Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Den digitale dagsorden: kun to sociale netværk på internettet beskytter automatisk mindreåriges profiler mod uvedkommende adgang

Bruxelles, den 21. juni 2011. En undersøgelse af sociale netværk på internettet, der er gennemført for Europa-Kommissionen, viser, at kun to af de undersøgte netværkstjenester (Bebo og MySpace) som standard indstiller mindreåriges profiler, så de kun er tilgængelige for godkendte personer på deres kontaktliste, og kun fire netværkstjenester sikrer som standard, at mindreårige kun kan kontaktes af deres venner (Bebo, MySpace, Netlog og SchuelerVZ). Hovedparten af de 14 sociale netværkstjenester, der er blevet undersøgt, giver dog mindreårige alderssvarende oplysninger om sikkerheden, svarer på anmodninger om hjælp og forhindrer, at der kan søges i mindreåriges profiler via eksterne søgemaskiner. Antallet af mindreårige, der benytter sociale netværkstjenester i EU, er stigende og ligger i dag på 77 % af de 13-16-årige og 38 % af de 9-12-årige, der bruger internettet.

Disse resultater fremgår af en rapport, som Kommissionen netop har offentliggjort, om gennemførelsen af principperne for sikrere sociale netværk i EU - en aftale om selvregulering, som Kommissionen fik bragt i stand i 2009 for at sørge for, at børn kan færdes sikkert på internettet (se IP/09/232). På baggrund af målsætningen i den digitale dagsorden for Europa (se IP/10/581, MEMO/10/199 og MEMO/10/200) om at øge tilliden til internettet har Kommissionen iværksat en undersøgelse af de eksisterende selvreguleringsaftaler om beskyttelse af mindreårige på nettet.

Neelie Kroes, næstformand i Europa-Kommissionen og kommissær for den digitale dagsorden, sagde: Jeg er skuffet over, at de fleste sociale netværkstjenester ikke som standard indstiller mindreåriges profiler, så de kun er tilgængelige for personer på de pågældende brugeres kontaktliste. Jeg vil kraftigt tilskynde netværkstjenesterne til at forpligte sig til at rette op på denne mangel i den reviderede udgave af selvreguleringsrammen, som vi i øjeblikket drøfter. Formålet er ikke blot at beskytte mindreårige mod uønskede henvendelser, men også at beskytte deres ry på internettet. De unge forstår ikke fuldt ud konsekvenserne af at afsløre for meget af deres privatliv på internettet. Oplysning og vejledning fra forældrenes side er uundværlig, men må suppleres af en passende beskyttelse, indtil de unge kan træffe beslutninger i fuld bevidsthed om konsekvenserne."

Den mulighed for at "tagge" personer på billeder, som de fleste sociale netværkstjenester tilbyder, gør det meget let at søge efter billeder af en bestemt person på nettet. Teenagere udsættes også for andre risici på nettet såsom grooming og cybermobning. Derfor har børn og teenagere brug for passende sikkerhedsredskaber til at styre deres onlineidentitet på en ansvarlig måde.

Undersøgelsen, der blev gennemført i perioden december 2010 - januar 2011, omfatter 14 websteder: Arto, Bebo, Facebook, Giovani.it, Hyves, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Rate.ee, SchülerVZ, IRC Galleria, Tuenti og Zap.lu. Derudover vil ni websteder blive undersøgt senere i år.

Rapporten konkluderer følgende:

  • 13 af de 14 websteder (alle undtagen Arto) indeholder information, vejledning og/eller undervisningsmateriale om sikkerhed på internettet, der specielt er rettet mod mindreårige.

  • Sikkerhedsoplysningerne for mindreårige er ganske klare og alderssvarende på alle de websteder, der har disse oplysninger. Der er gjort gode fremskridt siden den første vurdering for godt et år siden (se IP/10/144). Imidlertid er sikkerhedsoplysningerne stadig vanskelige at finde på mange af webstederne.

  • Rapporteringsordningerne er mere effektive nu end i 2010. 10 af de 14 undersøgte websteder svarede på brugeranmodninger om hjælp, sammenlignet med kun 5 ud af 14 i 2010. I de fleste tilfælde tog det mindre end en dag at få svar.

  • 9 websteder (Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, Netlog, One, Rate og SchuelerVZ) indeholder brugsvilkår, der er lette at forstå for mindreårige, og/eller en børnevenlig udgave af brugsvilkårene eller adfærdskodeksen.

  • Bebo, Facebook, Myspace, Nasza-Klasa, One, Rate og SchuelerVZ indeholder sikkerhedsoplysninger for børn og forældre, der både er lette at finde og at forstå.

Desuden konstateres følgende:

  • Kun Bebo og MySpace sikrer som standard, at mindreåriges profiler kun er tilgængelige for godkendte personer på den pågældende brugers kontaktliste.

  • Kun Bebo, MySpace, Netlog og SchuelerVZ sikrer som standard, at mindreårige kun kan kontaktes af godkendte personer på kontaktlisten.

  • De 10 øvrige websteder tillader "venners venner" (venner af personer på brugerens kontaktliste, som ikke har nogen direkte forbindelse med brugeren, dvs. potentielt fremmede) og/eller "ikke-venner" at kontakte mindreårige via personlige beskeder og/eller kommentarer til deres offentlige profiler (f.eks. til fotos, blogs osv.).

  • 12 af de 14 websteder (alle undtagen Rate og Zap) gør det umuligt at finde mindreåriges profiler via eksterne søgemaskiner som Google og Yahoo!, sammenlignet med 6 websteder i 2010. På de fleste af webstederne er det dog muligt for "ikke-venner" at finde mindreåriges profiler ved hjælp af de interne søgeredskaber.

Ifølge en EUKidsOnline-rundspørge tidligere i år (se IP/11/479) erklærer 56 % af de 11-12-årige og 78 % af de 15-16-årige, at de ved, hvordan man ændrer indstillingerne for beskyttelse af profiler på de netværkswebsteder, de bruger.

Baggrundsoplysninger

Indtil videre har 21 virksomheder skrevet under på EU's principper for sikrere sociale netværk: Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani, Google, Hyves, Microsoft Europe, MySpace, Nasza-klasa, Netlog, One, Rate, Skyrock, VZnet Netzwerke, Stardoll, Sulake, Tuenti, Yahoo! Europe og Zap. Wer-kennt-wen tilsluttede sig principperne i november 2010, men var ikke med i den aktuelle undersøgelse.

Yderligere oplysninger

EU's principper for sikrere sociale netværk og vurderingen af gennemførelsen heraf: http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/eu_action/implementation_princip_2011/index_en.htm

Programmet "Safer Internet":

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

EUKidsOnline:

http://www2.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/Home.aspx

Den digitale dagsorden: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Neelie Kroes' websted: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Følg Neelie Kroes på Twitter: http://twitter.com/neeliekroeseu

Kontakt:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar