Navigation path

Left navigation

Additional tools

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελετή απονομής των βραβείων στους νικητές του βραβείου σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ 2011 / βραβείου Mies van der Rohe

Βρυξέλλες / Βαρκελώνη, 20 Ιουνίου 2011 – Το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2011 / βραβείο Mies van der Rohe απονεμήθηκε σήμερα στους νικητές στη Βαρκελώνη. Το γραφείο David Chipperfield σε συνεργασία με τον Julian Harrap έλαβαν το κύριο βραβείο για την αποκατάσταση του Neues Museum στο Βερολίνο και οι Ramon Bosch και Bet Capdeferro κέρδισαν το βραβείο «Ειδική μνεία νέου αρχιτέκτονα» για το Collage House στη Girona. Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, και ο κ. Ramón García Bragado, πρόεδρος του ιδρύματος Mies van der Rohe, απένειμαν σε αυτούς τα βραβεία, τα οποία είναι γλυπτά του καταλανού καλλιτέχνη Xavier Corberó, καθώς και χρηματικό έπαθλο ύψους 60 000 ευρώ και 20 000 ευρώ αντιστοίχως. Μετά την τελετή θα πραγματοποιηθούν δημόσιες διαλέξεις από τους νικητές, στις 21 Ιουνίου.

«Ελπίζω ότι αυτό το βραβείο θα ενθαρρύνει περισσότερους δημόσιους και ιδιωτικούς επενδυτές για να στηρίξουν τις τεράστιες ικανότητες που διαθέτουμε στην Ευρώπη στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Είμαι βέβαιη ότι ο David Chipperfield θα συνεχίσει να δημιουργεί πολλά και λαμπρά έργα, και εύχομαι στους Ramon Bosch και Bet Capdeferro πολύ επιτυχημένη διεθνή καριέρα στο μέλλον» δήλωσε η επίτροπος κ. Βασιλείου.

Τα δύο βραβευθέντα έργα συνδυάζουν αρμονικά παλιά και νέα υλικά, εμπνέοντας νέα ζωή στα υπάρχοντα στοιχεία. Βλ. IP/11/453.

Το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ / βραβείο Mies van der Rohe απονέμεται επίσης για να ενθαρρύνει τους αρχιτέκτονες να εργαστούν έξω από τη χώρα τους και να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής και πιο δημιουργικής Ευρώπης, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Το βραβείο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για καινούργιες επιχειρήσεις. Ο νικητής του βραβείου του 2009, ο Tarald Lundevall της νορβηγικής εταιρείας SNØHETTA, δήλωσε ότι: «Με το βραβείο δόθηκε μεγάλη διεθνή προβολή στο γραφείο μας και αυτό μας βοήθησε να έχουμε περισσότερες αναθέσεις έργων.»

Οι νικητές του βραβείου «Ειδική μνεία νέου αρχιτέκτονα» του 2009, Lea Pelivan και Toma Plejić, STUDIO UP (Ζάγκρεμπ, Κροατία) ανέφεραν: «Ήταν μεγάλη τιμή για μας που λάβαμε το βραβείο για το πρώτο μας οικοδόμημα, και μεγάλο κίνητρο. Το γραφείο μας έγινε αμέσως γνωστό στον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Το βραβείο δεν είναι μόνο προνόμιο αλλά δημιουργεί επίσης την ευθύνη για την υλοποίηση μεγάλων έργων στο μέλλον.»

Η 12η τελετή απονομής των βραβείων συμπίπτει με τα 25 χρόνια από τα εγκαίνια της αποκατάστασης του περιπτέρου Mies van der Rohe τον Ιούνιο του 1986.

Ιστορικό του φακέλου

Το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης / βραβείο Mies van der Rohe, το οποίο ξεκίνησε το 1987, είναι το πιο σημαντικό βραβείο στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Απονέμεται κάθε δεύτερο χρόνο.

