Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Agenda digitală: Europa investește în cercetarea în fotonică pentru a crește viteza conexiunilor în bandă largă

Bruxelles, 28 iunie 2011 – Se lansează treisprezece proiecte de cercetare în domeniul fotonicii vizând rețelele de bandă largă de mare viteză bazate pe fibră, cu scopul dezvoltării de tehnologii care să permită atingerea unor viteze foarte mari, de peste 1 gigabit pe secundă, pentru conexiunile destinate utilizatorilor casnici. Proiectele au fost selectate în comun, în 2010, de Comisia Europeană, Austria, Germania, Polonia, Regatul Unit și Israel, care contribuie împreună cu o sumă totală de 22,3 milioane de euro la finanțarea acestora. Proiectele de cercetare se vor desfășura pe o perioadă cuprinsă între doi și trei ani. Accesul la conexiuni de bandă largă de viteză mare și foarte mare până în 2020 pentru fiecare cetățean european și stimularea investițiilor în proiecte de cercetare europene în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor constituie obiective cheie ale Agendei digitale pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu Agenda digitală, a declarat în legătură cu acest subiect: „Mă bucură foarte mult amploarea pe care o ia cercetarea în tehnologii care vor permite asigurarea unor conexiuni la internet foarte rapide pentru 500 de milioane de europeni – atât acasă, cât și la birou.”

Toate proiectele de cercetare se concentrează pe găsirea de soluții prin care componentele (de exemplu, stații de emisie-recepție, amplificatoare și routere) și sistemele IT pot asigura viteze de 1 gigabit pe secundă și chiar mai mari pentru abonații casnici, reducând în același timp costurile operaționale pentru conexiunile în bandă largă foarte rapide. Obiectivul este, prin urmare, acela de a dezvolta tehnologii care să le permită clienților să beneficieze de viteze superioare, fără creșterea costurilor.

Comisia contribuie cu o treime la finanțarea proiectelor, în vreme ce agențiile naționale de finanțare acoperă restul. Abordarea comună le permite țărilor participante să dezvolte mult mai rapid rețele optice de bandă largă de mare viteză, deoarece eforturile comune pot genera mai eficient o masă critică pentru pătrunderea pe piață.

Cele treisprezece proiecte individuale formează împreună inițiativa Piano+, care este un proiect ERANET+ și face parte din cel de-al șaptelea Program-cadru pentru cercetare al Comisiei Europene (PC7).

Exemple de proiecte

Proiectul ADDONAS are ca scop să îmbunătățească nivelul calitativ al transmisiilor de conținut video mobil și al aplicațiilor în timp real, cum ar fi cloud computing, prin optimizarea tehnologiei de comutare pentru circuitele de bandă largă de viteză foarte mare. Aceasta ar permite ca datele să ajungă doar acolo unde este necesar, eliminând astfel aglomerarea traficului, care poate afecta performanțele routerelor. În același timp, tehnologia în discuție are ca scop reducerea cu peste 50% a facturii totale pentru energie a operatorilor și a utilizatorilor.

Pentru a permite transmisii de date cu viteză foarte mare, proiectul ALOHA vizează creșterea capacității de transmisie a semiconductorilor de bandă largă (adică, laserele optice). Scopul este atingerea unor viteze de transmisie a datelor de până la 10 gigabiți pe secundă și chiar mai mult, precum și accelerarea intrării pe piață, pe scară largă, a componentelor de laser cu viteză superioară.

Proiectul TUCAN își propune dezvoltarea unei tehnologii de emisie-recepție reglabile la preț redus (adică, lasere a căror lungime de undă în exploatare poate fi modificată), care să permită atingerea obiectivelor de cost legate de accesul la rețea, menținând în același timp un nivel ridicat al performanțelor și reducând consumul de energie. Rețelele actuale sunt proiectate pentru lasere cu lungime de undă fixă la un nivel al costului de sub 10 euro per laser, însă acestea nu sunt proiectate pentru a transporta volume mari de date (1 - 10 gigabiți pe secundă) pentru fiecare client, așa cum ar fi necesar într-o rețea cu acces foarte rapid.

Proiectul SEPIANet are în vedere dezvoltarea de componente, module și subsisteme optice care să permită fabricarea de dispozitive de acces bazate pe o tehnologie de circuit electro-optic imprimat încorporat, care ar reduce semnificativ consumul de energie și ar crește eficiența energetică și lățimea de bandă. Acest lucru nu este posibil în sistemele actuale de rețele de acces bazate pe cupru.

Context

Fotonica este o tehnologie strategică aflată la baza inovațiilor din multe sectoare, cum ar fi comunicațiile (inclusiv accesul foarte rapid la internet), dispozitivele de iluminat și aplicațiile medicale.

Accesul în bandă largă foarte rapid devine din ce în ce mai important în Europa, pe măsură ce cererea pentru servicii mari consumatoare de bandă largă crește. Noi servicii de afaceri și de divertisment, precum televiziunea de înaltă definiție (HD) sau „3D”, descărcarea de muzică sau de filme pe telefoane inteligente sau serviciile de videoconferință necesită conexiuni la internet mult mai rapide decât cele care sunt în general disponibile în Europa în prezent.

Informații suplimentare cu privire la proiectele de cercetare sunt disponibile la adresa:

http://www.pianoplus.eu/projects.html

Site-ul web dedicat Agendei digitale: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter:

http://twitter.com/neeliekroeseu

Contact:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar