Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia acordă ultimele contracte, transformând proiectul Galileo în realitate

Bruxelles, 22 iunie 2011. Ultimele două contracte, din totalul de șase ale proiectului Galileo, programul european de navigare prin satelit, vor fi semnate la ora 16.00 de către Agenția Spațială Europeană în numele Comisiei Europene, la prestigiosul târg aerospațial Le Bourget din Paris. Valoarea totală a celor două contracte este de 355 milioane EUR. Contractul semnat cu Thales Alenia Space (FR), în valoare de 281 milioane EUR, asigură formatarea informațiilor referitoare la navigare transmise de sateliți. Contractul semnat cu Astrium (UK), în valoare de 73,5 milioane EUR, se referă la întreținerea sateliților, incluzând menținerea și poziționarea corectă a sateliților pe orbite. Semnarea acestor contracte este esențială pentru asigurarea de către sistemul Galileo în 2014 a trei servicii inițiale esențiale:

1. serviciul cu acces liber și gratuit, reprezentat de semnalul de bază, pe care îl poate utiliza oricine,

2. serviciul reglementat public, cuprinzând două semnale criptate cu acces controlat pentru utilizatori specifici, de exemplu organisme guvernamentale, și

3. serviciul caută-și-salvează, pentru activități umanitare de tip căutare și salvare.

Pentru vicepreședintele Antonio Tajani, comisarul european pentru întreprinderi și politică industrială, „Acordarea contractelor unor companii franceze și britanice evidențiază încă o dată caracterul veritabil european transfrontalier al colaborării în cadrul proiectului Galileo. Semnarea contractelor marchează sfârșitul unui proces riguros de achiziții publice și începutul unui nou capitol al proiectului Galileo. Riguros – deoarece personal insist pentru reducerea costurilor ori de câte ori este posibil în cadrul programului Galileo. Un nou capitol pentru proiectul Galileo – deoarece acum suntem realmente în poziția de a implementa infrastructura care permite prestarea în 2014 de servicii vitale pentru cetățeni. Cu toții suntem nerăbdători să asistăm la lansarea în 20 octombrie a primilor doi sateliți operativi, de la baza aerospațială din Guyana Franceză”.

Context

Achizițiile publice de servicii esențiale pentru a asigura capacitatea operativă deplină a sistemului Galileo sunt divizate în șase contracte. În ianuarie 2010, au fost acordate trei contracte pentru a asigura sistemului suport tehnic, sateliți și lansatori (a se vedea IP/10/7). Un al patrulea contract a fost semnat în Bruxelles, în octombrie 2010, cu SpaceOpal, pentru operarea infrastructurii spațiale și de la sol (IP/10/1382).

Prin intermediul serviciilor oferite, proiectul Galileo va sprijini multe sectoare ale economiei europene: rețelele de electricitate, companiile de administrare a flotelor, tranzacțiile financiare, industria vapoarelor, operațiunile de salvare, misiunile de menținere a păcii, toate acestea beneficiind de serviciul cu acces liber și gratuit, de serviciul reglementat public și de serviciul caută-și-salvează.

În plus, sistemul Galileo va permite ca Europa să fie independentă într-un domeniu tehnologic care devine critic, incluzând sectoare precum distribuția electricității și rețelele de telecomunicații. Se preconizează că sistemul Galileo va realiza 60 de miliarde EUR pentru economia europeană de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum și sub forma avantajelor publice și sociale, fără a lua în calcul avantajele independenței.

Galileo va furniza în 2014/2015 trei servicii inițiale, pe baza unei constelații inițiale de 18 sateliți: un serviciu inițial cu acces liber, un serviciu inițial reglementat public și un serviciu inițial caută-și-salvează. Servicii suplimentare care vor urma vor viza un serviciu comercial care combină două semnale criptate pentru o rată mai mare a mediei fluxului de date și o acuratețe mai mare a datelor autentificate.

EGNOS (Serviciul european geostaționar mixt de navigare) este sistemul european regional de amplificare pentru semnalele GPS. El este precursorul sistemului Galileo. Serviciul EGNOS, cu acces liber, este operațional din octombrie 2009, iar Comisia a lansat recent serviciul EGNOS „siguranța vieții” în domeniul aviației (a se vedea IP/11/247).

Persoane de contact :

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Andrea Maresi (+32 2 299 04 03)


Side Bar