Navigation path

Left navigation

Additional tools

Az Európai Bizottság sajtóközleménye

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal teljes mértékben működésbe lépett

Brüsszel, 2011. június 17 – Június 19-én Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos részt vesz az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal ünnepélyes megnyitóján a máltai Valettában. Ez az új hivatal 2010 novemberében kezdte meg bizonyos tevékenységeit, e vasárnaptól azonban már teljes mértékben működésbe lépett. Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal azzal a céllal jött létre, hogy megerősítse a menekültügyi kérdésekben folytatott gyakorlati együttműködést és segítse a tagállamokat abban, hogy a rászorulók védelme tekintetében vállalt európai és nemzetközi szintű kötelezettségeiket teljesítsék.

„Örömmel tölt el, hogy megnyílik az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal. A menekültügyet és migrációt érintő működési és gyakorlati kérdésekkel foglalkozva a Támogatási Hivatal értékes segítséget nyújt a tagállamoknak azáltal, hogy elősegíti az együttműködést a menedékjog iránti kérelmek értékelésének valamennyi vonatkozásában, valamint a menedékkérők fogadása terén. Segítséget nyújt majd azoknak a tagállamoknak, amelyek kénytelenek szembesülni a váratlan menekült-hullámokkal, illetve azoknak, amelyeknek egyszerűen méltányosabbá és hatékonyabbá kell tenniük menekültügyi rendszerüket. A hivatal elengedhetetlen eszköz egy átfogóbb és nagyobb védelmet nyújtó közös európai menekültügyi rendszer kialakításához. A menedékkérők fogadása tekintetében az egyes tagállamokban alkalmazott gyakorlatok még mindig jelentősen eltérnek egymástól, ezért a megközelítések összehangolása érdekében sokat kell még tenni. A Támogatási Hivatal ebben fontos szerepet tölt majd be”, mondta Cecilia Malmström.

Az ünnepélyes megnyitóra a felső Barakka kertben, Cecilia Malmström biztos, Lawrence Gonzi, Málta miniszterelnöke, valamint Carmelo Mifsud Bonnici, Málta igazságügyi és belügyminisztere jelenlétében kerül sor június 19-én, vasárnap. A Tanács magyar és lengyel elnökségének képviselői, európai parlamenti képviselők, az EU nagykövetei, valamint az Egyesült Nemzetek menekültügyi főbiztosának helyettese szintén részt vesznek az ünnepségeken.

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal igazgatótanácsa 2011. június 20-án és 21-én ül össze, és Rob Visser, ügyvezető igazgató, bemutatja majd az ügynökség 2011-es munkaprogramja végrehajtásának állását, valamint javaslatot tesz a 2012-es munkaprogramra.

Az Európai Bizottság kulcsfontosságú segítséget nyújtott az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal számára az emberi erőforrások, szakismeretek, munkaerő-toborzás és a logisztikai támogatás terén, amit a továbbiakban is megtesz majd annak érdekében, hogy a hivatal a lehető leghamarabb teljes gőzzel működhessen.

A gyakorlati segítségnyújtás előnyei

A hivatal támogatást nyújt majd a tagállamoknak abban, hogy menekültügyi politikájukat koherensebbé és igazságosabbá tegyék, például a bevált gyakorlatok feltérképezéséhez nyújtott segítség, uniós szintű képzések szervezése és a származási országra vonatkozó megbízható információkhoz való hozzáférés javítása révén. Technikai és működési támogatást nyújt azon tagállamoknak is, amelyek „különös nyomás” alatt állnak (azaz olyan tagállamok, amelyekhez egy adott időszakban nagy számú menedékjog iránti kérelem érkezik). A segítségnyújtásra olyan menekültügyi szakértői csoportok alkalmazása révén kerül sor, amelyek segítenek enyhíteni az adott ország menekültügyi rendszerére nehezedő nyomást.

A munka már megkezdődött, a Támogatási Hivatal munkaerő-toborzása a végső szakaszba ért. Az ügynökség már megalakította a megközelítőleg 350 szakértőből álló bázist, amelyben valamennyi tagállam képviselve van, és amely tagjai rendkívüli helyzetekben rendelkezésre állnak. E csoportok tolmácsolási szolgáltatást nyújtanak, információval szolgálnak a származási országokról, valamint megosztják ismereteiket a menekültügy kezelésével kapcsolatban.

Az uniós menekültügyi támogató csoportok görögországi alkalmazásának működési tervét 2011. április 1-jén írták alá azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak a görög hatóságoknak egy modern és hatékony menekültügyi és befogadási rendszer felállításában. Az első csoport 2011 májusában kezdte meg munkáját. Számos tagállam kínálta fel szakértőit (Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Finnország, Németország, Magyarország, Hollandia, Románia, Szlovákia, Svédország, és az Egyesült Királyság).

Előzmények

2009. február 18-án a Bizottság javaslatot tett az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal létrehozására (IP/09/275). A javaslatra az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal létrehozásáról szóló rendelet formájában került sor (439/2010/EU rendelet), amelyet az Európai Menekültügyi Alappal kapcsolatos változtatások kísérnek majd.

2010 első felében a Tanács és az Európai Parlament hivatalosan is jóváhagyta az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal létrehozását, amelynek székhelyéül a tagállamok a máltai Valettát választották.

További információk

Gyakran feltett kérdések: MEMO/11/415

Cecilia Malmström belügyi biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

A Belügyi Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar