Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija: sporočilo za medije

Evropska komisija oddala zadnji javni naročili za Galileo, ki postaja resničnost

V Bruslju, 22. junija 2011 – Evropska vesoljska agencija bo danes ob 16. uri na prestižnem letalskem sejmu „Le Bourget“ v Parizu v imenu Evropske komisije podpisala pogodbi za oddajo zadnjih dveh od skupno šestih javnih naročil za evropski globalni satelitski navigacijski sistem Galileo. Javni naročili sta skupaj vredni 355 milijonov evrov. Pogodba v vrednosti 281 milijonov evrov, podpisana s francosko družbo Thales Alenia Space, bo zagotovila formatiranje navigacijskih podatkov za satelitsko oddajanje, pogodba v vrednosti 73,5 milijona evrov, podpisana z družbo Astrium iz Združenega kraljestva, pa se nanaša na upravljanje satelitov, vključno z vzdrževanjem in pravilno umestitvijo satelitov v orbito. Podpis teh dveh pogodb je bistven za razširjanje in zagotovitev treh začetnih storitev programa Galileo v letu 2014. Te storitve so:

1. osnovni signal brezplačne odprte storitve, ki jo lahko uporabljajo vsi;

2. regulirana javna storitev, ki je prek dveh šifriranih signalov dostopna omejenemu krogu uporabnikov, kot so na primer vladni organi; in

3. storitev iskanja in reševanja za humanitarne dejavnosti iskanja in reševanja.

Za podpredsednika Evropske komisije in evropskega komisarja za industrijo in podjetništvo Antonia Tajanija „je oddaja javnih naročil družbama iz Francije in Združenega kraljestva ponoven dokaz, da gre pri programu Galileo za resnično čezmejno evropsko sodelovanje.“ Podpredsednik Tajani je še dodal: „Podpis pogodb pomeni konec strogega postopka oddaje javnih naročil in začetek novega poglavja za Galileo. Strogega zato, ker se osebno zavzemam za krčenje stroškov skozi celotni program Galileo, kjer koli je to mogoče. Novo poglavje za Galileo pa, ker smo zdaj resnično na dobri poti, da vzpostavimo infrastrukturo, ki bo omogočila zagotovitev bistvenih storitev za državljane v letu 2014. Veselimo se izstrelitve prvih dveh operativnih satelitov sistema Galileo iz vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani, ki bo 20. oktobra.“

Ozadje

Naročilo storitev, ki so nujne za popolno operativno zmogljivost sistema Galileo, je razdeljeno v šest javnih naročil. Tri naročila za zagotovitev inženirske podpore, satelitov in lansirnih raket so bila oddana januarja 2010 (glej IP/10/7). Četrto naročilo je bilo podpisano oktobra 2010 v Bruslju z družbo SpaceOpal, in sicer za upravljanje vesoljske in zemeljske infrastrukture (glej IP/10/1382).

Galileo bo s svojimi storitvami okrepil številne sektorje evropskega gospodarstva. Od brezplačne odprte storitve, regulirane javne storitve ter storitve iskanja in reševanja bodo imeli koristi elektroenergetska omrežja, upravljavci flot, sektor finančnih transakcij, pomorski promet, reševalne operacije in mirovne misije.

Poleg tega bo Galileo omogočil neodvisnost Evrope v tehnologiji, ki postaja ključnega pomena, tudi na področjih, kot sta distribucija električne energije in telekomunikacijska omrežja. Pričakuje se, da bo Galileo v obdobju dvajsetih let evropskemu gospodarstvu poleg koristi neodvisnosti prinesel 60 milijard evrov v obliki dodatnih prihodkov za industrijo ter javnih in družbenih koristi.

Galileo bo v letih 2014 in 2015 z začetno konstelacijo 18 satelitov zagotavljal tri začetne storitve: odprto storitev, regulirano javno storitev ter storitev iskanja in reševanja. Storitve, ki bodo sledile, bodo vključevale komercialno storitev, ki bo s kombinacijo dveh šifriranih signalov zagotavljala višjo stopnjo prenosa podatkov in večjo natančnost preverjenih podatkov.

EGNOS, skupna evropska geostacionarna navigacijska storitev, je evropski regionalni dopolnilni sistem za signale GPS in predhodnik sistema Galileo. Odprta storitev EGNOS deluje od oktobra 2009, Komisija pa je nedavno začela izvajati storitev varovanja človeškega življenja EGNOS za letalstvo (glej IP/11/247).

Kontaktni osebi:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Andrea Maresi (+32 2 299 04 03)


Side Bar