Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Európai Bizottság – sajtóközlemény

Európa csapást mér a hamisított áruk kereskedelmére

Brüsszel, 2011. június 27. – A „Fireblade” elnevezésű közös vámügyi művelet eredményeképp több mint 28 000 darab/pár, az EU-ba a keleti határok közútjain belépő hamisított ruházati terméket és kiegészítőket foglaltak le. A határokon és a belterületen végzett vámellenőrzések megerősítésének köszönhetően az operatív szakaszban az EU számos országában hamisított áruk, cigaretták és parfümök jelentős szállítmányait sikerült lefoglalni.

„A hamis és csempészáruk áradata a belső piac integritását veszélyezteti. Éppen ezért indította el a Bizottság nemrégiben az EU keleti határainál a cigaretta- és alkoholcsempészet elleni küzdelemre irányuló cselekvési tervet. A „Fireblade” jó példája annak, hogy miként tudjuk fokozni az erőfeszítéseinket ezen a téren.” – jelentette ki Algirdas Šemeta, az adóügyekért, vámunióért, csalás elleni küzdelemért felelős uniós biztos,„Örömmel látom, hogy az OLAF, a Bizottság más szolgálatai és a nemzeti vámhivatalok közös akciója sikeresen megvédte az állampolgárok, a jogszerűen működő vállalkozások és az EU pénzügyi érdekeit.”

Ez a közös vámügyi művelet az EU-ba kereskedelmi mennyiségekben közutakon becsempészett hamis ruházati cikkek és kiegészítők szállítmányainak lefülelésére irányult. A vámellenőrzések a harmadik országokból az EU vámterületére az EU keleti határain keresztül érkező közlekedési eszközökre összpontosultak. Jóllehet az operatív szakasz (amelyet az OLAF brüsszeli központjából koordináltak) 2011. április 5-e és 14-e között zajlott, az eredményeket csak most lehetett nyilvánosságra hozni, nehogy megzavarják a vizsgálatokat, amelyeket a vámhatóságoknak még le kellett folytatniuk.

Előzmények

A „Fireblade” közös vámügyi műveletet a Magyar Köztársaság (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) szervezte az Európai Bizottsággal (OLAF) és az Europollal szoros együttműködésben. Az EU valamennyi tagállama és néhány EU-n kívüli ország (Horvátország, Ukrajna és Moldova) is felkérést kapott a műveletben való részvételre.

A „Fireblade” művelet keretében intenzív információcsere folyt. Így hírszerzési információk alapján, célzottan lehetett kiszűrni a közúti járművekkel (kamionokkal, személyautókkal és buszokkal) szállított hamisított csempészáruk szállítmányait. A részt vevő országok mindegyike az OLAF által biztosított informatikai kommunikációs eszközt használta az információk és a hírszerzési adatok biztonságos és azonnali megosztására. A „Fireblade” műveletben részt vevő vámszervek összesen 123 jelentést továbbítottak; a személyautókban szállított hamis áruk lefoglalásairól is jelentés készült.

A művelet keretében lefoglalt hamisított áruk piaci értéke legalább 1 millió EUR, és további 1,5 millió EUR-t tesz ki a be nem fizetett vám és a csempészett cigaretta jövedéki adója.

További információk:

Az EU keleti határainál a cigaretta- és alkoholcsempészet ellen folytatott küzdelemre irányuló uniós cselekvési terv

Contacts :

David Boublil (+32 2 296 55 73)

Maud Scelo (+32 2 298 15 21)


Side Bar