Το 2011 οι νικητές επελέγησαν μεταξύ 343 υποβληθέντων έργων σε 33 ευρωπαϊκές χώρες. Η βραχεία λίστα περιέλαβε έξι έργα για το κύριο βραβείο. Βλ. IP/11/341. Οι άλλοι φιναλίστ ήταν: το Bronks Youth Theatre (Θέατρο Νεολαίας Bronks, Βρυξέλλες, Βέλγιο, σχεδιασμένο από τους Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande)· το MAXXI: το Museum of XXI Century Arts (Μουσείο Τεχνών 21ου Αιώνα, Ρώμη, Ιταλία, από τους Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana)· το Concert House Danish Radio (Μέγαρο Συναυλιών Δανικής Ραδιοφωνίας, Κοπεγχάγη, Δανία, από τον Jean Nouvel)· το Μουσείο της Ακρόπολης (Αθήνα, Ελλάδα, από τον Bernard Tschumi) και το Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal (Κέντρο Αποκατάστασης Groot Klimmendaal, Άρνεμ, Κάτω Χώρες, από τον Koen van Velsen).

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που επέλεξαν τους τελικούς υποψήφιους για το 2011 είναι τα εξής: ο Μοχσέν Μοσταφαβί, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής / κοσμήτορας της Μεταπτυχιακής Σχολής Σχεδίου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Κέμπριτζ, ΗΠΑ)· ο Όλε Μπόουμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής των Κάτω Χωρών (Ρότερνταμ)· η Ιβόν Φάρελ από το Γραφείο Grafton Architects (Δουβλίνο)· η Ανέτ Γκιγκόν από το Γραφείο Gigon/Guyer (Ζυρίχη)· η Αν Λακατόν από το Γραφείο Lacaton & Vassal Architectes (Παρίσι)· ο Τάραλντ Λούντεβαλ, αρχιτέκτονας του Γραφείου SNØHETTA (Όσλο)· ο Πέι Ζου (Πεκίνο, Κίνα) και ο Λιουίς Ουρτέτ, γραμματέας της κριτικής επιτροπής / διευθυντής του Ιδρύματος Μις φαν ντερ Ρόε.

Η αρχιτεκτονική συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της ΕΕ και αποτελεί μεγάλο μέρος των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργίας, που παρέχουν θέσεις εργασίας σε 8,5 εκατ. άτομα στην ΕΕ και συμβάλλουν κατά 4,5% στο ΑΕΠ της Ευρώπης. Το πρόγραμμα Πολιτισμός της ΕΕ – με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013 – στηρίζει έργα συνεργασίας στον τομέα της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε 36 χώρες (27 κράτη μέλη, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Κροατία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Ίδρυμα Mies van der Rohe

Το Ίδρυμα Mies van der Rohe (Fundació Mies van der Rohe) δημιουργήθηκε το 1983 από το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης με αρχικό στόχο την ανακατασκευή του γερμανικού περιπτέρου, που είχε σχεδιαστεί από τον Ludwig Mies van der Rohe για την παγκόσμια έκθεση της Βαρκελώνης του 1929. Επιπλέον της διατήρησης και της διαχείρισης του εν λόγω περιπτέρου, το Ίδρυμα επικεντρώνεται επίσης στα εξής: προαγωγή της συζήτησης σχετικά με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και την πολεοδομία· οικοδόμηση αρχείου τεκμηρίωσης σχετικά τον Ludwig Mies van der Rohe, καθώς και τη μοντέρνα και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική· και διοργάνωση συναφών βραβείων, κύκλων κατάρτισης, διαλέξεων, εκθέσεων, δημοσιεύσεων και μελετών.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc1103_en.htm

http://ec.europa.eu/culture

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

http://www.miesarch.com

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

Fundació Mies Van der Rohe:

Jordi García / Eva Salvó: +34 93 215 10 11

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: press@miesbcn.com


Side Bar