Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija: Sporočilo za medije

Podeljena nagrada EU za sodobno arhitekturo/nagrada Mies van der Rohe za leto 2011

Bruselj/Barcelona, 20. junija 2011 – Danes so bile v Barceloni podeljene nagrade EU za sodobno arhitekturo/nagrade Mies van der Rohe za leto 2011. Glavno nagrado so prejeli David Chipperfield Architects v sodelovanju z Julianom Harrapom za prenovo berlinskega muzeja Neues Museum, Ramon Bosch in Bet Capdeferro pa sta dobitnika nagrade posebna omemba za delo mladega arhitekta za hišo-kolaž v Gironi. Androulla Vassiliou, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade, in Jordi Hereu, vršilec dolžnosti župana Barcelone, sta zmagovalcem izročila skulpture paviljona Mies van der Rohe in denarno nagrado v vrednosti 60 000 oziroma 20 000 evrov. Slovesnosti bodo 21. junija sledila javna predavanja zmagovalcev.

Upam, da bo ta nagrada spodbudila več javnih in zasebnih vlagateljev k podpori izjemni nadarjenosti, ki obstaja na področju sodobne evropske arhitekture. Prepričana sem, da bo David Chipperfield še naprej ustvarjal številne veličastne projekte, Ramonu Boschu in Bet Capdeferro pa za prihodnost želim zelo uspešno mednarodno poklicno pot, je povedala komisarka Vassiliou.

Pri obeh zmagovalnih projektih gre za mešanico starih in novih materialov, ki obstoječe strukture navdajajo z novim življenjem. Glej IP/11/453.

Nagrada EU za sodobno arhitekturo/nagrada Mies van der Rohe pomeni priznanje odličnosti, hkrati pa arhitekte spodbuja k delovanju zunaj njihovih nacionalnih meja in prispevku k ustvarjanju močnejše in bolj ustvarjalne Evrope v skladu s cilji strategije Evropa 2020.

Nagrada lahko odpira vrata novim poslom. Zmagovalec nagrade za leto 2009 Tarald Lundevall iz norveškega podjetja SNØHETTA je povedal: Zaradi nagrade smo postali bolj prepoznavni in lažje prejeli nova naročila.

Prejemnika nagrade posebne omembe za delo mladega arhitekta Lea Pelivan in Toma Plejić iz STUDIA UP (Zagreb) sta dejala: Zelo počaščena sva bila, da sva prejela nagrado za svoje prvo grajeno delo, hkrati pa je bila to za naju velika spodbuda. Naenkrat je naša pisarna postala znana v globalnem svetu arhitekture. Nagrada ni samo privilegij, temveč tudi odgovornost za ustvarjanje izvrstnih projektov v prihodnosti.

12. slovesna podelitev nagrad sovpada s 25. obletnico slovesnega odprtja rekonstrukcije paviljona Mies van der Rohe junija 1986.

Ozadje

Nagrada Evropske unije za sodobno arhitekturo/nagrada Mies van der Rohe je najuglednejša evropska arhitekturna nagrada in je bila prvič podeljena leta 1987. Podeljuje se vsaki dve leti.

Za leto 2011 je bil zmagovalec izbran izmed 343 prijavljenih del iz 33 evropskih držav. Za glavno nagrado je bilo v ožji izbor uvrščenih šest del: Glej IP/11/341. Ostali finalisti so bili: mladinsko gledališče Bronks (Bruselj, Belgija, arhitekta Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande); MAXXI: Muzej umetnosti XXI. stoletja (Rim, Italija, arhitekti Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana); koncertna hiša danskega radia (København, Danska, arhitekt Jean Nouvel); muzej Akropola (Atene, Grčija, arhitekt Bernard Tschumi) in rehabilitacijski center Groot Klimmendaal (Arnhem, Nizozemska, arhitekt Koen van Velsen).

Člani žirije, ki je izbrala finaliste za leto 2011, so: Mohsen Mostafavi, predsednik žirije/dekan, Graduate School of Design, Univerza Harvard, Cambridge, ZDA; Ole Bouman, direktor, Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam, Nizozemska; Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin, Irska; Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich, Švica; Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Pariz, Francija; Tarald Lundevall, arhitekt, SNØHETTA, Oslo, Norveška; Pei Zhu, Peking, Kitajska, in Lluís Hortet, tajnik žirije/direktor Fundacije Mies van der Rohe.

Arhitektura znatno prispeva h gospodarstvu EU in predstavlja pomemben del kulturne in kreativne industrije, ki v EU zagotavlja 8,5 milijona delovnih mest, k evropskemu BDP pa prispeva 4,5-odstotni delež. Program EU Kultura s proračunom 400 milijonov evrov za obdobje 2007–2013 podpira projekte sodelovanja na področju arhitekture in kulturne dediščine v 36 državah (27 držav članic, Islandija, Lihtenštajn, Norveška, Hrvaška, Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, Črna gora, Srbija, Turčija in Bosna in Hercegovina).

Fundacija Mies van der Rohe

Fundacijo Mies van der Rohe (Fundació Mies van der Rohe) so leta 1983 ustanovile mestne oblasti v Barceloni. Njen osnovni namen je bil rekonstrukcija nemškega paviljona, ki ga je Ludwig Mies van der Rohe ustvaril za mednarodno razstavo leta 1929 v Barceloni. Poleg ohranjanja in upravljanja paviljona se Fundacija ukvarja tudi s spodbujanjem dialoga o sodobni arhitekturi in urbanizmu, z vzpostavitvijo arhiva dokumentov o Ludwigu Mies van der Roheju ter moderni in sodobni arhitekturi in organizacijo podobnih nagrad, tečajev, predavanj, razstav, publikacij in študij.

Več informacij:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc1103_en.htm

http://ec.europa.eu/culture

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

http://www.miesarch.com

Kontaktne osebe:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Fundacija Mies Van der Rohe:

Jordi García/Eva Salvó: +34 932151011

Elektronska pošta: press@miesbcn.com


Side Bar