Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – sporočilo za medije

Digitalna agenda: Evropa vlaga v raziskave na področju fotonike, da bi spodbudila visokohitrostne širokopasovne povezave

V Bruslju, 28. junija 2011 – Na področju visokohitrostnih širokopasovnih omrežij iz optičnih vlaken se začenja trinajst raziskovalnih projektov v fotoniki, namenjenih razvoju tehnologij, ki bodo gospodinjstvom omogočile zelo hitre internetne povezave (več kot 1 gigabit na sekundo). Projekte so skupaj izbrali Evropska komisija, Avstrija, Nemčija, Poljska, Združeno kraljestvo in Izrael, ki bodo vanje vložili skupno 22,3 milijona EUR. Raziskave bodo trajale od dveh do treh let. Vsem Evropejcem omogočiti dostop do hitrih in zelo hitrih širokopasovnih povezav do leta 2020 ter okrepiti naložbe v evropske raziskave na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij sta ključna cilja digitalne agende za Evropo (glej IP/10/581, MEMO/10/199 in MEMO/10/200).

Neelie Kroes, podpredsednica Evropske komisije, pristojna za digitalno agendo, je dejala: „Zelo sem vesela, da so se začele raziskave na področju tehnologij, ki bodo 500 milijonom Evropejcem v osebnem in poklicnem življenju omogočile zelo hiter dostop do interneta. Take tehnologije bi lahko bile še dolgo ključne pri odzivanju na potrebe po širokopasovnih povezavah v Evropi.“

Skupni cilj raziskovalnih projektov bo preučiti, kako bi lahko komponente (npr. oddajniki-sprejemniki, ojačevalniki in usmerjevalniki) ter sistemi IT naročnikom doma zagotovili hitrost 1 gigabit na sekundo in več ob zmanjšanju obratovalnih stroškov zelo hitrih širokopasovnih povezav. Namen je razviti tehnologijo, ki bo potrošnikom omogočala hitrejše storitve brez dodatnih stroškov.

Komisija krije tretjino skupnih stroškov projektov, preostali delež pa nacionalne agencije. Skupni pristop sodelujočim državam omogoča mnogo hitrejši razvoj visokohitrostnih optičnih omrežij, saj se tako hitreje ustvarja kritična masa, potrebna za prenos na trg.

Trinajst raziskovalnih projektov sestavlja pobudo Piano+, ki je del projekta ERANET+ in spada v Sedmi okvirni program za raziskave (7OP).

Primeri projektov

Cilj projekta ADDONAS je izboljšati kakovost pri mobilnih video aplikacijah in aplikacijah v realnem času, kot je računalništvo v oblaku, z optimizacijo komutacijske tehnologije za zelo hitre širokopasovne povezave. To bi omogočilo, da bi bili tokovi podatkov usmerjeni samo tja, kjer so potrebni. Tako bi se odpravila ozka grla pri usmerjevalnikih. Hkrati naj bi se s tako tehnologijo skupni stroški energije za ponudnike in uporabnike zmanjšali za več kot 50 %.

Cilj projekta ALOHA je posodobiti zmogljivost širokopasovnih polprevodnikov (tj. optičnih laserjev) za prenos, da se omogoči zelo hiter prenos podatkov. Cilj je izboljšati učinkovitost, da bo hitrost prenosa 10 gigabitov na sekundo ali več, ter pospešiti široko tržno uveljavljanje hitrejših laserskih komponent.

Cilj projekta TUCAN je razvoj nastavljivih sprejemno-oddajnih naprav (tj. laserji s spremenljivo obratovalno valovno dolžino), ki bodo omogočale doseganje stroškovnih ciljev za dostopovna omrežja ob ohranitvi velike učinkovitosti in manjši porabi energije. Sedanja omrežja so zasnovana za laserje z nespremenljivo valovno dolžino, ki stanejo manj kot 10 EUR, vendar niso primerni za prenos velike količine podatkov (od 1 do 10 gigabitov na sekundo) na potrošnika, ki jih zahtevajo zelo hitra dostopovna omrežja.

Cilj projekta SEPIANet je razviti optične komponente, module in podsisteme za prihodnje dostopovne proizvode, ki bodo temeljili na tehnologiji plošč tiskanih vezij z vgrajeno elektrooptiko, ki bo močno zmanjšala porabo energije, izboljšala energetsko učinkovitost in povečala pasovno širino, česar današnji sistemi dostopovnih omrežij, ki temeljijo na bakru, ne omogočajo.

Ozadje

Fotonika je strateška tehnologija, ki je odločilna za inovacije na številnih področjih, kot so komunikacije (vključno z zelo hitrim internetnim dostopom), osvetljava in medicinski pripomočki.

Zelo hiter širokopasovni dostop je v Evropi vse bolj pomemben, saj se povpraševanje po storitvah, ki zahtevajo širokopasovne povezave, veča. Nove razvedrilne in poslovne storitve, kot so televizija z visoko ločljivostjo (HD) ali televizija 3D, nalaganje glasbe ali video posnetkov s pametnimi telefoni ali oprema za video konference, zahtevajo veliko hitrejši internetni dostop, kot je danes večinoma na voljo v Evropi.

Več informacij o navedenih raziskovalnih projektih:

http://www.pianoplus.eu/projects.html

Spletna stran digitalne agende: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Spletna stran Neelie Kroes: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Spremljajte Neelie Kroes na Twitterju: http://twitter.com/neeliekroeseu

Kontaktni osebi:

Jonathan Todd (+32 22994107)

Linda Cain (+32 22999019)


Side Bar