Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – sajtóközlemény

Az Európai Unió Mies van der Rohe kortárs építészeti díjának 2011. évi nyertesei

Brüsszel/Barcelona, 2011. június 20 – Az EU Mies van der Rohe kortárs építészeti díjának 2011. évi nyertesei ma Barcelonában átvehették kitüntetéseiket. A fődíjat a David Chipperfield Architects nyerte a berlini Neues Museum – Julian Harrap közreműködésével végzett – rekonstrukciójáért, Ramon Bosch és Bet Capdeferro pedig a feltörekvő építész különdíjat vehette át a gironai Casa Collage-ért. Andrula Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztosa, és Ramón García Bragado, a Mies van der Rohe Alapítvány elnöke, adták át a nyerteseknek a díjakat, Xavier Corberó katalán művész szobrait, valamint 60 000, illetve 20 000 eurót. Június 21-én, az ünnepség másnapján a nyertesek nyilvános előadásokat tartanak.

„Remélem, hogy a díj egyre több állami és magánbefektetőt buzdít majd arra, hogy támogassák az európai kortárs építészet bámulatos tehetségeit. Meg vagyok róla győződve, hogy David Chipperfield még nagyon sok nagyszerű projekttel kápráztat el minket, Ramon Boschnak és Bet Capdeferrónak pedig sikerekben gazdag nemzetközi karriert kívánok” – nyilatkozta Andrula Vasziliu.

Mindkét nyertes projekt régi és új anyagokat elegyített, így lehelve új életet már létező szerkezetekbe. Lásd: IP/11/453.

Az EU Mies van der Rohe kortárs építészeti díja nemcsak a kiválóság elismerését tűzte ki céljául, hanem azt is, hogy arra biztassa az építészeket, hogy saját országuk határain túllépve is alkossanak, így járulva hozzá – az Európa 2020 stratégia célkitűzéseivel összhangban – egy erősebb és kreatívabb Európa megteremtéséhez.

A díj elősegítheti új üzleti kapcsolatok kiépítését. A 2009. évi díj nyertese, Tarald Lundevell, a norvég SNØHETTA építésze, a következőképp nyilatkozott: A díj fokozta nemzetközi ismertségünket, és elősegítette új megbízások elnyerését.

A 2009. évi feltörekvő építész különdíjas Lea Pelivan és Toma Plejić (STUDIO UP, Zágráb/Horvátország), így nyilatkoztak: Nemcsak óriási megtiszteltetés volt elnyerni ezt a díjat életünk első alkotásáért, de rendkívüli motivációt is merítettünk belőle. Irodánk egyik pillanatról a másikra ismertté vált az építészet világában. A díj azonban nemcsak kiváltságot jelent, hanem magában hordozza további remek projektek alkotásának felelősségét is.”

A 12. díjátadó ünnepség egybeesik a helyreállított Mies van der Rohe pavilon 1986 júniusi felavatásának évfordulójával is.

Előzmények

Az EU 1987-ben létrehozott kortárs építészeti díja, a Mies van der Rohe-díj, a legtekintélyesebb európai építészeti díj, amelyet két évente osztanak ki.

2011-ben a nyerteseket a 33 európai országból benyújtott 343 pályázat közül választották ki. Az előzetes válogatás után hat munkát jelöltek a fődíjra. Lásd: IP/11/341. A további döntősök a következők voltak: Bronks Ifjúsági Színház (Brüsszel, Belgium, tervezte Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande); MAXXI: XXI. századi Művészetek Múzeuma (Róma, Olaszország – Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana); a Dán Rádió Koncertháza (Koppenhága, Dánia – Jean Nouvel); Akropolisz Múzeum (Athén, Görögország – Bernard Tschumi) és a Groot Klimmendaal Rehabilitációs Központ (Arnhem, Hollandia – Koen van Velsen).

A 2011. év döntőseit kiválasztó zsűri tagjai: Mohsen Mostafavi, a zsűri elnöke/dékán, Graduate School of Design, Harvard University, Cambridge, USA; Ole Bouman, igazgató, Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam; Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin; Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich; Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Párizs; Tarald Lundevall, építész, SNØHETTA, Oslo; Pei Zhu, Peking/Kína, valamint Lluís Hortet, a zsűri titkára/a Mies van der Rohe Alapítvány igazgatója.

Az építészet jelentős mértékben járul hozzá az uniós gazdasági teljesítményhez, továbbá jelentős része a kulturális és kreatív iparágaknak – melyek az EU-ban 8,5 millió embernek adnak munkát, és 4,5%-kal járulnak hozzá Európa GDP-jéhez. Az Európai Unió Kultúra programja – amelynek költségvetése a 2007–2013 közötti időszakra 400 millió euró – támogatja az építészet és a kulturális örökség terén 36 országban (a 27 tagállam, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró, Szerbia, Törökország és Bosznia-Hercegovina) zajló együttműködési projekteket.

A Mies van der Rohe Alapítvány

A Mies van der Rohe Alapítványt (Fundació Mies van der Rohe) 1983-ban hozta létre a Barcelonai Városháza azzal a céllal, hogy helyreállítsák az 1929-es barcelonai nemzetközi kiállításra eredetileg Ludwig Mies van der Rohe által tervezett német pavilont. A pavilon megőrzése és irányítása mellett az alapítvány foglalkozik még a kortárs építészetről és urbanizmusról folyatott párbeszéd elősegítésével, Ludwig Mies van der Rohe-val, valamint a modern és kortárs építészettel kapcsolatos archívum kiépítésével, a tevékenységéhez kapcsolódó díjkiosztók, tanfolyamok, előadások, kiállítások megszervezésével, továbbá a kiadványok és tanulmányok készítésével.

További információk:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc1103_en.htm

http://ec.europa.eu/culture

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

http://www.miesarch.com

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Fundació Mies Van der Rohe:

Jordi García / Eva Salvó: +34 93 215 10 11

Adres e-mail: press@miesbcn.com


Side Bar