Navigation path

Left navigation

Additional tools

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Европейска комисия – Съобщение за медиите

Връчват наградата на ЕС за съвременна архитектура — отличието „Мис ван дер Рое“ за 2011 г.

Брюксел/Барселона, 20 юни 2011 г. – Днес в Барселона бяха връчени наградите на ЕС за съвременна архитектура за 2011 г. — отличието „Мис ван дер Рое“. Голямата награда на конкурса беше присъдена на бюрото на Дейвид Чипърфийлд съвместно с Джулиан Харап за реконструкцията на Нойес музеум в Берлин, а Рамон Бош и Бет Капдеферо бяха отличени със специалната награда за млади архитекти за жилищния проект „Casa Collage“ в Жирона (Испания). Европейският комисар за образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу и председателят на фондация „Мис ван дер Рое“ Рамон Гарсия Брагадо връчиха на победителите статуетки, изработени от каталонския скулптор Ксавиер Корберо, и парични награди съответно от 60 и 20 хил. евро. В деня след церемонията – 21 юни, победителите ще изнесат открити лекции.

„Надявам се, че наградата ще насърчи повече обществени и частни инвеститори да подкрепят огромния талант, който Европа има в сферата на съвременната архитектура. Сигурна съм, че Дейвид Чипърфийлд ще ни предложи още много изключителни проекти, а на Рамон Бош и Бет Капдеферо желая занапред една успешна международна кариера“, заяви комисар Василиу.

И двата отличени проекта използват комбинация от стари и нови материали и вдъхват нов живот на стари конструкции. Вж. IP/11/453.

Освен признание за постиженията наградата на ЕС за съвременна архитектура — отличието „Мис ван дер Рое“, е стимул за архитектите да работят извън пределите на своята родина и да допринасят за изграждането на по-силна и по-творческа Европа в съответствие с целите на стратегията „Европа 2020“.

Наградата може да бъде и врата към нова дейност. Носителят на отличието за 2009 г. Таралд Лундевал от норвежката фирма SNØHETTA заяви: „Благодарение на наградата получихме по-голяма международна известност — тя ни помогна да спечелим нови поръчки.“

Носителите на специалната награда за млади архитекти за 2009 г. Леа Пеливан и Тома Плеич от STUDIO UP, Загреб, Хърватия, заявиха: „Голяма чест беше да получим наградата за първия ни реализиран проект. Тя беше и огромен стимул за нас. Бюрото ни стана известно мигновено в глобалния свят на архитектурата. Наградата е не само чест, а и отговорност да продължиш да създаваш добри проекти.“

Дванадесетото издание на наградите съвпада с 25-годишнината от откриването през юни 1986 г. на възстановения Барселонски павилион на Мис ван дер Рое.

Контекст

Учредената през 1987 г. награда на ЕС за съвременна архитектура — отличието „Мис ван дер Рое“, е най-престижната награда за европейска архитектура. Връчва се на всеки две години.

През 2011 г. победителите бяха избрани сред 343 представени работи в 33 европейски страни. За голямата награда бяха подбрани шест проекта. Вж. IP/11/341. Останалите финалисти са: Младежки театър „Bronks“ (Брюксел, Белгия, проект на Мартин де Месенер и Дирк ван ден Бранде); MAXXI — Музей на изкуствата от 21 в. (Рим, Италия, на Заха Хадид, Патрик Шумахер, Джанлука Ракана); Концертна зала на Датското радио (Копенхаген, Дания, на Жан Нувел); Музей на Акропола (Атина, Гърция, от Бернард Чуми) и рехабилитационен център „Groot Klimmendaal“ (Арнхем, Нидерландия, на Коен ван Велсен).

Журито, което избра финалистите за 2011 г., беше в състав: председател — Мохсен Мостафави, декан на Висшето училище по дизайн към Харвардския университет, Кембридж, САЩ; Оле Буман, директор на Нидерландския институт за архитектура, Ротердам; Ивон Фарел, Grafton Architects, Дъблин; Анет Жигон, Gigon/Guyer, Цюрих; Ан Лакатон, Lacaton & Vassal Architectes, Париж; Таралд Лундевал, архитект, SNØHETTA, Осло; Пей Жу, Пекин, Китай и Луис Хортет, секретар на журито и директор на фондация „Мис ван дер Рое“.

Архитектурата има значителен принос в икономиката на ЕС и представлява важна част от културната и творческата индустрия, която осигурява работа на 8,5 млн. души в ЕС и създава 4,5 % от европейския БВП. Програма „Култура“ на ЕС, която разполага с бюджет от 400 млн. евро за периода 2007—2013 г., оказва подкрепа на проекти за сътрудничество в сферата на архитектурата и културното наследство в 36 държави (27-те държави-членки, Исландия, Литхенщайн, Норвегия, Хърватия, бившата югославска република Македония, Черна гора, Сърбия, Турция и Босна и Херцеговина).

Фондация „Мис ван дер Рое“

Фондация „Мис ван дер Рое“ (Fundació Mies van der Rohe) е създадена през 1983 г. от градската управа на Барселона и първоначалната ѝ цел е възстановяването на Германския павилион, проектиран от Лудвиг Мис ван дер Рое за Световното изложение в Барселона през 1929 г. Освен опазването и управлението на павилиона дейността на фондацията е насочена и към насърчаване на дебата за съвременната архитектура и урбанизма, създаването на документален архив за Лудвиг Мис ван дер Рое и за модерната и съвременната архитектура, организиране на свързани с дейността на фондацията награди, курсове, лекции, изложби, публикации и изследвания.

За повече информация:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc1103_en.htm

http://ec.europa.eu/culture

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

http://www.miesarch.com

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Fundació Mies Van der Rohe:

Jordi García / Eva Salvó: +34 93 215 10 11

Електронна поща: press@miesbcn.com


Side Bar