Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Tehnologii generice esențiale pentru stimularea supremației tehnologice a Europei

Bruxelles, 28 iunie 2011. Un grup de experți instituit astăzi de Comisie a stabilit orientări menite să ofere industriei europene un avantaj competitiv în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiilor industriale ale viitorului (tehnologii generice esențiale). Principalele concluzii invită factorii de decizie să adopte obiective politice radicale pentru a reține în Europa potențialul și capacitățile esențiale, printr‑o abordare unică și cuprinzătoare în ceea ce privește tehnologiile generice esențiale. În special, grupul recomandă ca importanța vitală a tehnologiilor generice esențiale să se reflecte în structura și balanța de finanțare a cadrului de cercetare și inovare următor, precum și în prioritățile din viitor ale politicii regionale a Uniunii Europene. Vicepreședintele Comisiei Europene Antonio Tajani a atras atenția asupra faptului că industria europeană „va suferi pierderi în ceea ce privește competitivitatea” dacă aceasta nu va exploata cu succes următoarele tehnologii generice esențiale de importanță majoră (micro- și nanoelectronica, materialele avansate, biotehnologia industrială, fotonica, nanotehnologia și sistemele avansate de fabricație). Inovarea Europei depinde de dezvoltarea și avansarea tehnologiilor generice esențiale. Politicile noastre trebuie să fie mai bine focalizate și aliniate pentru a crea mai multe sinergii între instrumentele noastre de stimulare a capacităților Europei din domeniul tehnologiilor generice esențiale. Am convingerea că aplicațiile care vor utiliza tehnologiile generice esențiale vor permite Europei crearea de noi locuri de muncă și o mai bună creștere economică. De asemenea, angajamentul actorilor din sectorul privat de a investi în Europa va fi vital pentru garantarea succesului”, a declarat acesta.

Trebuie acordată prioritate cercetării tehnologice și proiectelor de prezentare a produselor. Se recomandă, de asemenea, combinarea mecanismelor de finanțare la nivel UE și la nivel național, precum și un set de acțiuni menite să dezvolte aptitudinile tehnologice în Europa. Este necesară o politică privind proprietatea intelectuală „mai întâi în Europa”, fiind propus și un mecanism de monitorizare pentru analiza evoluției pieței cu privire la tehnologiile generice esențiale.

Comisia va raporta cu privire la recomandările politice într‑o comunicare care va fi întocmită la începutul anului 2012.

Context

Tehnologiile generice esențiale fac parte din esența produselor inovative avansate.

Combinațiile de tehnologii generice esențiale stau la baza majorității produselor avansate. De exemplu, un automobil electric este o combinație de materiale avansate pentru baterii, componente microelectronice pentru electronica de putere în vederea reducerii greutății automobilului, fotonică pentru iluminatul cu consum redus de energie, biotehnologii industriale pentru obținerea de anvelope cu frecare redusă și, în fine, sisteme avansate de fabricație pentru producerea de vehicule electrice la costuri competitive. În mod similar, un telefon mobil încorporează cipuri microelectronice pentru comunicații, un aparat foto cu tehnologie fotonică și optică, materiale avansate pentru ecrane tactile noi etc. Un recent instrument pentru testarea în timp real a gripei aviare a incorporat etichete biotehnologice, cipuri microelectronice, detecție fotonică pe bază de laser și suprafețe optimizate prin nanotehnologie pentru prelucrarea fluidică.

Grupul la nivel înalt a fost lansat la 13 iulie 2010 de vicepreședinții Antonio Tajani și Neelie Kroes și de comisarul Maire Geoghegan-Quinn și s‑a reunit de trei ori.

Pentru informații suplimentare

http://ec.europa.eu/enterprise/hlg_kets.htm

Persoane de contact:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Andrea Maresi (+32 2 299 04 03)


Side Bar