mondta Stefan Füle, a bővítésért és az európai szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos. „Az Európai Bizottság folyamatosan támogatta Horvátországot a reformok útján. Igazságosak voltunk, de szigorúak: nem tettünk engedményeket, nem rövidítettük le a folyamatokat, és nem puhítottuk fel a követelményeket. A Bizottság továbbra is ezt a szigorú, átlátható megközelítést alkalmazza majd a Horvátország által vállalt kötelezettségek teljesítésének nyomon követésekor, hogy az ország már a csatlakozás napján teljes mértékben vállalni tudja a tagsággal járó kötelezettségeket”. „Mindez jelentős mértékben hozzájárul a bővítési folyamat hitelességéhez” – tette hozzá.

A mai határozat hat évig tartó tárgyalások sikeres lezárását jelzi, melyek során Horvátországtól nemcsak azt kértük, hogy új törvényeket és szabályozásokat fogadjon el az uniós előírásoknak való megfelelés érdekében, hanem azt is, hogy hajtsa végre ezeket, bizonyítva, hogy a reformok visszafordíthatatlan pályára álltak.

Az EU valamennyi szakpolitikájára és szabályozására kiterjedő, 35 tárgyalási fejezetből álló csatlakozási tárgyalások 2005 októberében kezdődtek meg az EU és Horvátország között. A felek olyan megoldásokat találtak, amelyek lehetővé teszik Horvátország számára a zökkenőmentes uniós integrációt, az EU számára pedig az új tag befogadását. A mai brüsszeli csatlakozási záró konferencián az EU tagállamai megállapodtak a még tárgyalás alatt álló szakpolitikai fejezetek lezárásáról, amelyek közt két kulcsfontosságú terület is szerepel: az igazságszolgáltatás és alapvető jogok, valamint a versenypolitika.

Az igazságszolgáltatásról és alapvető jogokról szóló fejezetet illetően Horvátország megkezdte a kritikus területek reformját, megerősítette a bírói kar függetlenségét és hatékonyságát, továbbá reformokat kezdett a korrupció elleni küzdelem és az alapvető jogok védelme terén. Ezek alapvetően fontosak annak érdekében, hogy a közeljövőben támogatást kapjon a jogállamiság, ami valamennyi polgár előnyére válik.

A versenypolitikáról szóló fejezet tekintetében, amely az EU belső piacának központi eleme, Horvátországnak szerkezetátalakításra vonatkozó terveket kellett elfogadnia, hogy az EU állami támogatási szabályaival összhangban tegye életképessé acél- és hajógyártási ágazatát.

A tagállamok arról állapodtak meg, hogy a Bizottság a csatlakozás időpontjáig szoros figyelemmel fogja követni, hogy Horvátország hogyan teljesíti a tárgyalások során vállalt kötelezettségeket, valamint az ország folyamatos felkészülését arra, hogy a csatlakozással vállalni tudja az uniós tagságból eredő kötelezettségeket.

A június 30-án elfogadott pénzügyi keret Horvátország 2013. július 1-jei csatlakozásával számol. A strukturális alapok elérhetők lesznek az infrastrukturális projektek, és általuk Horvátország gazdaságának és régióinak támogatására. Az EU vidékfejlesztési alapjait a mezőgazdasági ágazat modernizálására, valamint a horvátországi vidéki térségek fejlesztéséhez való hozzájárulásra használják majd.

Az EU tagállamaival folytatott egyeztetések lezárását követően, várhatóan hat hónapon belül írnak alá csatlakozási szerződést Horvátországgal. Ehhez a Bizottság hivatalos véleménye, az Európai Parlament egyetértése, valamint a Tanács határozata is szükséges. Ezek után az összes tagállam és Horvátország saját nemzeti szabályaik szerint megerősítési eljárásokat indítanak, ami legtöbb esetben parlamenti szavazást jelent.

További információ:

Az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatóságának honlapja:

http://ec.europa.eu/enlargement/index_hu.htm.

Kapcsolattartó:

Anca Paduraru (+32 2 296 64 30)


Side Bar