Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comunicat de presă al Comisiei Europene

Biroul European de Sprijin pentru Azil este acum pe deplin operațional

Bruxelles, 17 iunie 2011 – la 19 iunie, Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, va participa la ceremonia de inaugurare a Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO) care va avea loc în Valetta, Malta. Noul birou, care și-a început o parte din activități în noiembrie 2010, a devenit din această duminică pe deplin operațional. EASO a fost înființat cu scopul de a consolida cooperarea practică în materie de azil și de a ajuta statele membre în vederea îndeplinirii obligațiilor lor europene și internaționale de a acorda protecție persoanelor nevoiașe.

„Inaugurez cu mare bucurie Biroul European de Sprijin pentru Azil. Prin faptul că se ocupă de aspecte cu un pronunțat caracter operațional și practic din domeniul azilului și al migrației, biroul de sprijin oferă un ajutor valoros statelor membre prin facilitarea cooperării practice în toate aspectele legate de cererile de azil și de primirea solicitanților de azil. Acesta va oferi sprijin statelor membre care se confruntă cu afluxuri neașteptate de solicitanți de azil, precum și celor care au pur și simplu nevoie ca sistemul lor de azil să fie mai echitabil și mai eficient. Biroul reprezintă un instrument indispensabil în vederea creării unui sistem european comun de azil mai cuprinzător, care să ofere mai multă protecție. Există încă diferențe considerabile între țările UE în ceea ce privește practicile de primire a solicitanților de azil și este nevoie de mult mai multe acțiuni pentru a se asigura o mai mare convergență a acestor abordări. Biroul de sprijin va avea un rol important în acest sens”, a declarat Cecilia Malmström.

Evenimentul inaugural va avea loc duminică 19 iunie în grădinile Upper Barrakka din Valetta, în prezența comisarului Malmström, a prim-ministrului maltez, Lawrence Gonzi, și a ministrului maltez al justiției și afacerilor interne, Carmelo Mifsud Bonnici. La ceremonie vor participa, de asemenea, reprezentanți ai președințiilor ungară și polonă ale Consiliului, deputați europeni, ambasadori ai UE și adjunctul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați.

La 20 și 21 iunie 2011, va avea loc o reuniune a Consiliului de administrație al EASO, cu ocazia căreia directorul executiv, Rob Visser, va prezenta situația actuală a implementării programului de lucru al agenției pentru 2011 și va propune, totodată, un proiect al programului de lucru pentru 2012.

Comisia Europeană a oferit un sprijin esențial pentru EASO, punând la dispoziția acestuia inclusiv resurse umane, expertiză și sprijin pentru recrutare și logistică, și va continua să facă tot posibilul pentru ca biroul să ajungă rapid la viteza de croazieră.

Beneficiile aduse de un sprijin practic

EASO sprijină statele membre în eforturile lor de a pune în aplicare o politică mai coerentă și mai echitabilă în materie de azil, ajutându-le, de exemplu, să identifice bune practici, organizând cursuri de formare la nivel european sau îmbunătățind accesul la informații fiabile privind țările de origine. Acesta acordă, de asemenea, sprijin tehnic și operațional statelor membre care se confruntă cu „presiuni deosebite” (adică statelor membre care primesc un număr important de cereri de azil într-o anumită perioadă). Un astfel de sprijin este canalizat prin desfășurarea unor echipe de experți în materie de azil care pot acorda asistență în vederea limitării acestor presiuni asupra sistemelor de azil ale țării în cauză.

Au început deja activitățile, iar recrutarea personalului pentru biroul de sprijin se apropie de faza finală. Agenția a constituit deja un grup de aproximativ 350 de experți din toate statele membre ale UE, disponibili în situații de urgență. Aceste echipe oferă servicii de interpretariat, informații privind țările de origine și know-how privind gestionarea cazurilor de azil.

La 1 aprilie 2011, a fost semnat un plan operațional pentru desfășurarea echipelor de sprijin pentru azil ale UE în Grecia, în scopul de a acorda asistență autorităților elene în înființarea unui sistem de azil și de primire modern și eficace. Prima echipă a fost desfășurată în mai 2011. Mai multe state membre s-au oferit să pună la dispoziție experți (Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Germania, Ungaria, Țările de Jos, România, Slovacia, Suedia și Regatul Unit).

Context

La 18 februarie 2009, Comisia a propus înființarea EASO (IP/09/275). Propunerea a fost prezentată sub forma Regulamentului privind înființarea unui Birou European de Sprijin pentru Azil [Regulamentul (UE) 439/2010], care trebuie însoțit de modificări ale Fondului european pentru refugiați.

În primul semestru al anului 2010, Consiliul și Parlamentul European au aprobat în mod oficial crearea unui Birou European de Sprijin pentru Azil (EASO), iar statele membre au decis că sediul acestuia va fi la Valetta, în Malta.

Pentru informații suplimentare

Întrebări frecvente: MEMO/11/415

Pagina de internet a doamnei Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

Pagina de internet a DG Afaceri Interne:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Persoane de contact:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar