Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio – Lehdistötiedote

EU:n nykyarkkitehtuuripalkinnon (Mies van der Rohe -palkinto) vuoden 2011 voittajat palkittiin

Bryssel/Barcelona 20.6.2011 – Euroopan unionin nykyarkkitehtuuripalkinnon (Mies van des Rohe ‑palkinnon) vuoden 2011 voittajat saivat palkintonsa tänään Barcelonassa. Pääpalkinnon sai Berliinin Neues Museumin jälleenrakentamisesta vastannut David Chipperfield Architects, joka toimi yhteistyössä Julian Harrapin kanssa, ja nousevan arkkitehdin erityismaininnalla palkittiin Gironassa sijaitsevan Collage Housen korjauksen suunnitelleet Ramon Bosch ja Bet Capdeferro. Voittajat saivat palkinnoksi katalonialaisen taiteilijan Xavier Corberón tekemät veistokset sekä 60 000 euroa (pääpalkinto) ja 20 000 euroa (nouseva arkkitehti). Palkinnot luovuttivat EU:n koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou ja Mies van der Rohe -säätiön johtaja Ramón García Bragado. Palkintojuhlan jälkeen 21. kesäkuuta voittajat pitävät yleisöluennot.

”Toivon tämän palkinnon innostavan yhä useampia julkisia ja yksityisiä rahoittajia tukemaan Euroopan nykyarkkitehtuurin suuria lahjakkuuksia. Olen varma, että David Chipperfield suunnittelee jatkossa paljon lisää upeita kohteita, ja Ramon Boschille ja Bet Capdeferrolle toivotan menestyksekästä kansainvälistä uraa tulevaisuudessa”, komissaari Vassiliou sanoi.

Molemmissa voittajahankkeissa yhdistellään vanhoja ja uusia aineksia ja tuodaan uutta eloa entisiin rakenteisiin. Katso IP/11/453.

Laatusuoritusten palkitsemisen lisäksi EU:n nykyarkkitehtuuripalkinnolla (Mies van der Rohe ‑palkinnolla) halutaan rohkaista arkkitehtejä työskentelemään kotimaansa ulkopuolella ja olemaan mukana rakentamassa entistä vahvempaa ja luovempaa Eurooppaa, joka on tavoitteena Eurooppa 2020 ‑strategiassa.

Palkinto voi tuoda mukanaan uusia työtilaisuuksia. Vuoden 2009 voittaja Tarald Lundevall norjalaisesta SNØHETTA-arkkitehtitoimistosta totesi voiton tuoneen heille lisää kansainvälistä näkyvyyttä ja auttaneen heitä saamaan uusia toimeksiantoja.

Vuonna 2009 nousevan arkkitehdin erityismaininnan saaneet Lea Pelivan ja Toma Plejić (STUDIO UP, Zagreb, Kroatia) sanoivat, että heidän ensimmäisen toteutetun rakennuksensa palkitseminen oli suuri kunnia ja kannusti heitä valtavasti. ”Toimistostamme tuli välittömästi tunnettu arkkitehtimaailmassa. Palkinnon saaminen on ilo ja kunnia, mutta toisaalta se velvoittaa luomaan merkittäviä hankkeita myös tulevaisuudessa”, he sanoivat.

Kilpailu järjestettiin tänä vuonna 12. kerran. Palkintojuhlaa vietetään samanaikaisesti uudelleen rakennetun Mies van der Rohe ‑paviljongin 25-vuotisjuhlan kanssa. Ennallistettu paviljonki vihittiin käyttöön kesäkuussa 1986.

Tausta

Vuonna 1987 ensimmäisen kerran myönnetty Euroopan unionin nykyarkkitehtuuripalkinto (Mies van der Rohe -palkinto) on arvostetuin Euroopassa arkkitehtuurin alalla myönnettävä palkinto. Se myönnetään joka toinen vuosi.

Vuonna 2011 kilpailuun lähetettiin 343 työtä 33:sta Euroopan maasta. Töiden joukosta valittiin kuusi finalistia tavoittelemaan pääpalkintoa. Katso IP/11/341. Muut finalistit olivat Bronks Youth Theatre (Bryssel, Belgia, suunnittelijat Martine De Maeseneer ja Dirk Van den Brande); MAXXI: Museum of XXI Century Arts (Rooma, Italia, suunnittelijat Zaha Hadid, Patrick Schumacher ja Gianluca Racana); Concert House Danish Radio (Kööpenhamina, Tanska, suunnittelija Jean Nouvel); Acropolis Museum (Ateena, Kreikka, suunnittelija Bernard Tschumi) ja Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal (Arnhem, Alankomaat, suunnittelija Koen van Velsen).

Vuoden 2011 finalistit valinneet palkintolautakunnan jäsenet ovat Mohsen Mostafavi, palkintolautakunnan puheenjohtaja, dekaani, Graduate School of Design, Harvard University, Cambridge, USA; Ole Bouman, johtaja, Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam; Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin; Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich; Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Pariisi; Tarald Lundevall, arkkitehti, SNØHETTA, Oslo; Pei Zhu, Beijing, Kiina, ja Lluís Hortet, palkintolautakunnan sihteeri, Fundació Mies van der Rohe -säätiön johtaja.

Arkkitehtuuri tuo oman merkittävän osansa EU:n talouteen. Se on tärkeä osa kulttuuri- ja luovan alan teollisuutta, joka tarjoaa työpaikan 8,5 miljoonalle ihmiselle EU:ssa ja tuottaa 4,5 prosenttia Euroopan bruttokansantuotteesta. EU:n Kulttuuri-ohjelmasta – jonka talousarvio vuosille 2007–2013 on 400 miljoonaa euroa – tuetaan arkkitehtuuriin ja kulttuuriperintöön liittyviä yhteistyöhankkeita 36 maassa (27 jäsenvaltiota, Islanti, Liechtenstein, Norja, Kroatia, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Montenegro, Serbia, Turkki ja Bosnia-Hertsegovina).

Mies van der Rohe -säätiö

Barcelonan kaupunki perusti Mies van der Rohe -säätiön (Fundació Mies van der Rohe) vuonna 1983. Sen alkuperäisenä tavoitteena oli vuoden 1929 Barcelonan maailmannäyttelyä varten rakennetun, Ludwig Mies van der Rohen suunnitteleman Saksan paviljongin uudelleen rakentaminen. Paviljongin säilyttämisen ja hallinnoimisen lisäksi säätiö myös edistää nykyarkkitehtuuria ja kaupunkisuunnittelua koskevaa keskustelua, kokoaa Ludwig Mies van der Rohea sekä modernia ja nykyarkkitehtuuria koskevaa dokumenttiarkistoa sekä organisoi asiaan liittyviä palkintoja, kursseja, luentoja, näyttelyitä, julkaisuja ja tutkimuksia.

Lisätietoa:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc1103_en.htm

http://ec.europa.eu/culture

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

http://www.miesarch.com

Yhteystiedot :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Mies Van der Rohe -säätiö:

Jordi García / Eva Salvó: +34 93 215 10 11

Sähköposti: press@miesbcn.com


Side Bar