Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκη Επιτροπη – Δελτιο Τυπου

Η Επιτροπή υπογράφει τις τελευταίες συμβάσεις ανάθεσης και το πρόγραμμα Galileo γίνεται πραγματικότητα

Βρυξέλλες, 22 Ιουνίου 2011. Οι δύο τελευταίες συμβάσεις, από τις έξι συνολικά, για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης Galileo πρόκειται να υπογραφούν στις 16.00 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περίφημη Έκθεση Αεροδιαστημικής στο Λε Μπουρζέ του Παρισιού. Η συνολική αξία των δύο συμβάσεων είναι 355 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση που υπογράφηκε με την Thales Alenia Space (FR), αξίας 281 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζει τη διαμόρφωση των πληροφοριών πλοήγησης για μετάδοση μέσω δορυφόρων. Η σύμβαση που υπογράφηκε με την Astrium (UK), αξίας 73,5 εκατ. ευρώ αφορά τη «φροντίδα» των δορυφόρων στην οποία περιλαμβάνονται η συντήρηση και η σωστή τήρησή τους σε τροχιά. Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη και την παροχή των τριών αρχικών υπηρεσιών του Galileo το 2014:

1. του βασικού σήματος για τη δωρεάν ανοικτή υπηρεσία, που θα μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί,

2. της κρατικά ελεγχόμενης υπηρεσίας δημόσιου χαρακτήρα που περιλαμβάνει δύο κρυπτοθετημένα σήματα με ελεγχόμενη πρόσβαση για συγκεκριμένους χρήστες, όπως οι κρατικοί φορείς, και

3. της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης για δραστηριότητες ανθρωπιστικών ερευνών και διάσωσης.

Ο κ. Antonio Tajani, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, δήλωσε: «η ανάθεση των συμβάσεων σε μία γαλλική και μία βρετανική εταιρεία υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά τον πραγματικό διασυνοριακό χαρακτήρα συνεργασίας του Galileo. Η υπογραφή σηματοδοτεί τη λήξη της αυστηρής διαδικασίας ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για το Galileo. Aυστηρή, επειδή ο ίδιος προσωπικά επιμένω πολύ στον περιορισμό του κόστους, όπου είναι δυνατόν, όσον αφορά το πρόγραμμα Galileo. Νέο κεφάλαιο για το Galileo, επειδή βρισκόμαστε πλέον για τα καλά στο δρόμο υλοποίησης της υποδομής που θα οδηγήσει στην παροχή σημαντικών υπηρεσιών στους πολίτες το 2014. Όλοι ανυπομονούμε πλέον για την εκτόξευση των δύο πρώτων επιχειρησιακών δορυφόρων Galileo που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου από τη βάση εκτόξευσης πυραύλων της γαλλικής Γουιάνας».

Ιστορικό

Η ανάθεση των ζωτικής σημασίας υπηρεσιών για να αποκτήσει το Galileo πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα κατανέμεται σε έξι συμβάσεις. Τον Ιανουάριο του 2010 υπογράφηκαν τρεις συμβάσεις για την εξασφάλιση της υποστήριξης τεχνολογίας συστημάτων, των δορυφόρων και των εκτοξευτήρων (βλ. IP/10/7). Μια τέταρτη σύμβαση υπογράφηκε στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2010, με την SpaceOpal σχετικά με τη λειτουργία των υποδομών στο έδαφος και στο διάστημα (IP/10/1382).

Το πρόγραμμα Galileo θα υποστηρίξει μέσω των υπηρεσιών του πολλούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας: τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τις εταιρείες διαχείρισης του στόλου, τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, τις επιχειρήσεις διάσωσης και τις ειρηνευτικές αποστολές. Όλοι οι τομείς αυτοί θα επωφεληθούν από τη δωρεάν ανοικτή υπηρεσία, την κρατικά ελεγχόμενη υπηρεσία δημόσιου χαρακτήρα και την υπηρεσία έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, το Galileo θα καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη όσον αφορά μια τεχνολογία που γίνεται κεφαλαιώδους σημασίας, και για τομείς όπως τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Το Galileo αναμένεται να αποφέρει 60 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία σε χρονικό διάστημα 20 ετών με τη μορφή πρόσθετων εσόδων για τη βιομηχανία καθώς και δημόσιων και κοινωνικών οφελών, επιπλέον του οφέλους της ανεξαρτησίας.

Το πρόγραμμα Galileo θα παρέχει τρεις αρχικές υπηρεσίες το 2014/2015 με βάση έναν αρχικό σχηματισμό 18 δορυφόρων: μια αρχική ανοικτή υπηρεσία, μια αρχική κρατικά ελεγχόμενη υπηρεσία δημόσιου χαρακτήρα και μια αρχική υπηρεσία έρευνας και διάσωσης. Στις υπηρεσίες που θα ακολουθήσουν αργότερα περιλαμβάνεται μια εμπορική υπηρεσία που θα συνδυάζει δύο κρυπτοθετημένα σήματα για υψηλότερο ρυθμό διεκπεραίωσης δεδομένων και μεγαλύτερης ακρίβειας δεδομένα ταυτοποίησης.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση (EGNOS) είναι το σύστημα περιφερειακών επεκτάσεων της Ευρώπης για τα σήματα GPS. Πρόκειται για τον προκάτοχο του Galileo. Η ανοικτή υπηρεσία EGNOS λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2009 και η Επιτροπή πρόσφατα ξεκίνησε την υπηρεσία EGNOS «Ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής» για τις αεροπορικές μεταφορές, βλ. IP/11/247.

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Andrea Maresi (+32 2 299 04 03)


Side Bar