Navigation path

Left navigation

Additional tools

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Premierea câștigătorilor Premiului UE pentru arhitectură contemporană / Premiului Mies van der Rohe 2011

Bruxelles / Barcelona, 20 iunie 2011 – câștigătorii Premiului UE pentru arhitectură contemporană / Premiului Mies van der Rohe 2011 au fost premiați astăzi la Barcelona. David Chipperfield Architects în colaborare cu Julian Harrap au primit premiul principal pentru proiectul lor de reconstruire a Neues Museum din Berlin, iar Ramon Bosch și Bet Capdeferro au câștigat „mențiunea specială pentru tinerii arhitecți pentru Casa Collage din Girona. Androulla Vassiliou, Comisarul european responsabil cu educația, cultura, multilingvismul și tineretul, și Ramón García Bragado, președintele Fundației Mies van der Rohe, le-au înmânat câștigătorilor sculpturi ale artistului catalan Xavier Corberó, precum și premii în bani în valoare de 60 000 EUR și, respectiv, 20 000 EUR. Ceremonia de premiere va fi urmată, la data de 21 iunie, de discursuri ale câștigătorilor.

„Sper că acest premiu va încuraja mai mulți investitori publici și privați să sprijine imensul talent existent în Europa în domeniul arhitecturii contemporane. Sunt convinsă că David Chipperfield va continua să creeze multe alte proiecte extraordinare, iar lui Ramon Bosch și lui Bet Capdeferro le urez să se bucure, în viitor, de o carieră internațională de succes, a declarat doamna Comisar Vassiliou.

Ambele proiecte câștigătoare au fost realizate cu ajutorul unui amestec de materiale vechi și noi și au dat o nouă viață unor structuri existente. A se consulta IP/11/453.

În plus față de recunoașterea excelenței în acest domeniu, Premiul UE pentru arhitectură contemporană / Premiul Mies van der Rohe îi încurajează pe arhitecți să își desfășoare activitatea dincolo de granițele lor naționale și să contribuie la crearea unei Europe mai puternice și mai creative, în conformitate cu obiectivele strategiei Europa 2020.

Premiul poate oferi oportunități pentru noi afaceri. Câștigătorul din anul 2009 al premiului, Tarald Lundevall din firma norvegiană SNØHETTA, a declarat: „Premiul ne-a oferit o vizibilitate sporită la nivel internațional și ne-a ajutat să contractăm noi comenzi.

Câștigătorii din anul 2009 ai mențiunii speciale pentru tinerii arhitecți, Lea Pelivan și Toma Plejić de la firma STUDIO UP (Zagreb, Croația) au declarat: „Am fost foarte onorați că ne-a fost acordat premiul pentru primul nostru proiect de construcție a unei clădiri, acest premiu reprezentând un stimul enorm pentru noi. Imediat după primirea premiului, biroul nostru a devenit cunoscut la nivel internațional în domeniul arhitecturii. Acest premiu nu este numai un privilegiu, ci și o responsabilitate de a crea, în viitor, proiecte extraordinare.

Cea de-a 12-a ceremonie de premiere coincide cu cea de-a 25-a aniversare a inaugurării reconstruirii Pavilionului Mies van der Rohe în iunie 1986.

Context

Lansat în 1987, Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană / Premiul Mies van der Rohe este cel mai prestigios premiu european în domeniul arhitecturii. Acesta este acordat o dată la doi ani.

În anul 2011, câștigătorii au fost aleși pe baza a 343 de lucrări propuse în 33 de țări europene. Șase lucrări au fost selecționate pentru premiul principal. A se consulta IP/11/341. Ceilalți finaliști au fost: Teatrul Bronks pentru tineret (Bruxelles, Belgia, proiectat de Martine De Maeseneer și Dirk Van den Brande); MAXXI: Muzeul artelor secolului XXI (Roma, Italia, proiectat de Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana); Sala de concerte a Radioului danez (Copenhaga, Danemarca, proiectată de Jean Nouvel); Muzeul Acropole (Atena, Grecia, proiectat de Bernard Tschumi) și Centrul de reabilitare Groot Klimmendaal (Arnhem, Țările de Jos, proiectat de Koen van Velsen).

Membrii juriului, care au selectat finaliștii pentru anul 2011, sunt: Moshen Mostafavi, președintele juriului/decan, Graduate School of Design, Universitatea Harvard, Cambridge, SUA; Ole Bouman, director, Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam; Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin; Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich; Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Paris; Tarald Lundevall, arhitect, SNØHETTA, Oslo; Pei Zhu, Beijing, China și Lluís Hortet, secretar al juriului/director al Fundació Mies van der Rohe.

Arhitectura aduce o contribuție semnificativă la economia UE și reprezintă o parte importantă a industriilor culturale și creative care oferă locuri de muncă pentru 8,5 milioane de oameni în UE și contribuie cu 4,5 % la PIB-ul Europei. Programul UE „Cultura” – cu un buget de 400 de milioane EUR pentru perioada 2007-2013 – susține proiectele de cooperare în domeniul arhitecturii și patrimoniului cultural în 36 de țări (cele 27 de state membre, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Croația, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Turcia și Bosnia și Herțegovina).

Fundația Mies van der Rohe

Fundația Mies van der Rohe (Fundació Mies van der Rohe) a fost înființată în 1983 de primăria orașului Barcelona cu obiectivul inițial de a reconstrui pavilionul Germaniei, proiectat de Ludwig Mies van der Rohe pentru Expoziția Internațională din Barcelona din anul 1929. În plus față de conservarea și gestionarea pavilionului, fundația se concentrează și asupra: promovării dezbaterii privind arhitectura contemporană și urbanismul; realizării unei arhive documentare privind Ludwig Mies van der Rohe și arhitectura modernă și contemporană și organizării de premii, cursuri, conferințe, expoziții, publicații și studii legate de acestea.

Pentru informații suplimentare:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc1103_en.htm

http://ec.europa.eu/culture

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

http://www.miesarch.com

Persoane de contact:

Dennis Abbott +32 (0)2.295.92.58

Dina Avraam +32 (0)2.295.96.67

Fundació Mies Van der Rohe:

Jordi García / Eva Salvó: +34 93 215 10 11

E-mail: press@miesbcn.com


Side Bar