Navigation path

Left navigation

Additional tools

Az Európai Bizottság sajtóközleménye

Digitális menetrend – csupán két közösségépítő oldalon nem publikusak alapértelmezés szerint a fiatalkorúak személyes adatai

Brüsszel, 2011. június 21. Az Európai Bizottság által vizsgáltak közül csupán két közösségépítő oldal (a Bebo és a MySpace) esetében férhet hozzá alapértelmezés szerint kizárólag a kiskorú visszaigazolt ismerősi körre az illető profiljához, és mindössze négy közösségépítő oldal (a Bebo, a MySpace, a Netlog és a SchuelerVZ) teszi lehetővé alapértelmezettként csak a barátok számára a kiskorúval való kapcsolatfelvételt. Ugyanakkor a 14 vizsgált közösségépítő oldal többsége az e korosztálynak megfelelő biztonsági információkkal szolgál, válaszol a segítségkérésekre és megvédi a kiskorúak profilját a külső keresőmotorokon keresztül történő rákeresésektől. Európában a közösségépítő oldalakat használó kiskorúak száma növekszik: az internethasználó fiatalok közül jelenleg a 13-16 évesek 77%-a és a 9-12 évesek 38%-a tartozik közéjük.

Ezek az eredmények abban a közelmúltban publikált bizottsági jelentésben olvashatók (lásd IP/09/232), amely a kiskorúak biztonságos internetezése érdekében a Bizottság aktív részvételével 2009-ben kidolgozott „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű önszabályozási megállapodás megvalósulásáról szól. Az internetbe vetett bizalom erősítése érdekében az európai digitális menetrend (lásd IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200) egyik céljaként a Bizottság megkezdte az internetező kiskorúak biztonsága érdekében kötött, jelenleg érvényben lévő önszabályozási megállapodások felülvizsgálatát.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a közösségépítő internetes oldalak nagy részén a kiskorúak profiljához alapértelmezettként nem csupán a visszaigazolt ismerőseik férhetnek hozzá. Ezért nyomatékosan kérem a kapcsolatépítő oldalak fenntartóit, hogy vállalják közösen e probléma megoldását az önszabályozási megállapodás jelenleg folyó felülvizsgálata keretében. Ezzel nem csupán a nem kívánt virtuális kapcsolatoktól óvjuk meg a kiskorúakat, hanem az internetes jóhírüket is megvédjük. A kamaszok még nincsenek teljesen tisztában annak következményeivel, ha túl sokat osztanak meg a világhálón életük részleteiről. Szükség van az erre vonatkozó iskolai oktatásra és szülői útmutatásra is, emellett azonban elengedhetetlen, hogy addig is, amíg a következmények teljes tudatában tudnak majd döntést hozni ilyen kérdésekben, megvédjük a fiatalokat.”

A legtöbb közösségépítő oldalon lehetőség van arra, hogy a fényképeken szereplő személyekhez a nevüket is hozzákapcsoljuk, ami rendkívül egyszerűvé teszi a név alapján történő fotókeresést a világhálón. A kamaszok az interneten csábítás és zaklatás áldozataivá is válhatnak. A gyermekeknek és a kamaszoknak internetes identitásuk felelős kezelése érdekében megfelelő biztonsági eszközökre van szükségük.

A 2010 decembere és 2011 januárja között végzett vizsgálat során az alábbi 14 internetes oldal került górcső alá: az Arto, a Bebo, a Facebook, a Giovani.it, a Hyves, a Myspace, a Nasza Klasa.pl a Netlog, a One.lt, a Rate.ee, a SchülerVZ, az IRC Galleria, a Tuenti és a Zap.lu. A Bizottság további 9 oldalt vizsgál meg az év folyamán.

A jelentés megállapította, hogy

  • 14 internetes oldal közül 13 nyújt a biztonságos használattal kapcsolatos információkat, illetve kifejezetten a kiskorúaknak szóló útmutatókat és/vagy oktatási segédanyagokat (az Arto kivételével).

  • A biztonságos használattal kapcsolatos, kiskorúaknak szóló információk meglehetősen világosak és a felhasználók életkorának megfelelőek, ami a tavalyi első értékeléshez képest jelentős előrehaladás (lásd IP/10/144). Sok oldalon azonban továbbra is nehéz rátalálni az ilyen biztonsági információkra.

  • A jelentéstételi mechanizmusok hatékonyabban működnek jelenleg, mint 2010-ben. A 14 vizsgált közösségépítő oldal közül 10 válaszolt a felhasználóktól származó segítségkérésekre, míg 2010-ben 14-ből csupán 5 oldal tette ezt meg. Az esetek többségében a segítség kevesebb mint egy nap alatt érkezett meg.

  • 9 internetes oldal (az Arto, a Bebo, a Facebook, a Giovani, a Hyves, a Netlog, a One, a Rate és a SchuelerVZ) a kiskorúak számára is érthető módon fogalmazza meg használati útmutatóját és/vagy elkészíti használati útmutatója vagy magatartási kódexe gyermekbarát verzióját.

  • A Bebo, a Facebook, a Myspace, a Nasza Klasa, a One, a Rate és a SchuelerVZ könnyen elérhető és megérthető biztonsági információkat nyújt a gyermekek és a szülők számára egyaránt.

A jelentésben továbbá megállapítást nyert, hogy:

  • Kizárólag a Bebo és a MySpace biztosítja azt, hogy a kiskorúak profiljához alapértelmezettként csak a visszaigazolt ismerősei férhessenek hozzá.

  • Kizárólag a Bebo, a MySpace, a Netlog és a SchuelerVZ biztosítja azt, hogy alapértelmezettként csak a kiskorú visszaigazolt ismerősei vehessék fel az illetővel a kapcsolatot.

  • A másik 10 vizsgált internetes oldal a kiskorú „barátja barátjának” (a visszaigazolt ismerősök ismerőseinek számára, akikkel valójában nincs közvetlen kapcsolata a felhasználónak, vagyis valójában idegeneknek) és/vagy az ismerősi listán nem szereplőknek is lehetővé tette, hogy személyes üzenetek és/vagy a profiljukon — például fényképükkel vagy blogjukkal kapcsolatban — elhelyezett megjegyzés segítségével kapcsolatba léphessenek a kiskorúval.

  • 2010-ben még 6, ma már 14-ből 12 internetes oldal (a Rate és a Zap kivételével) nem engedélyezi, hogy kiskorúak profiljára külső keresőmotor, például a Google és a Yahoo! segítségével rákeressenek. A legtöbb internetes oldalon azonban a kiskorúak profilja a belső keresőmotorok segítségével az ismerősi listáján nem szereplők számára is elérhető.

  • Az idei év elején végzett EUKidsOnline felmérés (lásd IP/11/479) során a 11–12 évesek 56%-a, valamint a 15-16 évesek 78%-a állította, hogy tisztában van azzal, hogyan kell módosítania közösségépítő internetes profilja adatvédelmi beállításait.

Háttérinformációk:

Eddig az alábbi 21 cég írta alá a „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű megállapodást: az Arto, a Bebo, a Dailymotion, a Facebook, a Giovani, a Google, a Hyves, a Microsoft Europe, a MySpace, a Nasza Klasa, a Netlog, a One, a Rate, a Skyrock, a VZnet Netzwerke, a Stardoll, a Sulake, a Tuenti, a Yahoo! Europe és a Zap. A Wer-kennt-wen elnevezésű közösségépítő oldal 2010 novemberében írta alá a megállapodást, de a jelenlegi értékelés során még nem vizsgálták.

További információk

A „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű megállapodásról és megvalósulása értékeléséről:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/eu_action/implementation_princip/index_en.htm

A „Biztonságosabb internet” programról:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Az EUKidsOnline-ról:

http://www2.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/Home.aspx

A digitális menetrenddel foglalkozó honlap:

http://ec.europa.eu/digital-agenda

Neelie Kroes honlapja: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren is: http://twitter.com/neeliekroeseu

Kapcsolattartók :

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar