Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen – Pressmeddelande

Vinnarna av EU:s arkitekttävling 2011 får fina priser

Bryssel/Barcelona den 20 juni 2011 – Vinnarna av EU:s pris för samtida arkitektur 2011, Mies van der Rohe-priset, hyllades idag i Barcelona. Arkitekten David Chipperfield fick tillsammans med Julian Harrap priset för restaureringen av Neues Museum i Berlin. Ramon Bosch och Bet Capdeferro vann hedersomnämnandet för ny arkitekt för sitt Collage House i Girona, Spanien. Kulturkommissionär Androulla Vassiliou och Barcelonas tillförordnade borgmästare Jordi Hereu överlämnade skulpturer som föreställer Mies van der Rohe-paviljongen och en prissumma på 60 000 respektive 20 000 euro. Den 21 juni håller vinnarna föredrag för allmänheten.

Jag hoppas att priset ska locka fler offentliga och privata investerare att stödja de många arkitekttalanger som finns i Europa. Och jag är övertygad om att David Chipperfield kommer att skapa många fler spännande projekt. Jag hoppas att Ramon Bosch och Bet Capdeferro får en framgångsrik internationell karriär, säger kommissionär Vassiliou.

I båda de vinnande projekten har man blandat gammalt och nytt för att ge nytt liv till befintliga strukturer. Se IP/11/453.

Priset ska inte bara lyfta fram utmärkt arkitektur utan också locka arkitekter att jobba utomlands och bidra till ett starkare och mer kreativt EU, i linje med målen för Europa 2020-strategin.

Priset kan öppna dörrar till nya möjligheter. Förra årets vinnare, Tarlad Lundevall från det norska arkitektfirman Snøhetta, säger att priset har gjort dem mer synliga internationellt och hjälpt dem att vinna nya uppdrag.

Förra årets vinnare av hedersomnämnandet, krotatiska Lea Pelivan och Toma Plejić från Studio Up i Zagreb, håller med.

– Det var en stor ära och mycket inspirerande att få detta pris för vår första byggnad. Plötsligt blev vårt kontor känt i den internationella arkitekturvärlden. Det är inte bara ett privilegium att få priset utan också ett ansvar att fortsätta skapa nya fantastiska projekt.

Den tolfte prisutdelningen sammanfaller med 25-årsjubiléet av invigningen av den restaurerade Mies van der Rohe-paviljongen i juni 1986.

Bakgrund

EU:s pris för samtida arkitektur, Mies van der Rohe-priset, har delats ut sedan 1987 och är det mest prestigefulla priset inom europeisk arkitektur. Det delas ut vartannat år.

I år valdes vinnarna ut bland 343 anmälda verk i 33 europeiska länder. Sex verk togs ut till finalen. Se IP/11/341. De övriga finalisterna var: Bronks ungdomsteater i Bryssel, ritad av Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande); Maxxi -muséet för samtidskonst i Rom av Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana); Danmarks radios konserthus i Köpenhamn av Jean Nouvel); Akropolismuseet i Aten av Bernard Tschumi) och rehabiliteringscentrumet Groot Klimmendaal i nederländska Arnhem av Koen van Velsen).

Juryn som valde ut årets finalister bestod av: Mohsen Mostafavi, juryordförande och dekanus vid School of Design, Harvard University, Cambridge, USA, Ole Bouman, direktör för Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam, Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin, Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich, Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Paris, Tarald Lundevall, Arkitekt, Snøhetta, Oslo, Pei Zhu, Beijing, Kina, och Lluís Hortet, juryns sekreterare och direktör för Fundació Mies van der Rohe.

Arkitektur tillför ett betydande mervärde för EU:s ekonomi och är en viktig del av de kulturella och kreativa sektorerna, som sysselsätter 8,5  miljoner människor i EU och motsvarar 4,5 % av EU:s BNP. Programmet har en total budget på 400 miljoner euro för 2007–2013 och stöder samarbete inom arkitektur och kulturarv i 36 länder (de 27 medlemsländerna, Island, Liechtenstein, Norge, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Turkiet samt Bosnien och Hercegovina).

Mies van der Rohe-stiftelsen

Mies van der Rohe-stiftelsen (Fundació Mies van der Rohe) grundandes 1983 av staden Barcelona, inledningsvis för att restaurera den tyska paviljongen som Ludwig Mies van der Rohe ritade för världsutställningen i Barcelona 1929. Förutom att bevara och förvalta paviljongen ägnar sig stiftelsen också åt att främja debatten om samtida arkitektur och stadsplanering, bygga upp ett dokumentarkiv om Ludwig Mies van der Rohe och modern och samtida arkitektur samt anordna priser, kurser, föreläsningar, utställningar, publikationer och studier.

Läs mer:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc1103_en.htm

http://ec.europa.eu/culture

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

http://www.miesarch.com

Kontakt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Fundació Mies Van der Rohe:

Jordi García / Eva Salvó: +34 93 215 10 11

E-post: press@miesbcn.com


Side Bar