Navigation path

Left navigation

Additional tools

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Vinderne af EU-prisen for moderne arkitektur 2011/Mies van der Rohe-prisen

Bruxelles/Barcelona, den 20. juni 2011 – EU's pris for moderne arkitektur 2011/Mies van der Rohe-prisen blev i dag i Barcelona overrakt til vinderne. David Chipperfield Architects i samarbejde med Julian Harrap fik hovedprisen for genopførelsen af Neues Museum i Berlin, og den særlige pris til en ny arkitekt gik til Ramon Bosch og Bet Capdeferro for Casa Collage i Girona. Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom, og Ramón García Bragado, formand for Mies van der Rohe-stiftelsen, overrakte vinderne skulpturer lavet af den catalonske kunstner Xavier Corberó og pengepræmier på henholdsvis 60 000 EUR og 20 000 EUR. Præmieoverrækkelsen følges op af offentlige forelæsninger af vinderne den 21. juni.

"Jeg håber, denne pris vil tilskynde flere offentlige og private investorer til at støtte den kæmpemæssige talentmasse, vi har i Europa inden for samtidig arkitektur. Jeg er overbevist om, at David Chipperfield fortsat vil frembringe mange flere fantastiske projekter, og for Ramon Bosch og Bet Capdeferro ønsker jeg en international karriere med stor succes fremover," udtalte Androulla Vassiliou.

Begge vinderprojekter inddrog en blanding af gamle og nye materialer og pustede nyt liv i eksisterende strukturer. Se IP/11/453.

EU-prisen for moderne arkitektur/Mies van der Rohe-prisen er en anerkendelse af fremragende præstationer og tilskynder moderne arkitekter til at arbejde uden for deres hjemland og bidrage til at opbygge et stærkere og mere kreativt Europa i tråd med Europa 2020-strategien.

Prisen kan give nye forretningsmuligheder. Vinderen af 2009-prisen, Tarald Lundevall fra det norske firma SNØHETTA, sagde: "Prisen gjorde os mere synlige på internationalt plan og var medvirkende til, at vi fik nye opgaver."

Vinderne af den særlige pris til en ny arkitekt 2009, Lea Pelivan og Toma Plejić fra STUDIO UP (Zagreb, Kroatien), udtalte: "Det var en stor ære – og et stort incitament for os - at få prisen for vores første bygning. Vores tegnestue blev med et kendt i hele arkitekturverdenen. Prisen er ikke blot en påskønnelse, men pålægger os også et ansvar for fremover at skabe store projekter."

Denne 12. prisoverrækkelse markerer samtidig, at det er 25 år siden, at den genopførte Mies van der Rohe-pavillon blev indviet i 1986.

Baggrund:

EU's pris for moderne arkitektur/Mies van der Rohe-prisen blev uddelt første gang i 1987 og er den mest prestigefyldte pris i europæisk arkitektur. Den uddeles hvert andet år.

I 2011 blev vinderne udvalgt blandt 343 indsendte værker i 33 europæiske lande. Der blev udvalgt seks finalister. Se IP/11/341. De øvrige finalister var: Bronks Youth Theatre (Bruxelles, Belgien, tegnet af Martine De Maeseneer og Dirk Van den Brande), MAXXI: Museo Nazionale delle Arti del XXI Seculo (Rom, Italien, af Zaha Hadid, Patrick Schumacher og Gianluca Racana), Danmarks Radios koncerthus (København, Danmark, af Jean Nouvel), Akropolismuseet (Athen, Grækenland, af Bernard Tschumi) og Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal (Arnhem, Nederlandene, af Koen van Velsen).

Juryen, der udvalgte finalisterne for 2011, består af følgende medlemmer: Mohsen Mostafavi, formand for juryen/dekan, Graduate School of Design, Harvard Universitet, Cambridge, USA, Ole Bouman, direktør, Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam, Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin, Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich, Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Paris, Tarald Lundevall, arkitekt, SNØHETTA, Oslo, Pei Zhu, Beijing, Kina, og Lluís Hortet, sekretær for juryen/direktør for Mies van der Rohe-stiftelsen.

Arkitekturen tegner sig for en betydelig andel af EU's økonomi, og sektoren tegner sig for en stor del af de kulturelle og kreative industrier, som beskæftiger 8,5 mio. mennesker i EU og bidrager med 4,5 % af EU's BNP. EU's kulturprogram – som i perioden 2007-2013 har et samlet budget på 400 mio. EUR – støtter samarbejdsprojekter inden for arkitektur og kulturarv i 36 lande (de 27 EU-lande og Island, Liechtenstein, Norge, Kroatien, Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, Montenegro, Serbien, Tyrkiet og Bosnien-Hercegovina).

Mies van der Rohe-stiftelsen

Mies van der Rohe-stiftelsen (Fundació Mies van der Rohe) blev oprettet i 1983 af Barcelonas bystyre, oprindeligt med det formål at genopføre den tyske pavillon tegnet af Ludwig Mies van der Rohe til Verdensudstillingen i 1929 i Barcelona. Ud over at bevare og administrere pavillonen fokuserer stiftelsen også på at fremme diskussionen om moderne arkitektur og byplanlægning, at opbygge et arkiv med dokumentation om Ludwig Mies van der Rohe og om moderne, nutidig arkitektur og at organisere prisuddelinger, kurser, forelæsninger, udstillinger, publikationer og studier inden for området.

Yderligere oplysninger:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc1103_en.htm

http://ec.europa.eu/culture

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

http://www.miesarch.com

Kontakt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Fundació Mies Van der Rohe:

Jordi García / Eva Salvó: +34 93 215 10 11

E-mail: press@miesbcn.com


Side Bar