Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL IT SV PT FI EL ET MT SK

Evropska komisija – Sporočilo za medije

10 let evrokovanca: in zmagovalec je …

V Bruslju, 30. junija 2011 – Državljani in prebivalci evroobmočja so izbrali zmagovalni motiv novega evrokovanca, ki bo izdan januarja drugo leto za obeležitev desete obletnice evrobankovcev in evrokovancev. V spletnem glasovanju za izbor zmagovalnega motiva izmed petih, ki jih je predhodno izbrala strokovna žirija na podlagi natečaja za motiv evrokovanca, na katerem so sodelovali državljani iz celotnega evroobmočja, je sodelovalo skoraj 35 000 oseb. Novi priložnostni kovanec za 2 evra bodo izdale vse države članice evroobmočja. Ocenjuje se, da bo v obtok danih okoli 90 milijonov teh kovancev.

Zmagovalni motiv simbolizira pot evra do dejanske svetovne vloge v zadnjem desetletju ter njegovo pomembnost za življenje običajnih ljudi (predstavljajo jih ljudje v motivu), trgovino (ladja), industrijo (tovarna) in energijo (vetrna elektrarna).

Izbor motiva evrokovanca

Državljani vseh držav evroobmočja so bili pozvani, da v treh tednih v mesecu maju predložijo motive prek temu namenjene spletne strani. Strokovna žirija je izbrala pet motivov izmed več kot 800 prispelimi prispevki.

Izbrani motivi so bili objavljeni na spletu za spletno glasovanje državljanov in prebivalcev evroobmočja od 6. do 24. junija. Glasovalo je skoraj 35 000 oseb. Zmagovalni motiv je prejel 34 % glasov.

Zmagovalni motiv je oblikoval Helmut Andexlinger, poklicni oblikovalec pri avstrijski kovnici.

Priložnostni tečajni evrokovanci

To je že tretjič, da bodo vse države članice evroobmočja izdale evrokovanec s skupnim motivom na nacionalni strani. Prvi tak priložnostni evrokovanec za 2 evra, je bil izdan leta 2007 za obeležitev 50. obletnice Rimske pogodbe, drugi pa leta 2009 za obeležitev desete obletnice ekonomske in monetarne unije ter uvedbe evra kot knjižnega denarja.

Vrednost priložnostnih kovancev je vedno 2 evra in v obtok se dajo na celotnem območju evra, zanje se pogosto zelo zanimajo numizmatiki.

Več informacij o evrokovancih in evru je na voljo na naslovu:

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/index_sl.htm

Contacts :

Amadeu Altafaj Tardio (+32 2 295 26 58)

Catherine Bunyan (+32 2 299 65 12)

Pia Seppälä (+32 2 299 24 88)


Side Bar