Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – sajtóközlemény

A harmonizált környezeti információk felé vezető úton: Ön szerint milyenek legyenek a mindennapi életünket alakító szabványok?

Brüsszel, 2011. június 29 – Az Európai Unión belüli információcsere javításának köszönhetően egy határon átnyúló mentési művelet megszervezése, egy nagyobb környezeti károsodás megelőzése, vagy éppen különböző országokban lévő épületek energiafogyasztásának összehasonlítása rövidesen gyorsabbá és egyszerűbbé válik.

Az INSPIRE-rendszerrel (európai térinformációs infrastruktúra) az Európai Unió közös szabványt alkot a környezeti információk gyors és könnyű elérhetőségének biztosítása érdekében. Az európai polgárok számára ez olyan egyértelmű előnyök formájában fog konkretizálódni, mint a hatékonyabban működő segélyhívó szolgálatok vagy az egészségesebb mindennapi környezet. A közös szabványok hozzájárulnak a költségek leszorításához és megfelelőbb alapokat adnak a döntések meghozatalához valamennyi szinten. Jelenleg a javasolt szabványokkal kapcsolatos észrevételek feltérképezése zajlik (lásd a linket lent).

A közös szabványok javítani fogják a sikeresség mutatóit azokban az esetekben, ahol a megbízható adatokhoz való hozzáférés létfontosságú. Ezáltal elkerülhetők lesznek az olyan szerencsétlen esetek, mint ami például egy dél-franciaországi tűzoltóegységgel történt, akik a frissített és integrált adatokhoz való hozzáférés hiánya miatt csak késve tudtak segítséget nyújtani. Az INSPIRE fontos szerepet fog játszani az energiafogyasztás csökkentésére irányuló uniós célok tagállami teljesítésének számszerűsítésében is: ma még a hibaarány akár 20% is lehet.

Európa minden részéről szakértők százai dolgoztak együtt éveken keresztül közös definíciók megalkotásán olyan fontos szakpolitikai területeken, mint az energiapolitika, az éghajlatváltozás, a biodiverzitás, a tengeri környezet és az emberi egészség. A javasolt szabványokról most megindul a nyilvános konzultáció, továbbá tesztelik használhatóságukat különböző szakterületeken és országokban.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „Az INSPIRE-szabványok segíteni fognak nekünk a környezet állapotának javításában. Minél inkább egységes Európában az általunk használt fogalmak értelmezése, annál jobban tudunk együtt dolgozni a környezet érdekében. Remélem, hogy sokan megosztják majd a véleményüket velünk!”

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos, aki az INSPIRE technikai koordinációját végző Közös Kutatóközpontért (JRC) is felelős, a következőket mondta: „A több mint 650 állami és magánszervezet által rendelkezésre bocsátott anyagokkal és a JRC által koordinált szakértelemmel az INSPIRE egy óriási potenciállal rendelkező tudáshalmaz. A közös környezeti szabványok nem csak a szakpolitika kidolgozásához nélkülözhetetlenek, hanem a tudományos kutatás és végső soron az innovatív és fenntartható technológiák megalkotásának támogatásához is."

Az európai környezet közös mérőszámairól folytatott nyilvános konzultáció

A nyilvános konzultáció keretében 2011. október 21-ig van lehetőség észrevételeket tenni a 25 különböző témához, például a felszínborításhoz, az épületekhez, a talajhoz, a földhasználathoz, az energiához, az egészséghez és a biztonsághoz kapcsolódó adatspecifikációkra vonatkozóan.

Ez azt jelenti, hogy bárki hozzászólhat a szabványokhoz, amelyek alapján az EU egészében harmonizált adatok állnak majd rendelkezésre a természeti kockázatoknak kitett övezetekről, a légköri állapotokról, a meteorológiai földrajzi jellemzőkről, az oceanográfiai jellemzőkről, a tengeri régiókról, élőhelyekről és biotópokról, a fajeloszlásról, valamint az energiaforrásokról és az ásványkincsekről.

Elfogadásukat követően a szabványok számos szakpolitikai területen meg fogják könnyíteni a környezeti adatok integrációját és elemzését, a modellezést, valamint az előrejelző tevékenységet.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az INSPIRE gazdasági és társadalmi előnyökkel is jár: gyorsabb és kevésbé költséges hatástanulmányok elkészítésének lehetősége mellett az INSPIRE egyúttal jobb üzleti lehetőségeket is tartogat, továbbá szinergiákat teremt a közigazgatások között.

Az INSPIRE 2020-ban

A konzultáció elindítása egybeesik a 2011. június 27-e és július 1-je között a skóciai Edinburghben megrendezésre kerülő INSPIRE konferenciával. A kormányzati és a magánszektort képviselő 700 résztvevő a rendezvényen „Az INSPIRE 2020-ban – Hozzájárulás az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéshez” téma keretében körüljárja azt a kérdést, hogy miként tud az INSPIRE hozzájárulni az Európa 2020 stratégiai céljaihoz.

Előzmények

Az INSPIRE-irányelv 2007. május 15-én lépett hatályba. Végrehajtása különböző szakaszokban történik, a teljes körű végrehajtást 2019-re írták elő. Az irányelv olyan térinformációs adatinfrastruktúra létrehozását tűzi ki célul, amely lehetővé teszi a térinformációs adatoknak a közigazgatási szervek közötti megosztását, egyben egész Európában megkönnyíti a térinformációs adatokhoz való nyilvános hozzáférést.

A konzultáció az alábbi címen érhető el:

http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/

További részletekért lásd:

http://inspire.ec.europa.eu

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 295 06 68)

Mark English (+32 2 296 24 10)

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)


Side Bar