Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Fonduri de 35 de milioane de euro pentru proiecte de eco-inovare

Bruxelles, 30 iunie 2011 - În prezent, sunt în curs de alocare fonduri în valoare de 35 de milioane de euro destinate finanțării a 42 de proiecte de eco-inovare selecționate în cadrul programului pentru competitivitate și inovare (CIP) din 2010, iar în paralel se prezintă candidaturile pentru cererea de propuneri din 2011.

Printre proiectele selecționate anul trecut se numără o metodă neinvazivă de reparare a conductelor de apă fisurate, panouri acustice pentru atenuarea zgomotului produs de trenuri, realizate din cauciuc provenit din pneuri vechi, panouri biodegradabile de interior care pot reduce cu 15% greutatea unei aeronave, un proces de fermentare care permite recuperarea CO2 în fabricile de bere și un sistem de locuințe prefabricate, realizate din materiale reciclabile de origine locală (lemn și paie).

Cele 42 de proiecte acoperă o gamă largă de inovații din domeniul mediului care au un element comun, și anume faptul că toate contribuie la protejarea mediului înconjurător, atât de prețios, și, totodată, la creșterea competitivității Europei.

Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu, a declarat în legătură cu aceste noi proiecte: „Aceste eco-inovații reprezintă o importantă sursă de inspirație, deoarece ilustrează o metodă mai ecologică, dar deosebit de eficace, de desfășurare a activității economice în Europa. Îmi face o deosebită plăcere să pot afirma că pentru anul 2011 sunt disponibile fonduri în valoare de 38 de milioane de euro (cu trei milioane mai mult decât anul trecut), cifră care este însă mult prea mică în comparație cu nivelul tot mai mare al cererii.”

În cadrul cererii de propuneri din 2010 au fost prezentate aproximativ 287 de propuneri, ceea ce reprezintă o creștere cu 42% față de 2009. În jur de 66% dintre participanți și beneficiari provin din rândul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM‑uri).

Fondurile alocate proiectelor de eco-inovare prin programul-cadru pentru competitivitate și inovare (CIP) sunt destinate să sprijine noi produse, servicii și procese care consumă mai puține resurse naturale, producând mai puține deșeuri, emisii și poluanți.

În cadrul cererii de propuneri din 2011, care pune la dispoziție fonduri în valoare de 38 de milioane de euro, sunt binevenite propunerile de proiecte care vizează protecția apelor, considerată un sector prioritar, precum și reciclarea materialelor, construcțiile sustenabile, industria alimentară și a băuturilor și întreprinderile ecologice. Data limită de depunere a propunerilor este 8 septembrie 2011. Una dintre cerințe este ca proiectele să prezinte valoare adăugată la nivel european.

Context

Eco-inovarea, care joacă un rol esențial în cadrul Planului de acţiune pentru tehnologii ecologice (ETAP), reprezintă componenta ecologică a programului-cadru pentru competitivitate și inovare (CIP) și beneficiază de un buget total de aproximativ 200 de milioane de euro în perioada 2008-2013.

Proiectele de eco-inovare se caracterizează printr-o participare largă a IMM-urilor, dintre care cele mai multe nu au primit niciodată finanțare din partea UE.

Informații suplimentare:

Lista celor 42 de proiecte selecționate pentru finanțare în cadrul cererii de propuneri din 2010 și analiza propunerilor sunt disponibile pe site-ul web:

http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/in-action/

Pentru informații cu privire la cererea de propuneri din 2011 și la modul de depunere a cererilor, consultați site-ul web:

http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/getting-funds/call-for-proposals/

Pentru informații suplimentare cu privire la componenta eco-inovare a CIP, consultați site-ul web:

http://ec.europa.eu/ecoinnovation

Persoane de contact:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 295 06 68)


Side Bar