Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – sajtóközlemény

Digitális menetrend: Európa a nagy sebességű, széles sávú adatátvitelt fotonikai beruházásokkal igyekszik gyorsabbá tenni

Brüsszel, 2011. június 28 – A nagy sebességű üvegszálas hálózatok területén tizenhárom fotonikai kutatási projekt indul olyan technológiák kifejlesztése érdekében, amelyekkel 1 gigabit/másodpercnél gyorsabb lakossági internetkapcsolat építhető ki. A projekteket 2010-ben az Európai Bizottság, Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság és Izrael együtt jelölte ki és összesen 22,3 millió EUR összeggel támogatja. A kutatási projektek két-három évig tartanak. Az európai digitális menetrend kiemelt célkitűzéseihez tartozik, hogy 2020-ra minden európai polgár rendelkezzék nagysebességű, illetve szupergyors internet-hozzáféréssel, és hogy az információs és kommunikációs technológiákat érintő európai kutatási beruházások ösztönzésben részesüljenek (lásd IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200).

Neelie Kroes, az Európai Bizottságnak a digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Nagyon örvendek, hogy fellendülőben van azon technológiák kutatása, amelyek lényegesek ahhoz, hogy a szupergyors internet mind az 500 millió európai polgár otthonába és munkahelyére eljusson. E technológiák döntő szerephez juthatnak a széles sávú adatátvitel iránti európai igények távlati kielégítésében.”

A kutatási projektek mindegyike arra összpontosul, hogy az összetevők (például adóvevők, jelerősítők és routerek) és az információs technológiai rendszerek hogyan nyújthatnak a lakossági előfizetőnek legalább 1 gigabit/másodperc sebességű adatátvitelt úgy, hogy eközben csökkenjen a supergyors széles sávú kapcsolat működési költsége. Olyan technológiák kifejlesztése tehát a cél, amelyek többletkiadás nélkül nyújtanak gyorsabb szolgáltatást az ügyfélnek.

A Bizottság a projekteket harmadrészben finanszírozza, a maradékot pedig a nemzeti finanszírozó hivatalok állják. A közös megközelítésnek köszönhetően a részt vevő országok sokkal gyorsabban tudják kiépíteni széles sávú hálózatukat, hiszen közös erőfeszítésekkel hatékonyabban érhető el a piaci elterjedéshez szükséges kritikus tömeg.

A tizenhárom különálló kutatási projekt együtt alkotja a Piano+ kezdeményezést, amely az ERANET+ projektjeinek egyike, és az Európai Bizottság hetedik kutatási keretprogramjának részét képezi.

Példák projektekre

Az ADDONAS projekt a szupergyors széles sávú áramkörök kapcsolási technológiáinak optimalizálásával igyekszik javítani a mobil videoalkalmazások és a valós idejű alkalmazások, például a felhőalapú szolgáltatások minőségét. Ezáltal az adatforgalom a szükséges rendeltetési helyekre korlátozható, amivel kiküszöbölhetők a routerek teljesítményét rontó szűk keresztmetszetek. A szóban forgó technológiának ugyanakkor az is célja, hogy a szolgáltatók és a felhasználók energiaszámlája több mint 50%-kal csökkenjen.

Az ALOHA projekt a széles sávú félvezetők (például az optikai lézerek) átviteli kapacitásának növelésére irányul, hogy ezáltal lehetővé váljék a szupergyors adatátvitel. A cél az, hogy az átviteli sebesség 10 gigabit/másodpercre vagy a fölé emelkedjen, és hogy a gyorsabb lézerkomponensek hamar a tömeges piaci elterjedés szakaszába lépjenek.

A TUCAN projekt olyan, hangolható adóvevő készülékek (vagyis változtatható működési hullámhosszal rendelkező lézerek) költségtakarékos megvalósítására alkalmas technológiák kidolgozására irányul, amelyek eleget tesznek a hozzáférési hálózatok vonatkozásában kitűzött költségcéloknak, ugyanakkor színvonalas teljesítményt nyújtanak és mérséklik az energiaszükségletet. A jelenlegi hálózatok állandó hullámhosszú lézerekre vannak kialakítva, lézerenként kevesebb mint 10 EUR költségszinten, de nem alkalmasak gyors (1–10 gigabit/másodperc sebességű) ügyfelenkénti adatforgalom kezelésére, a szupergyors hálózatok esetében pedig erre van szükség.

A SEPIANet projekt keretében a jövő hálózat-hozzáférési termékeihez kívánnak optikai komponenseket, modulokat és alrendszereket kifejleszteni a beágyazott elektrooptikai nyomtatott áramkörök olyan technológiáinak alkalmazásával, amelyek révén jelentősen csökkenthető az energiafogyasztás és növelhető az energiahatékonyság és a sávszélesség, ez ugyanis a jelenlegi, rézalapú hálózat-hozzáférési rendszerekkel nem lehetséges.

Előzmények

A fotonika olyan, stratégiai jelentőségű technológia, amely számos ágazatban, így a hírközlésben (azon belül a szupergyors internet-hozzáférés területén), a világítástechnikában és az orvosi alkalmazások területén is serkenti az innovációt.

A szupergyors széles sávú hozzáférés egyre fontosabb Európában, ahogy növekszik a sávszélesség-igényes szolgáltatások iránti kereslet. Az új szórakoztatóipari és szakmai szolgáltatások – például a nagyfelbontású és a „háromdimenziós” televízió, az okostelefonokkal történő zene- és videóletöltés, valamint a videokonferencia-eszközök – sokkal gyorsabb internetkapcsolatot igényelnek, mint amely Európában jelenleg általában elérhető.

A kutatási projektekről itt talál bővebb információt:

http://www.pianoplus.eu/projects.html

A digitális menetrenddel foglalkozó weboldal: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Neelie Kroes honlapja: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Ismerje meg Neelie Kroes gondolatait a Twitteren is:

http://twitter.com/neeliekroeseu

Kapcsolattartók:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar