Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT SV PT FI EL ET MT SK SL

Europese Commissie - Persbericht

10 jaar euromunten: en de winnaar is …

Brussel, 30 juni 2011 – De burgers en bewoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp geselecteerd voor een nieuwe euromunt die in januari 2012 wordt uitgegeven om te herdenken dat 10 jaar geleden de eurobiljetten en ‑munten in omloop werden gebracht. Bijna 35 000 mensen hebben bij een onlinewedstrijd gestemd over vijf ontwerpen die door een professionele jury waren voorgeselecteerd na een wedstrijd onder de burgers uit het hele eurogebied. De nieuwe herdenkingsmunt van 2 euro zal door alle lidstaten van het eurogebied. worden uitgegeven Er worden naar schatting circa 90 miljoen dergelijke munten in omloop gebracht.

Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro de laatste tien jaar tot een echte mondiale speler is uitgegroeid en het belang ervan voor het leven van de gewone mensen (voorgesteld door de mensen in het ontwerp) en voor handel (het schip), industrie (de fabriek) en energie (windcentrales).

De selectie van het muntontwerp

De burgers van alle landen van het eurogebied werden uitgenodigd om gedurende een periode van drie weken in mei via een speciale website ontwerpen in te dienen. Uit de meer dan 800 ingediende ontwerpen selecteerde een professionele jury er vijf.

Over deze vijf ontwerpen mochten de burgers en inwoners van het eurogebied tussen 6 en 24 juni op het internet hun stem uitbrengen. Bijna 35 000 mensen hebben aan de stemming deelgenomen. Het winnende ontwerp kreeg 34% van de stemmen.

Het winnende ontwerp is van de hand van de heer Helmut Andexlinger, een professioneel designer bij de Oostenrijkse Munt.

Herdenkingscirculatiemunten in euro

Dit is de derde euromunt met een gemeenschappelijk ontwerp op de nationale zijde die de landen van het eurogebied uitgeven. De eerste was de herdenkingsmunt van 2 euro die werd uitgegeven om de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome te vieren in 2007; de tweede munt is uitgegeven ter herdenking van 10 jaar Economische en Monetaire Unie en de invoering van de girale euro, in 2009.

Herdenkingsmunten hebben altijd een waarde van 2 euro en worden in het hele eurogebied in omloop gebracht. Ze zijn vaak uiterst populair bij muntverzamelaars.

Meer informatie over de euromunten en de euro is te vinden op:

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/index_nl.htm

Contactpersonen :

Amadeu Altafaj Tardio (+32 2 295 26 58)

Catherine Bunyan (+32 2 299 65 12)

Pia Seppälä (+32 2 299 24 88)


Side Bar