Navigation path

Left navigation

Additional tools

Az Európai Bizottság sajtóközleménye

A Bizottság megköti a Galileo megvalósulásához szükséges utolsó két szerződést

Kelt Brüsszelben, 2011. június 22-én. Az Európai Bizottság nevében az Európai Űrügynökség a világhírű Párizs-Le Bourget-i repülés- és űrtechnikai vásáron ma 16:00 órakor aláírja az európai globális műholdas navigációs program, azaz a Galileo megvalósításához szükséges hat szerződésből a két utolsót is. A két szerződés együttes értéke 355 millió euró. A 281 millió euró értékben a francia Thales Alenia Space vállalattal aláírandó szerződés a navigációs információk műholdas sugárzáshoz szükséges formatálását biztosítja. Az egyesült királyságbeli Astrium céggel aláírandó 73,5 millió euró értékű szerződés a műholdak „gondozására” vonatkozik, ideértve a műholdak pályán tartását és helyes pozicionálását is. A szerződések aláírása alapvetően fontos ahhoz, hogy 2014-re megtörténjen a Galileo által nyújtott három alapszolgáltatás felfejlesztése és elindítása:

1. a mindenki által használható ingyenes nyílt szolgáltatás alapjele,

2. a két titkosított jelet sugárzó kormányzati ellenőrzésű szolgáltatás (PRS), amelyhez ellenőrzött módon olyan speciális felhasználók férhetnek hozzá, mint például az állami szervek, és

3. kutató-mentő szolgáltatás humanitárius kutató-mentő tevékenységekhez.

Antonio Tajani alelnök, a vállalkozás- és iparpolitikáért felelős európai biztos szerint: „A francia és brit vállalatokkal történő szerződéskötés ismételten hangsúlyozza a Galileo által jelképezett, határokon átnyúló igazi európai együttműködést. A szerződések aláírása egy szigorú közbeszerzési eljárást zár le, és új fejezetet nyit a Galileo életében. Szigorú - mivel én személyesen ragaszkodom ahhoz, hogy az egész Galileo programban minden lehetséges módon csökkentsük a költségeket. Új fejezet a Galileo számára – mivel már valóban jó úton haladunk annak az infrastrukturának a megvalósítása felé, amellyel 2014-ben létfontosságú szolgáltatásokat lehet már nyújtani az európaiaknak. Mindannyian optimistán várjuk a Galileo üzemszerű működéséhez szükséges első két műhold október 20-i fellövését a francia guyanai űrkikötőből.”

Előzmények

A Galileo teljes üzemszerű működéséhez alapvetően szükséges szolgáltatások beszerzése hat szerződés keretében történik. 2010 januárjában három szerződés megkötésére került sor, amelyek a rendszertechnikai támogatásra, a műholdakra, és a hordozórakétákra terjedtek ki (lásd IP/10/7). A negyedik szerződést Brüsszelben írták alá 2010 októberében a SpaceOpal vállalattal, a földi infrastruktúra és az űrinfrastruktúra működtetésére (IP/10/1382).

A Galileo az európai gazdaság számos ágazatát fogja segíteni a szolgáltatásaival, különösen az elektromos hálózatok, flottairánytó vállalatok, pénzügyi műveletek, hajózás, mentési műveletek, békefenntartó küldetések számára lesz hasznos az ingyenes nyílt szolgáltatás, a kormányzati ellenőrzésű szolgáltatás és a kutató-mentő szolgáltatás.

Ezen túlmenően a Galileo függetlenséget biztosít Európának egy olyan technológia terén, amely egyre inkább kritikus fontosságú válik olyan területeken, mint például villamosenergia-elosztási és távközlési hálózatok. A gazdaságban generált többletbevételek, valamint a közösségi és társadalmi előnyök révén a Galileo 20 év alatt várhatóan 60 milliárd euróval járul hozzá az európai gazdaság növekedéséhez, a függetlenség által nyújtott előnyöket nem is számítva.

18 műholdból álló alapkonstellációval a Galileo 2014/2015-től három alapszolgáltatást nyújt: nyílt szolgáltatás, kormányzati ellenőrzésű szolgáltatás és kutató-mentő szolgáltatás. A később induló szolgáltatások közé fog tartozni egy kereskedelmi szolgáltatás, amely két titkosított jel kombinációjával gyorsabb adatátbocsátást és nagyobb pontosságú hitelesített adatokat nyújt.

Az EGNOS (európai geostacionárius navigációs lefedési szolgáltatás) a GPS-jelek európai regionális pontosságnövelő rendszere, és egyben a GALILEO előfutára. Az EGNOS nyílt szolgáltatása 2009 októbere óta üzemel, és a Bizottság a közelmúltban indította el az EGNOS életbiztonsági szolgáltatását a légi közlekedés számára. Lásd IP/11/247.

Kapcsolattartók:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Andrea Maresi (+32 2 299 04 03)


Side Bar