Navigation path

Left navigation

Additional tools

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Europese Commissie - Persbericht

Winnaars van de EU-prijs voor hedendaagse architectuur / Mies van der Rohe-prijs van 2011 gevierd

Brussel / Barcelona, 20 juni 2011 – Vandaag werden de winnaars van de EU-prijs voor hedendaagse architectuur / Mies van der Rohe-prijs van dit jaar in Barcelona gevierd. Het bureau David Chipperfield Architects, in samenwerking met Julian Harrap, ontving de hoofdprijs voor de reconstructie van het Neues Museum in Berlijn. Ramon Bosch en Bet Capdeferro wonnen de "Speciale vermelding voor opkomende architect" voor hun Collage House in Girona. Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken, en Ramón Garcia Bragado, voorzitter van de Mies van der Rohe-Stichting, overhandigden hun sculpturen van de Catalaanse kunstenaar Xavier Corberó en een geldprijs van 60 000 en 20 000 euro respectievelijk. De ceremonie wordt op 21 juni vervolgd met openbare lezingen van de winnaars.

"Ik hoop dat deze prijs een stimulans zal zijn voor openbare en particuliere investeerders om het enorme talent inzake hedendaagse architectuur waarover we in Europa beschikken meer te ondersteunen. Ik ben ervan overtuigd dat David Chipperfield nog meer magnifieke projecten zal verwezenlijken en ik wens Ramon Bosch en Bet Capdeferro een succesvolle internationale carrière toe," zei Commissaris Vassiliou.

Beide winnende projecten vormen een mix van oude en nieuwe materialen en brengen bestaande structuren weer tot leven. Zie IP/11/453.

De EU-prijs voor hedendaagse architectuur / Mies van der Rohe-prijs erkent niet alleen uitmuntendheid, maar moedigt ook architecten aan om buiten hun nationale grenzen te werken en bij te dragen aan een sterker en creatiever Europa, overeenkomstig de doelstelling van de Europa 2020-strategie.

De prijs kan deuren openen naar nieuwe projecten. Tarald Lundevall van de Noorse firma SNØHETTA, de winnaar van de prijs in 2009, zei: "We kregen meer internationale naambekendheid en het hielp ons nieuwe opdrachten binnen te halen."

Lea Pelivan en Toma Plejić van STUDIO UP (Zagreb, Kroatië), de winnaars van de "Speciale vermelding voor opkomende architect" in 2009, zeiden: "Dat we deze prijs kregen voor ons eerste bouwwerk was een grote eer voor ons en ook een enorme stimulans. Van de ene dag op de andere werd ons kantoor bekend in internationale architectuurwereld. De prijs is niet enkel een voorrecht, maar ook een verantwoordelijkheid om in de toekomst grootse projecten te verwezenlijken."

De 12e prijsuitreiking valt samen met de 25e verjaardag van de plechtige opening van de wederopbouw van het Mies van der Rohe-paviljoen in juni 1986.

Achtergrond

De EU-prijs voor hedendaagse architectuur / Mies van der Rohe-prijs, die voor het eerst werd uitgereikt in 1987, is de meest prestigieuze Europese architectuurprijs. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt.

Dit jaar werden de winnaars uit 343 inzendingen uit 33 Europese landen gekozen. Zes projecten werden voorgedragen als finalisten voor de hoofdprijs. Zie IP/11/341. De andere finalisten waren: Bronks Youth Theatre (Brussel, België, ontworpen door Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande); MAXXI: Museum voor 21e- eeuwse kunst (Rome, Italië, ontworpen door Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana); Concertgebouw van de Deense Radio (Kopenhagen, Denemarken, ontworpen door Jean Nouvel); Akropolismuseum (Athene, Griekenland, ontworpen door Bernard Tschumi) en Revalidatie Medisch Centrum Groot Klimmendaal (Arnhem, Nederland, ontworpen door Koen van Velsen).

De juryleden die de finalisten van 2011 hebben geselecteerd, zijn: Mohsen Mostafavi, voorzitter van de jury/decaan Graduate School of Design, Harvard University, Cambridge, VS; Ole Bouman, directeur Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam; Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin; Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich; Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Parijs; Tarald Lundevall, Architect, SNØHETTA, Oslo; Pei Zhu, Peking, China, en Lluís Hortet, secretaris van de jury/directeur van de Fundació Mies van der Rohe.

De architectuur levert een belangrijke bijdrage aan de economie van de Europese Unie en vormt een belangrijk deel van de cultuurindustrie en creatieve bedrijfstakken, die werkgelegenheid bieden voor 8,5 miljoen mensen in de EU en goed zijn voor 4,5% van het Europees bbp. Het Cultuurprogramma van de EU – dat voor de periode 2007-2013 over een budget van 400 miljoen euro beschikt – ondersteunt samenwerkingsprojecten op het vlak van architectuur en cultureel erfgoed in 36 landen (de 27 lidstaten, Bosnië-Herzegovina, IJsland, Kroatië, Liechtenstein, Montenegro, Noorwegen, Servië, Turkije en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië).

Mies van der Rohe-stichting

De Mies van der Rohe-stichting (Fundació Mies van der Rohe) is in 1983 door het stadsbestuur van Barcelona opgericht met als oorspronkelijk doel het Duitse paviljoen, door Ludwig Mies van der Rohe ontworpen voor de Expo van 1929 in Barcelona, te reconstrueren. Naast het behoud en het beheer van het paviljoen, heeft de stichting ook tot doel het debat over hedendaagse architectuur en urbanisme te bevorderen; een documentenarchief over Ludwig Mies van der Rohe en moderne en hedendaagse architectuur aan te leggen en prijsuitreikingen, cursussen, lezingen, tentoonstellingen, publicaties en onderzoeken over deze onderwerpen te organiseren.

Voor meer informatie:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc1103_en.htm

http://ec.europa.eu/culture

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

http://www.miesarch.com

Contactpersonen:

Dennis Abbott : +32 22959258

Dina Avraam: +32 22959667

Fundació Mies Van der Rohe:

Jordi García / Eva Salvó: +34 932151011

E-mail: press@miesbcn.com


Side Bar