Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – sajtóközlemény

Kulcsfontosságú alaptechnológiák Európa vezető technológiai szerepének ösztönzésére

Brüsszel, 2011. június 28. A Bizottság által létrehozott szakértői csoport a mai napon ismertette iránymutatásait arra vonatkozóan, miként maradhat az élen az európai ipar a jövő ipari technológiáinak (kulcsfontosságú alaptechnológiák) kifejlesztése terén vívott versenyben. A szakértők főbb következtetéseikben radikálisan új politikai célkitűzések meghozatalára hívják fel a döntéshozókat, hogy egy egységes és átfogó megközelítéssel Európában lehessen tartani a fontos technológiai képességeket és teljesítményeket. A szakértői csoport külön kihangsúlyozta, hogy a kulcsfontosságú alaptechnológiák rendkívüli jelentőségét a következő kutatási és innovációs keretprogram szerkezetének és támogatási mérlegének, valamint az EU jövőbeli regionális politikai prioritásainak is tükrözniük kellene. Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke arra figyelmeztetett, hogy Európa ipara „a versenyképesség terén veszteségeket könyvelhet el”, amennyiben nem tud előrelépni a következő hat kulcsfontosságú alaptechnológia terén: mikro-és nanoelektronika, korszerű anyagok, ipari biotechnológia, fotonika, nanotechnológia és korszerű gyártási rendszerek. „Az európai innováció a kulcsfontosságú alaptechnológiák kifejlesztésén és továbbvitelén áll vagy bukik. Politikai döntéseinket jobban összhangba kell hoznunk, hogy fokozott szinergia alakuljon ki eszközeink között, és bővüljenek Európa lehetőségei a kulcsfontosságú alaptechnológiák területén. Meggyőződésem, hogy a kulcsfontosságú alaptechnológiák gyakorlati alkalmazásai munkahelyeket teremtenek és fellendítik a növekedést Európában. A sikerben döntő szerepe lesz annak is, hogy a magánszféra készen áll-e befektetni Európa jövőjébe” – jelentette ki.

A technológiai kutatásnak és a termékdemonstrációs projekteknek kiemelt jelentőséget kell kapniuk. A szakértői csoport továbbá az uniós és a nemzeti szintű támogatási mechanizmusok összekapcsolását és egy sor olyan intézkedést ajánlott, amelyek fejlesztik az európaiak technológiai ismereteit és készségeit. Megfogalmazódott egy „európai elsőségű” szellemi tulajdonnal kapcsolatos politika igénye, továbbá felmerült egy olyan felügyeleti mechanizmus lehetősége is, amely a kulcsfontosságú alaptechnológiák piacának változásait elemezné.

A Bizottság a politikai ajánlásokra 2012 elején közleményben fog reagálni.

Háttér-információk

A kulcsfontosságú alaptechnológiák az innovatív korszerű termékek lényegi alkotóelemei.

A kulcsfontosságú alaptechnológiák kombinációi pedig a legkorszerűbb termékek lényegi alkotóelemei. Hogy csak egy pár példát említsünk: az elektromos autó akkumulátora korszerű anyagokat tartalmaz, a jármű súlyát az erősáramú elektronika mikroelektronikai alkatrészei csökkentik, az alacsony fogyasztású világítást a fotonika biztosítja, az alacsony súrlódású gumiabroncsok az ipari biotechnológiának köszönhetők, az elektromos gépjárművek versenyképes előállítási költségeit pedig a korszerű gyártási rendszerek teszik lehetővé. A mobiltelefonoknál is több kulcsfontosságú alaptechnológia kerül bevetésre: a kommunikációt mikroelektronikai chipek biztosítják, a kamera- és optikai funkciókat a fotonika teszi lehetővé, az érintőképernyőbe korszerű anyagokat építenek be, és így tovább. Egy nemrég kifejlesztett, valós idejű, madárinfluenza-kimutató tesztnek szintén több modern összetevője van: beépített biotechnikai elemek, mikroelektronikai chipek, lézer alapú fotondetektálás, valamint nanotechnológiával optimalizált felületek fluid eljárásokhoz.

A magas szintű szakértői csoportot Antonio Tajani és Neelie Kroes alelnökök, valamint Maire Geoghegan-Quinn biztos asszony 2010. július 13-án hívta életre, és azóta három alkalommal ülésezett.

További információk:

http://ec.europa.eu/enterprise/hlg_kets.htm

Kapcsolattartók:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Andrea Maresi (+32 2 299 04 03)


Side Bar